Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

AP7 halkar efter ytterligare

Många bäckar små, ger större pension. Morningstars PPM-portföljer har i snitt stigit 1,4 procent sedan den förra utvärderingen i december 2010, medan AP7 Aktiefond har backat 2 procent.

Jonas Lindmark 2012-02-09 | 16:53
Facebook Twitter LinkedIn

Jag gjorde flera misstag vid uppdateringarna av PPM-portföljerna under 2011. Tydligast är för liten andel USA och att jag var för snabb att ta med en Asienfond. Fördelen av en räntefond som steg i värde under våren, medan aktiemarknaden föll, suddades nästan ut av att andelen högriskfonder var ganska stor.


Fast så är det alltid – med facit i hand kunde man alltid ha valt bättre placeringar. Och jag får väl vara hyfsat nöjd eftersom bara en av de sex portföljerna utvecklades sämre än världsindex och allihop tydligt överträffade ”icke-väljarna” i AP7 Aktiefond. I snitt har Morningstars portföljer under de senaste 14 månaderna stigit 1,4 procent medan AP7 backade 2 procent (detaljerna finns i ”PPM-portföljer perioderna 38-40”, länk ovan till höger).


Redan vid den förra utvärderingen hade Morningstars portföljer i snitt utvecklats klart bättre än Sjunde AP-fondens förvaltning, bara en portfölj hade stigit mindre. Och de tre aktiva portföljerna, som är till för sparare som regelbundet uppdaterar sina val, hade då i snitt stigit 7,9 procent per år medan AP7 bara åstadkommit 1,8 procent per år i snittavkastning (”Morningstars PPM-portföljer de första 10 åren”). Framgången för Morningstar under 2011 var alltså mindre än tidigare, men ändå en fortsatt framgång. AP7 har halkat efter ytterligare.


AP7 svårslagen framöver


Framöver kommer det dock att bli svårare att hänga med AP7 Aktiefond, som har hjälp av 50 procent utväxling vilket ger en rejäl fördel under perioder aktiefonder stiger mer än räntefonder. Detta påpekade jag redan förra året (i ”Svårare att klå AP7 framöver” och "Premiespar rensas och blir nu Global Bull") och därför tog jag med AP7 Aktiefond i två av de aktiva portföljerna vid uppdateringen 10 augusti, efter börsraset.


Faktiskt är det konstigt att inte några av alla konkurrerande förvaltare inom PPM har startat egna globalfonder med utväxling för att konkurrera med AP7. Kanske inser de att kampen blir svår att vinna, eftersom aktivt förvaltade fonder med utväxling brukar kallas ”hedgefonder” och tar ut betydligt högre avgifter av kunderna – vilket under så långa spartider som PPM-sparandet troligen skulle bli en förödande nackdel.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar