Vår fondtävling är kul, testa den

Flera argument finns för att tävlingar med låtsaspengar inte bevisar något. Men om man är intresserad av fonder och vill lära sig mer, så är Morningstars fondtävling en kul chans att testa nya strategier.

Jonas Lindmark 2011-11-11 | 15:17
Facebook Twitter LinkedIn

Genom åren har det funnits många varianter på börs-SM och motsvarande fondtävlingar – några där deltagarna riskerar sitt eget kapital, men de flesta med låtsaspengar. Nu lanserar Morningstar en egen variant med namnet Fond-SM (mer om reglerna i separat artikel, länk till höger).

 

Gemensamt för alla typer av tävlingar där vinnaren ska uppnå högst avkastning genom att välja rätt aktier och/eller fonder är att segraren måste välja en extrem strategi. Dels behöver en smart strategi undvika de alternativ som många andra väljer, dels gäller det att pricka rätt bland de alternativ som ger högt risktagande (som tack vare större osäkerhet ger större chans för en stor värdeökning).

 

Detta är nästan helt motsatsen till de normala strategier för riktigt sparande som de flesta rådgivare rekommenderar. När normala människor investerar riktiga pengar så vill de i första hand undvika stora förluster och väljer därför riskspridning och breda fonder, vilket blir samma fonder som många andra människor har valt. Gemensamt är bara att vi både i en tävling och med riktiga pengar vill försöka pricka de alternativ som stiger mest i värde – men ju mer riktiga pengar som ska investeras, ju större brukar riskspridningen vara.

 

Testa och lär

 

Ändå tycker jag att en tävling kan göra nytta, så länge alla förstår att det främst är underhållning eller ett kul sätt att få testa udda strategier. Men att lyckas eller misslyckas i en tävling bevisar tyvärr ingenting, för ett försök under 3 månader kan liknas vid att spela rött eller svart på roulett.

 

En annan poäng för oss på Morningstar är att vi hoppas locka fler att lära sig mer om olika typer av fonder, vilka som avviker och utvecklas annorlunda (för det är dessa fonder man måste hitta för att vinna tävlingen). En tävling med chans att vinna pengar om man lyckas kan vara en bra morot för att skaffa sig mer kunskap om fonder.

 

Dessutom kan på detta sätt även de som inte har något sparkapital ännu få testa hur det är att vara fondsparare. Dock är tävlingstiden på 3 månader nog för kort tid för att ge en realistisk bild av vilket resultat som sparandet troligen uppnår. Det är främst vid spartider över 10 år som sparande i aktier och fonder kan ge imponerande resultat, eftersom effekten av ränta-på-ränta då hinner bli stor.

 

Jag har skrivit mer om argument för att vinst i denna typ av tävling inte bevisar skicklighet och att skillnaderna är stora mot vanligt sparande i samband med att Länsförsäkringar lät sina anställda prova samma typ av fondtävling, i krönikan "Sparande skiljer sig från ett fondspel" (länk ovan till höger).

 

Men en tävling är förstås ändå ofta kul, så passa på att prova lyckan. Vad som är roligast väljer du själv: Att försöka vinna hela tävlingen? Eller kanske att klura ut en listig strategi och överträffa din bästa vän eller partner?


Xmorningstar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar