Kunskapen hos individen som förvaltar dina pengar är viktig – precis som hos din tandläkare och din elektriker. Men fondbolagen vill oftast hellre berätta om annat än de människor som förvaltar pengarna.
Vem tar över Europa?
Jag kom att tänka på detta när jag läste på Avanzas sajt i förrgår om ett byte av förvaltningen av sex av SEB:s Europafonder: ”På SEB Fonder har ledningen tröttnat på hur Europaförvaltningen leds. Därför tvingas chefen, Gabriel Gemmel, att lämna sin post den sista april i år.”
Men när jag tittar i dag på SEB:s sajt står där fortfarande Gabriel Gemmel som ansvarig chef, med fem an
dra herrar i teamet. Och när jag kontrollerar i listan med ”Fondnyheter” så skriver SEB om femton andra nyheter under mars och april, men inte om detta förvaltarbyte. Och vem tar över chefsjobbet?
För att få fler exempel kontrollerar jag hur många svenskregistrerade fonder som har anmält förvaltarbyten till Morningstar hittills under år 2011. Denna information går att hitta i sökningen under vy ”Förvaltare” (sortera genom att klicka på kolumnens namn). Det är bara 15 av 714 fonder som rapporterat ett byte hittills i år, vilket visar att det finns en eftersläpning (totalt under förra året bytte 197 svenska fonder minst en av fondens förvaltare, så snittet per kvartal ska vara ungefär femtio byten).
Tog över 8 fonder
Dessutom hittar jag ett liknande exempel. Swedbank Robur bytte ansvarig förvaltare för fem av sina räntefonder vid nyår. I årsrapporten för fonderna som nyligen skickades ut står Rickard Kull och Thomas Bäck som ansvariga, men på sajten och i färska produktblad står istället Lennart Elofsson.
Tänkvärt är också att Swedbank berättar så lite om den nye förvaltaren. I listan med ”Nyheter” på sajten finns faktiskt ett förvaltarbyte vid samma tidpunkt med, att fonden Access Hedge fick ny förvaltare från 1 januari. Men inte någon av de 25 nyheterna hittills under 2011 handlar om att Lennart Elofsson tagit över, eller om något av de andra två förvaltarbyten som banken har rapporterat till Morningstar hittills i år.
Dessutom ger banken väldigt lite information om Lennart Elofsson. I senaste årsrapporten står ”Förvaltare institutionella uppdrag, räntor” och att han är född 1961 samt började arbeta i branschen när han var 26 år gammal. Swedbank Roburs sajt är uppdaterad med hans namn, men upprepar bara denna knappa information om honom och jag hittar ingenstans där att Lennart Elofsson fick nya arbetsuppgifter vid nyår. Ändå måste det vara ett tungt uppdrag att ta över ansvaret för dessa fem fonder plus tre hos Folksam – totalt åtta räntefonder som tillsammans innehöll 15 miljarder kronor vid årsskiftet.
Utan att informera
Hos båda de största svenska fondföretagen, SEB och Swedbank, finns alltså tydliga exempel på att viktiga delar av förvaltningen byts ut utan att kunderna får information om detta. Förklaringen tror jag är att det ligger i bankens intresse att få förvaltningen att framstå som en ”fabrik” där kugghjulen (människorna) är enkelt utbytbara. Då behöver förvaltarna inte ha lika hög lön och kunderna behöver inte oroas.
Annat är det om din tandläkare eller elektriker blir utbytt, då märker du troligen det direkt vid nästa besök. Skillnaden är helt enkelt att andra tjänster där du betalar för att experter ska göra ett bra jobb, så träffar du individen och märker om den erfarne experten har blivit ersatt med någon ung och oerfaren.
Men fondsparande sköts med stordrift och de flesta förvaltare är anonyma. Nästan ingen av kunderna skulle känna igen sin fondförvaltare om de träffades. Och fondbolagen har inget att tjäna på att oroa kunderna genom att berätta att deras gamla förvaltare är utbytt.
Lösning är som så ofta att du själv måste hålla koll på vilka som förvaltar dina pengar. Fast det finns genvägar.
Ett bra sätt är att lägga in dina fonder i en portfölj i verktyget Portföljhanteraren här på Morningstar. Då kan du sedan någon gång i halvåret logga in och välja portföljen i sökningen, samt på vy ”Förvaltare” kontrollera vilket datum som står i kolumnen senaste förvaltarbyte. Men tänk på att det finns en eftersläpning i rapporteringen till Morningstar, medan fondbolagens egna sajter uppdateras snabbare.