Ödmjuk och med sunt förnuft

Erfarenheten av 2011 är att det är svårt att förutspå de händelser som avgör länders ekonomiska utveckling. Men riskspridning och långsiktighet minskar behovet att spå rätt. Då ger lägre räntor ytterligare argument för att spara i aktiefonder.

Jonas Lindmark 2011-12-22 | 15:00
Facebook Twitter LinkedIn

Detta är min sista krönika i år och jag önska mina läsare God Jul med en sammanfattning om fondsparande och börsutvecklingen framöver.

 

Innan jag började skriva har jag läst igenom en gång till det jag skrev här i januari och efter bara 11 månader syns tydligt att det är bäst att vara ödmjuk när man försöker spå framtiden. I krönikan ”Revansch för Europa under 2011” var jag skeptisk till att investera på tillväxtmarknader, eftersom jag trodde att börsföretag där skulle drabbas av problemen i USA, Europa och Japan. Så långt hade jag hyfsat rätt, men däremot helt fel i min optimism att Europa skulle överraska positivt.

 

Det är svårt att förutsäga avgörande händelser som att en tsunami i Japan skulle skada landets energiförsörjning så dramatiskt, att USA skulle förlora sitt tidigare självklara AAA kreditbetyg, att uppror i arabvärlden skulle sprida sig så snabbt även till länder som Syrien, samt att oro kring euron framtid gjort att även länder som Italien och Frankrike drabbats av kraftigt höjda marknadsräntor.

 

Köp aktier efter nedgångar

 

Efter börsraset i augusti har insättningarna i aktiefonder halverats. Mitt intryck är att månadssparandet fortsätter medan engångsinsättningarna nästan har upphört. Det är synd att så många verkar reagera tvärtom mot ”sunt bondförnuft”, för det vore mer logiskt om långsiktiga sparare passade på att flytta pengar till aktiefonder när man får fler aktier för pengarna. Ingen vet ändå vad börsföretagens aktier kommer att vara värda om 20-30 år när pensionssparandet ska tas ut, men helt säkert är det bättre att passa på att köpa dem billigt. Jag gjorde det själv i mitten av september (se ”Mer aktier i min egen tjänstepension”, länk ovan till höger).

 

Om man tror att kapitalismen kommer att fortsätta vara det dominerande ekonomiska systemet i världen, så kommer aktier i snitt att ge högre avkastning än räntebärande. Fast de kraftiga svängningarna de senaste 15 åren har visat att det är viktigt att inte köpa aktiefonder vid fel tillfälle, efter kraftiga börsuppgångar. Istället är det tydligt att börsras återkommande har givit bra köptillfällen. Ingen vet om det kommer ytterligare börsnedgångar under 2012, men redan den nedgång som har varit gör att man säkert undviker att köpa vid ett riktigt dåligt tillfälle, för både 1 år och 5 år bakåt var aktiekurserna klart högre (både på Stockholmsbörsen och globalt). Dessutom har de långa räntorna sjunkit i Sverige, vilket gör alternativet räntefonder sämre (se "Nu väljer fler aktiefonder").

 

Riskspridning blir viktigare när oväntade händelser slår mot länder eller branscher. Men ännu mer avgörande är att tänka långsiktigt och dra nytta av den ränta-på-ränta-effekt som historiskt har gjort aktier till det bästa sättet att bli förmögen.

 

Ödmjuk

 

Jag skrev för ett par veckor sedan vad jag tror kommer att hända på aktiemarknaden under 2012 (se ”Bättre balans under 2012”, länk ovan till höger). Men som sagt är lärdomen av 2011 att det är väldigt svårt att förutse de oväntade händelser som ofta avgör den ekonomiska utvecklingen. Därför är det bäst att vara ödmjuk och fokusera på de grundläggande fördelarna med aktier och att försöka köpa dem billigt.

 

Flera läsare har hört av sig och önskat att jag skulle uppdatera Morningstars PPM-portföljer. Men sedan den förra uppdateringen 10 augusti har aktiekurserna svängt i tvära kast kring en platt trend, vilket gör det svårt att agera så länge fondbyten hos Pensionsmyndigheten sker med minst två handelsdagars fördröjning. Min syn på framtiden har inte ändrats och värderingen av länder och branscher relativt varandra är någorlunda oförändrade, så det behövs ingen uppdatering. I början av nästa år kommer jag som vanligt att utvärdera valet av enskilda fonder i kategorierna, för att försöka hitta förvaltare med starkare prestationer (som jag tycker är rimligt att göra en gång per år), men innan dess finns ingen anledning att ändra för ändringens skull.

 

Även här försöker jag att vara ödmjuk: Det är bara värt att besvära läsarna med förslag att göra fondbyten inom PPM, om jag verkligen tycker att det finns starka argument att ändra.


Xpersonligt Xköptips

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar