Att bygga aktiva men ändå balanserade portföljer hos Pensionsmyndigheten är svårt. Värst är att man bara får välja fem fonder. Men dessutom är det många alternativ som helt saknas, trots att det just nu finns 784 fonder att välja på.
Ett tydligt exempel är Europa. Även bland de större länderna finns det inga landfonder alls hos Pensionsmyndigheten för den som skulle vilja investera i enbart Frankrike, Italien, Nederländerna, Schweiz, Spanien, Storbritannien eller Tyskland. Däremot finns det PPM-fonder för den som vill investera i Finland, Norge, Storbritannien eller Turkiet. Och förstås i Sverige – för dem som tror att Stockholmsb
örsen kommer att utvecklas bättre än snittet finns hela 66 olika alternativ.
Tio år
Men annars får man försöka så gott det går ändå. Förra veckan var det tio år sedan jag publicerade mina första förslag på PPM-val här på Morningstar och detta är fondval nummer 37. Det har gått fem månader sedan förra uppdateringen och jag har varit fortsatt skeptisk till de flesta typer av aktiefonder under sommaren. Mina argument har jag senast skrivit om i ”Bättre köptillfälle i höst” och i mina marknadskommentarer.
De globala aktiemarknaderna nådde en topp i mitten på april och har sedan dess pendlat oroligt kring en platt trend. De senaste månaderna har svenska kronan stärkts mot både dollar och euro, vilket ur svenskt perspektiv motverkat den återhämtning som skett på många aktiebörser den senaste månaden. Europafonderna har haft en svagare utveckling räknat i svenska kronor än fonder som placerar i andra världsdelar.
Viktas om för starkare euro
Min analys bygger på att svenska kronan nu återhämtat sig till en långsiktigt rimlig nivå, vilket minskar fördelen med att placera i svenska räntefonder. Dessutom tycker jag att oron för finansiella problem i södra Europa verkar överdriven, andra delar av världen har minst lika stora problem (men döljer dem kanske lite bättre).
Därför viktar jag nu om de tre aktiva PPM-portföljerna för att dra nytta av en återhämtning för euron framöver. Dels flyttas större delen av ”kassan” från en kort svensk räntefond till en euro-fond som placerar i företagsobligationer. Dels ökar jag andelen i Nordea Selekta Europa.
Som krydda i portfölj 6 som tar störst risk (mitt eget PPM-val) har jag letat efter en fond som kan gynnas av det återkommande intresset kring årsskiftet att köpa det senaste årets vinnare. Men jag vill undvika tillväxtmarknader, eftersom jag håller fast vid att dessa har lyfts för högt av ett kortsiktigt flöde av pengar, främst från oljeländer och amerikanska placerare. Som sagt inledningsvis saknas många tänkbara alternativ hos PPM, men till sist fastnade jag för en gammal favorit.
De senaste två månaderna har IT-aktier utvecklats sämre än världsindex, medan just SEB Internetfond har börjat stiga. En tydlig uppvärdering av IT-aktier har skett de senaste två åren och jag tror att det intresset kommer att hålla i sig. Internetbolag är extra känsliga för ändringar i värderingen eftersom mycket av vinsterna förväntas komma långt in i framtiden, så här finns samma grundläggande argument som för tillväxtmarknaderna men en mer stabil global efterfrågan.
Som vanligt presenterar jag de exakta portföljerna i en separat analys (”PPM-portföljer 22/9”, länk ovan till höger).