I början på augusti var det tio år sedan jag började jobba på Morningstar. Varje sommar har jag valt ut 12 favoriter bland det senaste årets krönikor. Min tanke är att peka ut texter med konkreta tips, som vanliga fondsparare har nytta av även framöver. Här är årets sammanfattning (länkar till höger):
”Konkreta tips på bra fonder” är en krönika som svarar på den återkommande frågan vilka fonder ska man välja. Intresset har de senaste åren varit stort för alternativa placeringar som ger chans till hyfsat hög avkastning utan att automatiskt dras med nedåt av nästa börsras. Jag förklarar mer i detalj varför man ska följa flocken i ”Välj stora svenska hedgefonder”.
Efter de senaste årens återkommande branta uppgångar på tillväxtmarknader som Brasilien och Kina varnar jag för överdrivna förväntningar i ”Hög tillväxt är ofta för dyr”. Det läsarna allra helst vill veta är hur framtiden kommer att bli. Fast det vet jag förstås inte, men mina senaste gissningar finns i ”Bättre köptillfälle i höst” där jag argumenterar för att det inte är någon brådska att kasta in mer pengar i aktiefonder.
De flesta människor tycker att det är trist och/eller svårt att välja fonder själv, så de skulle gärna anlita en expert. Problemet är att de som mot betalning väljer fonder knappast är bättre på att spå framtiden än fondförvaltarna, därför är mitt tips i ”Fondexperter ger främst ökade kostnader” att det är onödigt att köpa aktiv förvaltning på två nivåer, det lönar sig rimligen i snitt bättre att välja fonder själv. Konkreta tips om hur du gör finns i ”Dags att vårstäda i portföljen”, som diskuterar de fyra förändringar som ger skäl att byta fonder eller ändra fördelningen, samt i ”Kolla både Xray och Style Box” som ger ytterligare tips om sätt att välja fonder.
Totalt sett, när svenska fondsparare ses som en grupp, är låga kostnader per år avgörande för att hindra att finansbranschen behåller större delen av värdeökningen i långsiktigt sparande. ”Kräv att få del av stordriftsfördelarna” påpekar att det gäller att förstå branschens logik för att motstå frestelsen att satsa pengar i nya fonder med högre avgifter. För att göra det enklare att upptäcka onödigt höga kostnader har Morningstar börjat ge mer information om ”Total Expense Ratio” som jag berättar om i ”TER visar hela avgiften i utländska fonder”.
Samtidigt är det enskilda människor som sköter fonderna och förvaltning är både ett hantverk och en konst. Till viss del kan cheferna kontrollera kvaliteten på fondförvaltningen genom rutiner och datoriserade processer. Men den människa som är ansvarig för en fond har ändå sitt eget sätt att tänka, en ”stil” som påverkar besluten ungefär som när en konstnär blandar färgerna på en tavelduk. Därför är omsättningshastighet ett viktigt nyckeltal, som jag skriver om i ”Lite lugnare förvaltare”. Särskilt du som väljer smala aktiefonder (landfonder eller branschfonder) baserat på historiska resultat bör känna till att över hälften av fonderna har bytt ansvarig förvaltare de senaste tre åren. Men i ”Håll koll på förvaltarbyten” påpekar jag att det numera är lätt att se byten i sökningen här på Morningstar.
Slutligen försöker jag ibland att vidga perspektiven och ge lite mer filosofiska tips kring sparande och lycka. Banker och försäkringsbolag vill gärna få oss att pensionsspara mer, eftersom de tjänar mest på riktigt långsiktigt sparande. Men många oroar sig nog i onödan för problem som kan drabba pensionärer, så i krönikan ”Se pensionen som en dörr till nya möjligheter” har jag försökt att lyfta fram den frihet och andra fördelar som väntar framtidens svenska pensionärer.