Asien tillbaka i PPM-portföljerna

Svackan på tillväxtmarknader utanför Europa gör att Carlson Asian Small Cap åter verkar köpvärd. Fallande dollar gör USA-aktier billigare och svenska kronan mer riskabel. Därför uppdateras i dag Morningstars PPM-test.

Jonas Lindmark 2011-03-30 | 15:14
Facebook Twitter LinkedIn

Först ska jag väl erkänna att jag liksom antar jag många andra tänkte ”Köpläge?” när Tokyobörsen rasade drygt 15 procent de första fyra dagarna efter tsunamin. Det är orimligt att 2-3 års alla vinster i hela Japan skulle ha förstörts.


Fast det är omöjligt att hos Pensionsmyndigheten hinna dra nytta av snabba rörelser på aktiemarknaden, eftersom handelssystemet där ger en fördröjning på minst 40 timmar. Och på ett par dagar var större delen av raset i Tokyo återhämtat.


Handel i fonder sker alltid till okänd kurs, men PPM-val görs verkligen ”som ett hopp i mörkret” eftersom fondval som läggs in i dag onsdag i bästa fall

genomförs till de andelskurser som bestäms på fredag eftermiddag. Visst finns rimliga anledningar till fördröjningen och liknande tröghet finns även vid fondbyten hos nätmäklare och i privata fondförsäkringar. Men min slutsats har länge varit att det när det gäller PPM (Premiepensionen hos PensionsMyndigheten) är bättre att vänta tills börsutvecklingen verkar vara inne i en lugn fas och då fatta beslut baserat på förväntningar om framtiden 3-6 månader framåt.


Starkare krona


Där är vi nu och i dag uppdateras därför Morningstars PPM-test (länk ovan till höger). Huvudorsaken är den branta nedgången för Asienfonder under första kvartalet och att svenska kronan har blivit ytterligare lite starkare. Det är inte alls säkert att dessa rörelser är helt färdiga, men jag tror att det är dags att börja gå mot strömmen och därmed göra affärerna någorlunda nära respektive topp.


Svenska kronan har fortsatt att stärkas under vintern och i början av mars nådde riksbankens TCW-index en ny botten strax över 118, den starkaste kronan vi haft sedan 1998. Men mot euron verkar trenden ha vänt, efter en botten på 8,75 kronor har euron stärkts och är tillbaka strax under 9 kronor. Jag tvivlar starkt på att kronan skulle kunna bli särskilt mycket starkare här i Europa, däremot kan euron mycket väl återhämta sig ytterligare om ekonomin i utsatta länder som Spanien och Portugal förbättras.


En svagare dollar betyder allt annat lika att det är rea på tillgångar i världens största ekonomi USA, där många världsledande företag finns i de flesta branscher. Amerikanska investerare verkar ha underskattat betydelsen av att den kraftigare börsuppgången utomlands till stor del beror på den svagare dollarn, så pengar fortsätter att flöda till tillväxtmarknader. Men samtidigt är det många företagsledare och professionella investerare i resten av världen som är intresserade av att passa på att öka sitt ägande av amerikanska tillgångar. Likväl som många i andra världsdelar passar på att åka på semester dit när dollarn är billig, så är det nu rimligen många som bokar flygbiljetter till USA av andra skäl.


Därför tycker jag att det är rimligt att öka andelen placerad i USA-fonder och jag väljer precis som tidigare den billigaste indexfonden, eftersom storbolagen har haft en svagare utveckling och därmed är lägre värderade nu jämfört med småbolag, samtidigt som aktiemarknaden i New York är den mest effektiva i världen vilket gör att fördelarna med aktiv förvaltning har svårt att tjäna in de extra kostnaderna.


Asien tillbaka


Andelen aktier i Europa är redan hög, efter en gradvis ökning under 2010. 40 procent av portfölj 6 var placerad i Nordea Selecta Europa efter en ytterligare ökning av andelen vid den förra uppdateringen 8 december. Nu lockar andra investeringar lite mer, så jag sänker andelen Europa lite. Den största förändringen i den aktiva högriskportföljen är att jag byter bort SEB Internet (som SEB har beslutat lägga ned, ett korkat beslut tycker jag). Dels har en stor del av uppvärderingen av denna typ av aktier redan skett, dels lockar Asien mer efter det branta raset under första kvartalet.


Carlson Asian Small sticker ut, just för att detta var en av de fonder som föll mest både 2008 och nu i början av 2011. Hög risk syns tydligast under nedgångar på aktiemarknaden, men ger även bäst utväxling under perioder med uppgång. Carlsons nischade fond med en hög andel Kina och Indien sköts av ett team som bevisat tidigare att de kan tjäna bra på att plocka små russin även ur en ganska uppblåst kaka. Detta är därför den nya chansningen i portfölj 6.


Totalt sett är förändringarna av de sex portföljerna i PPM-testet ganska små, vilket hänger ihop med att värderingarna av olika fondtyper relativ andra marknader faktiskt har ändrat sig ganska lite sedan den förra uppdateringen. De exakta portföljerna finns som vanligt i en separat artikel (”PPM-portföljer 30/3”, länk ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar