Dags att vårstäda i fondportföljen

Fyra olika förändringar ger skäl att byta fonder eller ändra fördelningen. Nu när årsrapporterna nyss kommit är det lättare att utvärdera och fatta beslut.

Jonas Lindmark 2010-03-31 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

När snön smälter kommer grus och skräp fram. På ett liknande sätt betyder en lugnare börsutveckling att skillnaderna mellan fonder syns tydligare. Och i båda fallen är det dags för vårstädning.

 

1. Återställa balansen

 

Den första orsaken till att det är bra att städa i fondportföljen är skillnader i värdeökning mellan olika fonder, som gör att de som stigit mest har fått ökad vikt. Normalt dröjer det flera år innan en portfölj med många fonder i blir obalanserad, men efter börsår som 2008 och 2009 när börserna svängt dramatiskt uppstår behovet snabbare.

 

1 november 2007 skrev jag krönikan ”Glöm inte att rebalansera” med argument för att sälja en del av innehaven i de fonder som stigit mest. Nu drygt två år senare är det tydligt att detta var en bra tidpunkt att sälja högriskfonder för bara tre dagar tidigare, 29 oktober 2007, nådde MSCI Emerging Markets Index sin ”all-time-high”. Även i dag efter den senaste månadens branta börsuppgång är skillnaderna i historisk avkastning ovanligt stora, för dels finns gott om fonder som har stigit mer än 80 procent det senaste året, dels har nästan lika många fallit mer än 20 procent de senaste tre åren.

 

Främst är det ändringar i risknivå som behöver kompenseras, när högriskfonderna har stigit eller fallit kraftigt. Om några aktiefonder har dubblats i värde medan andra är kvar på oförändrad nivå, så är det dessutom troligt att aktiemarknaden har överdrivit uppvärderingen. Genom att återställa balansen i fondportföljen kan man då dels undvika onödigt stora förluster om trenderna vänder, dels troligen öka chansen till bra avkastning framöver.

 

2. Byta ut dåliga fonder

 

Den andra orsaken till att inte bara ändra fördelningen utan även helt byta ut fonder är dåliga resultat och/eller höga avgifter. De argument som verkade goda för att investera i respektive fond i portföljen för några år sedan kanske inte håller längre.

 

Nu i slutet av mars har de flesta årsbesked och årsberättelser kommit, så det finns ett färskt underlag fakta för att fatta beslut. Utvärderingen behöver inte vara så komplicerad, åtminstone så länge du kommer ihåg vilka argument som gjorde att du valde fonden och alltså kan kontrollera om de fortfarande gäller. Annars går det lätt att kontrollera om andra fonder i samma kategori har betydligt lägre avgifter eller uppvisar bättre resultat, mer om det i förra årets krönika ”Byt ut dyra dåliga fonder” (länk ovan till höger).

 

3. Bekräfta målet

 

Men den finns även en tredje orsak att vårstäda: Att du själv ändrat dina sparmål, så att en helt annan risknivå och fördelning vore lämplig. Det händer inte så ofta att prioriteringarna ändras, men när tillvaron ändras så kan det vara rejält. Alltså är det viktigt att ibland tänka efter om dina sparmål är samma som tidigare: Har något hänt i ditt liv som gör att dina planer för hur sparkapitalet ska användas har ändrats?

 

I så fall behövs kanske en större översyn av vilka fondtyper du har valt. Om till exempel återstående spartid är betydligt kortare än du tidigare tänkt, så talar det för sänkt risktagande.

 

4. Kortare spartid

 

Fast även om du kan bekräfta att målet med sparandet ligger fast, så återstår ändå ett fjärde skäl som gäller mer eller mindre för alla: Kortare spartid återstår. För varje år som går blir det rimligen ett år mindre kvar tills pengarna ska användas, och när mindre än tio år återstår är det rimligt att gradvis börja flytta över pengar från aktiefonder till tryggare placeringar som hedgefonder och räntefonder.

 

Dessutom finns det som sagt ofta skäl att rensa ut dåliga fonder och återställa balansen i fondportföljen. Alltså är det rimligt med städning en gång per år. Och med färska fondrapporter i handen är det lättare att få överblick och fatta beslut – så precis som i trädgården är det dags att vårstäda i fondportföljen.


Xchecklistor Xfondrapport Xspartid

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar