Om jag skrev en bok om sparande

Visst är det bra att ibland kunna ge tips som ger mer pengar. Men bäst är de tips som både ger en bättre privatekonomi och ett lyckligare liv. Här är en summering efter 10 år.

Jonas Lindmark 2010-09-30 | 16:15
Facebook Twitter LinkedIn

Ibland får jag frågan ”Varför skriver du inte en bok om sparande?” Jag brukar svara att det alltför ofta sker ändringar hos fondbolagen, i skatteregler och på marknaderna. Det mesta jag skriver riskerar att inom ett år vara helt inaktuellt.

 

Ska man anstränga sig att skriva en bok, då tycker jag att innehållet ska vara korrekt och läsvärt även om tio år. I augusti var det tio år sedan jag började skriva här på Morningstar, så det går att leta i arkivet och se vad jag skrev då. En liten del tycker jag står sig fortfarande, men alla siffror är förstås gamla.

 

För två veckor sedan gjorde jag min årliga summering av det senaste årets artiklar (”12 favoriter under mitt tionde år”, länk till höger). Och då funderade jag lite på vilka tips som står sig bäst bland mina drygt 400 krönikor. Strax efter fick jag ett brev från en läsare:

 

Antar att det är det du är betald för att göra, men jag tycker det är trist att du nuförtiden mest skriver om fonder och verkar ha tappat bort ämnen som – tja lyckan och sånt.

 

Där fick jag en ”spark i baken” att fundera. Ibland, när jag verkligen tycker att jag har något viktigt att säga, så har jag skrivit om lycka och tips för ett bättre liv. Men det är inte så ofta jag känner att jag har något mer allmänt klokt att bidra med. Alltså brukar jag hålla mig till det ämne jag är expert på – fonder.

 

Men vad har jag skrivit som även är läsvärt om tio år? Vilka tips skulle jag ta med om jag skrev en bok om privatekonomi och lycka?

 

En bra utgångspunkt för en bok tror jag vore att utvidga resonemangen i ”Tolv tips för en gladare ekonomi” (december 2008, länk ovan till höger). Det är en sammanfattning av en serie artiklar jag skrev åt tidningen Legally Yours om sparande och lycka.

 

Målet med sparande och en klok privatekonomi är rimligen att försöka skapa ett bra och glatt liv åt sig själv och sina närmaste. Utgångspunkten för artiklarna om sparande och lycka var ett par krönikor jag skrev året innan: ”Funderingar kring tid, pengar och lycka” och tre veckor senare ”Mer om pengar och lycka” (våren 2007). Just valet mellan att tjäna mer pengar eller att få mer egen fritid är nog ofta det mest avgörande för vår lycka. En utvidgning finns i ”Se illusionen i statusmarkörer” (maj 2009), som påpekar att vårt behov av att inte ha det sämre än andra ger en kapprustning som gör att medelklassen lägger för mycket pengar på bilar och kläder.

 

Fast vårt största finansiella sparande är pensionssparandet, så tankar kring det borde förstås få ett eget avsnitt i min bok. I krönika ”Se pensionen som en dörr till nya möjligheter” (jan 2010) försöker jag lyfta fram det positiva med att bli gammal i dagens Sverige. Fast en god hälsa är nog ofta viktigare än pengar för att må bra, så mest läsvärda är kanske tipsen i ”Pensionsspara fysiskt” (sept 2007). Dessutom är det rimligt att sträva efter en jämn levnadsstandard under livet, så i ”Spara inte bara, konsumera rätt också” (aug 2005) argumenterar jag för att det kan vara rätt att inte pensionsspara.

 

I en bok finns även utrymme att berätta om mer personliga erfarenheter, plus att det kanske förväntas. Läsaren vinner på att veta mer om författaren, för då blir det lättare att värdera argumenten. En slags VDN-deklaration av mig själv skrev jag i ”Jag är en skeptisk pessimist” (nov 2001) och en erfarenhet som jag ofta själv tänker på finns i ”Lär dig av mitt misstag” (april 2001). Men just när det gäller mitt sparande finns nog nyckeln i ”Gör som min pappa, välj själv” (aug 2003).

 

Sedan skulle jag väl i en bok ta med en hel del mer konkreta men ändå tidlösa tips om fonder. En ständigt återkommande debatt gäller fondernas avgifter och även om jag skrivit mycket om detta ämne, så tycker jag att den bästa sammanfattningen av problemet finns i ”Paradox när spartiden växer” (mars 2005).

 

Fast egentligen är det väldigt lite som vanliga människor verkligen behöver veta om sparande. Tydligast har jag nog skrivit om detta, för mig som fondexpert dystra faktum, i ”Allt på en enda sida” (mars 2003).


Xböcker Xlycka Xpersonligt Xpensionssparande

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar