Tjäna på att gå mot strömmen med ETF

Fondflödet går till aktier som har stigit kraftigt, vilket ger ytterligare kursuppgång och gör dessa aktier övervärderade. Välj istället de kategorier som USA-spararna säljer, gärna via billiga indexfonder, så blir avkastningen i snitt högre.

Jonas Lindmark 2010-11-18 | 14:04
Facebook Twitter LinkedIn

Jag har flera gånger tidigare skrivit om den framgångsrika strategin ”Buy the Unloved”. Morningstar i USA började 1994 att undersöka sambandet mellan insättningar av nya pengar i olika kategorier fonder och den framtida avkastningen. Ett tydligt mönster är att de tre fondkategorier som har haft störst utflöden de senaste året i snitt ger högre avkastning de kommande 1-5 åren än de fonder där folk satt in mest pengar.


Konkret säger strategin att investeraren varje år ska placera pengar i de tre kategorier aktiefonder som föregående år haft störst utflöden i USA, samt behålla dessa fonder 3-5 år. Samtidigt ska man undvika att ha pe

ngar placerade i de tre kategorier som fått störst insättningar.


Det är viktigt att komma ihåg att denna strategi måste utgå från beteendet hos investerarna på den klart största fondmarknaden i världen: USA. Statistiken från svenska Fondbolagens Förening ger bara en bild av en väldigt liten del av de flöden mellan olika länder och branscher som påverkar aktievärderingen totalt sett. Och det finns speciella faktorer i Sverige (kronans utveckling, Stockholmsbörsen, svenska skatteregler), som gör att vi svenskar ibland agerar annorlunda.


USA-aktier mest oälskade


De tre fondkategorier som haft störst uttag netto i USA det senaste året (fram till oktober) är ”USA, värdebolag”, ”USA, tillväxtbolag” och ”Globalfonder”. Alla tre kategorier finns även på den svenska marknaden.


De tre mest älskade kategorierna det senaste året, som fått störst inflöden i USA, är två kategorier som även säljs i Sverige, ”Tillväxtmarknader” och ”Branschfond, råvaror”, samt en kategori som främst finns i USA: ”Foreign Large Blend” (globalfonder som inte placerar i USA). Just nu är det alltså extra tydligt att amerikanska investerare undviker fonder som investerar på hemmaplan – börserna i New York. Förklaringen är rimligen till stor del en kombination av svag ekonomisk utveckling i USA och en fallande dollarkurs, som tillsammans gjort att de flesta aktiebörser i resten av världen gett bättre avkastning nästan vartenda år de senaste tio åren.


Men många internationella förvaltare anser att USA-aktier är uppenbart billiga. Det senaste exemplet jag sett är Skagen Fonder som i sin marknadsrapport för november berättar att även ett tillväxtbolag som Microsoft nu finns med bland innehaven. Andelen USA-aktier i Skagen Global har ökat från 5 till nästan 30 procent sedan slutet av år 2002.


Två tillägg


Min kollega Russel Kinnel på Morningstars huvudkontor i Chicago har ansvaret för strategin ”Buy the Unloved” och han påpekar i en krönika i början av veckan att utvecklingen på fondmarknaden skapat två nya möjligheter att förbättra strategin. Det första tillägget är att det numera finns fonder med låga avgifter i nästan alla kategorier, tack vare framväxten av ett brett utbud börshandlade indexfonder (ETF). Just för att köpa aktier i stora USA-bolag finns sedan länge flera billiga svenska indexfonder, men framöver när andra kategorier drabbas av stora utflöden i USA så kan ETF vara det enda lågprisalternativet.


Det andra tillägget är att en utvärdering av historiken sedan 1996 visar att det går att både sänka risktagandet och höja avkastningen ytterligare genom att ”gå kort” i de tre mest älskade kategorierna med en position som är 25% av investeringen i de mest oälskade. Dels kan man tjäna på övervärderingen av kategorierna med störst inflöden genom att även välja ETF som ger den omvända avkastningen på en populär marknad (typ Xact Bear), dels finns för professionella investerare möjligheten att ”blanka” andelar i populära ETF.


Fast tänk på att strategin inte är tänkt för hela fondsparandet, utan för den del som förvaltas aktivt. Lämpligt är att använda mellanhänder som inte ger reavinstskatt (PPM-sparandet eller en gratis fondförsäkring med ett stort urval fonder, t ex hos Avanza eller Nordnet).


Undvik tillväxtmarknader och råvaror


Dessutom är resultaten av ”Buy the Unloved” en tankeställare för alla svenskar som har stora delar av sitt fondsparande i de senaste årens mest populära kategorierna: tillväxtmarknader och råvaror. Ingen vet när trenderna vänder och det är ingen nyhet att USA-aktier troligen är onödigt impopulära, jag skrev om detta senast i mars i ”Utflöde ger billiga USA-fonder” (länk ovan till höger).


Men sparandet i aktiefonder ska vara långsiktigt och under den närmaste 5-årsperioden tycker jag fortfarande att det finns många argument för att amerikanska börsföretag kommer att ge högre avkastning än de senaste årens vinnare. Dra lärdom av historiska mönster, undvik tillväxtmarknader och råvaror.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar