Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Kvitt eller dubbelt i PPM-portföljerna

Efter en ovanligt stark börsuppgång under januari är det dags att vässa tipsen i Morningstars PPM-portföljer. Asienfonderna var bland höstens förlorare, så där finns utrymme att dubbla andelen.

Jonas Lindmark 2012-02-01 | 16:02
Facebook Twitter LinkedIn

Nu är det en månad kvar av Morningstars Fond-SM. Det är väl lika bra att erkänna med en gång att jag inte är i närheten av att vinna. Vi anställda kan dessutom inte vinna enligt reglerna, men flera av oss är ändå med ”utom tävlan”.


Annorlunda i tävling


Fast en tävling med låtsaspengar som pågår i 3 månader är väldigt annorlunda än att placera PPM-sparandet på ett bra sätt under 30 år eller mer. När det är allvar med riktiga pengar, då fokuserar jag på att undvika stora förluster och att försöka skapa så bra chans som möjligt att varje år lyckas lite bättre än snittet.


I en tävling som Fond-SM är det tvärtom meningslöst att sprida riskerna och lyckas lite bättre än snittet. För att vinna krävs dels chansningar med hög risk, dels att nästan inga andra gör samma chansning. När Fond-SM skulle börja gissade jag vilken typ av aktiefond som få andra troligen skulle välja, men som brukar utvecklas annorlunda än de flesta andra typer av aktiefonder (mer om detta i ”Sparande skiljer sig från ett fondspel”, länk ovan till höger). Mitt val blev Japanfonder och min chansning var att det skulle hända något oväntat positivt i Tokyo under december medan resten av världsindex föll – sedan var min plan att byta till något som hade rasat under december och hoppas på en vändning under resten av tävlingen. Jag lyckades inte – Japanfonderna har stigit, men bara aningen mer än snittet.


Men när jag väljer fonder till PPM-portföljerna gör jag inte alls så. Mina läsare har riktiga pengar hos Pensionsmyndigheten och viktigast är därför att sprida riskerna och undvika stora förluster. Inte heller försöker jag gissa vilken typ av fonder som kommer att överraska den närmaste månaden, av flera skäl: Dels är det två dagars fördröjning hos PPM vilket gör det omöjligt att passa på när något händer som ger en bra dag att köpa eller sälja. Dels visar mitt resultat under tio år att jag är dålig på att välja rätt enskilda månader (mer om det i "Morningstars PPM-portföljer de första 10 åren").


Ovanligt stark januari


Strax innan den förra uppdateringen 10 augusti hade världens börser rasat kraftigt och jag valde att passa på att öka andelen aktier rejält, främst genom att ta med AP7 Aktiefond som tar ungefär 50 procent extra risk på den globala aktiemarknaden och därför tjänar extra på branta bärsuppgångar. Fram till mitten på december har utvecklingen sedan varit ganska platt, men därefter har vi som sett en bra start på 2012. Det finns en klassiskt ”januari-effekt” som troligen beror att många investerare tar nya risker när det är ett nytt kalenderår, men årets uppgång för världsindex är ovanligt stark – den bästa januari sedan 1994.


Det skulle kunna vara en anledning att minska på exponeringen mot aktiemarknaden, men efter ett så dåligt år som 2011 räcker det inte att världsindex stiger 4 procent för att göra aktier övervärderade. Men fortfarande står de flesta aktiekurser lägre än i början av 2011. Däremot tror jag att det nu är läge att satsa på att de typer av aktiefonder som föll extra mycket under 2011 får revansch under 2012. Portfölj 5 och 6 har haft en liten andel Asienfond och nu dubblar jag andelen till 20 procent i högriskportföljen, nummer 6 (som jag själv hela tiden har följt med mitt eget PPM-konto).


Kvitt eller dubbelt


Denna typ av ”kvitt eller dubbelt” efter fortsatta nedgångar har tidigare fungerat bra. Till exempel har jag efter börsnedgångar tre gånger tagit med SEB Internetfond och sedan om börsnedgången fortsatt dubblat andelen i fonden. Detta är en klassisk strategi bland aktieinvesterare om man argumenten för en investering är starka men aktiemarknaden ser ut att ha överreagerat på dåliga nyheter. Då spelar man kvitt eller dubbelt och genom att köpa fler aktier till en lägre kurs så kan man tjäna pengar redan om aktiekursen återvänder till den nivå där man köpte första gången.


Som vanligt finns de exakta portföljerna både i PPM-testet och i en separat artikel (länkar ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar