Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Bra tillfälle flytta till ISK

Passa på efter det svaga börsåret 2011 att utnyttja fördelarna med nya investeringssparkontot, men främst för långsiktigt sparande i aktier.

Jonas Lindmark 2012-01-04 | 14:30
Facebook Twitter LinkedIn

Från 1 januari finns en ny möjlighet att spara i bland annat fonder som kallas investeringssparkonto (ISK). Den ny sparformen liknar en kapitalförsäkring, men har flera av fördelarna hos individuellt pensionssparande (IPS). Det nya kontot erbjuds av bankerna och många andra finansiella företag, de flesta utan extra avgifter.


Individuellt


Om det lönar sig at spara via ISK är individuellt. Fördelarna är främst att aktiva sparare som byter innehav slipper deklarera vinster och förluster. De extremt låga marknadsräntorna gör dessutom att skatten under 2011 blir låg, en schablon på 0,5 procent av kapitalet oavsett den faktiska värdeutvecklingen (den genomsnittliga statslåneräntan var 1,65 procent den sista november 2011 och skatten under följande år är 30 procent därav).


Nackdelen är främst att gammalt sparande som flyttas till ISK räknas som en försäljning skattemässig, vilket ger reavinstskatt om innehavet har stigit i värde och är direktägt. Visserligen kommer denna skatt ändå till slut att behöva betalas, men om skattekrediten är stor ger den extra avkastning så länge den inte realiseras. Å andra sidan gör de senaste årens återkommande börsras att många placeringar har minskat i värde, så många har möjlighet att passa på att lyfta fram reaförluster nu.


Nysparande i aktier


Om det lönar sig att sätta in nytt sparande via ISK jämfört med normalt direktägande beror främst på vilken avkastning man förväntar sig att få framöver. Sparare som tror att börserna och därmed aktiefonder kommer att stiga kraftigt framöver borde absolut välja att nyspara via ISK. Fast ingen vet hur framtiden blir och erfarenheten från börsras som 2002 och 2008 är att många sparare tycker att det känns extra surt att betala skatt på sitt sparande även år med värdeminskning.


Efter det svaga börsåret 2011 är rimligen potentialen för en snabb återhämtning på aktiemarknaden större, vilket gör ISK mer intressant just nu. På motsvarande sätt kan det framöver vara klokt att passa på att flytta pengar från ISK efter kraftiga börsuppgångar.


De flesta räntefonder kommer troligen att ge längre avkastning än statslåneräntan, eftersom fonderna har förvaltningsavgifter, vilket gör att vanlig 30 procent kapitalskatt troligen blir lägre. Långsiktigt räntesparande är ännu sämre via ISK, eftersom det är en nackdel att skatten där tas ut varje år (medan vanligt långsiktigt fondsparande ger en skattekredit, som ger extra avkastning). Därmed är det knappast heller värt besväret att placera i blandfonder med låg risk via ISK.


Flytta reaförluster och dyra försäkringar


Om det lönar sig att flytta gammalt direktsparande beror främst på hur stort anskaffningsvärdet är. Att flytta och betala reavinstskatt är en nackdel om återstående spartid är lång, medan det troligen är ett bra tillfälle att lyfta fram reaförluster efter börsnedgången det senaste halvåret.


Att flytta sparande från andra liknande sparformer, till exempel en gammal kapitalförsäkring, är främst värt besväret om flytten ger lägre avgifter. Fast det finns även några andra fördelar med ISK: aktieägare behåller rösträtten på bolagsstämmor, schablonintäkten får kvittas mot andra kapitalförluster och fler typer av värdepapper blir tillgängliga (även enskilda aktier och aktieobligationer, men inte optioner och terminer).


Xfondfakta Xskatt

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar