Vill du slippa se institutionella fonder?

En allt större andel utländska fonder som enbart säljs till institutioner visas på Morningstars svenska sajt. Nu ger vi möjlighet att välja bort 4100 fondklasser och enbart se de 2300 som säljs aktivt till svenska småsparare.

Jonas Lindmark 2010-06-23 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Fondbolagen själva har fått peka ut vilka fonder de marknadsför i Sverige, ända sedan vi lanserade vår sajt i Sverige i mars 1999. Fram till för ett par år sedan fungerade det ganska bra och antalet fonder på Morningstars sajt var drygt 3.000. Men de senaste två åren har allt fler fondbolag lagt till en mängd fondklasser som enbart säljs till institutioner, så antalet har fördubblats till just nu ungefär 6.400.

 

Kanske är det som i mataffären – ju fler sorter, desto större plats på hyllan. Och mer utrymme är som reklam, varumärket syns mer och det ger rimligen ökad försäljning. Hos Morningstar är det dessutom gratis att rapportera in fler fondklasser.

 

Vissa fondbolag har med många fondklasser av varje fond, trots att det är mindre än en klass per fond som marknadsförs aktivt i Sverige. Till exempel har Amundi med 186 fondklasser på sajten, men de hör till 64 fonder och bara 27 av dessa säljs aktivt till svenska småsparare. Aviva har 136 fondklasser på Morningstar.se, men bara 30 olika fonder och 21 som säljs aktivt i Sverige.

 

2.300 säljs aktivt

 

Totalt sett är det bara cirka 1.900 fonder som säljs aktivt till småsparare i Sverige, antingen direkt av svenska fondföretag eller via mellanhänder. Vissa har mer än en fondklass som säljs här, så totalt är det knappt 2.300 fondklasser som säljs aktivt. Den vanligaste mellanhanden är Pensionsmyndigheten, men även nätmäklare och det externa sortimentet hos svenska banker och försäkringsbolag är viktiga säljkanaler för att nå svenska småsparare.

 

Ett starkt argument för att fortsätta visa ett brett sortiment fonder är att det hjälper till att ge en bättre bild av vilken resultatutveckling som är rimlig, särskilt om bara ett fåtal fonder av en viss typ säljs aktivt i Sverige. Dessutom används Morningstars sajt även av institutionella placerare som kan välja fritt bland alla världens fonder, via en depå för utländska aktier. Å andra sidan tycker nog många privatpersoner att det är irriterande när flertalet träffar i en sökning i praktiken enbart är öppna för institutionella placerare, utländska fonder som skulle ge dryga extra kostnader att investera i.

 

Ge feedback

 

I ett första steg har vi nu lagt till en ruta i sökningen som heter ”Endast fonder öppna för svenska småsparare”, som du kan bocka i om du vill slippa 4.400 institutionella fondklasser. Det ger småsparare en bättre utrensning än filtret "Endast en klass per fond" som vi la till tidigare i år (som ger 3.100 fonder). Nästa möjlighet är att vi på Morningstar kan bestämma att denna nya bock är automatiskt ifylld då en sökning börjar, så att den som vill se fler än 2.300 fondklasser istället måste välja detta genom att ta bort bocken.

 

Har du en stark åsikt om detta? Skriv i så fall gärna till mig och berätta vad du tycker: ska Morningstar.se ändra så att utgångspunkten i sökningen blir att enbart visa de cirka 2.300 fondklasser som är öppna för svenska småsparare? Hör även av dig om du råkar upptäcka att några fonder som faktiskt säljs aktivt till småsparare saknas i detta urval.


Xfondreklam Xmorningstar

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar