Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

En tredje stormvarning i PPM-portföljerna

Åter har aktiemarknaden hissat alla segel, trots mörka moln vid horisonten. Efter vändningen nedåt förra veckan är det dags för aktiva PPM-sparare att invänta ett bättre köpläge.

Jonas Lindmark 2010-01-27 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Om du inte har följt mina PPM-tips de senaste åren, så vill jag börja med att varna att jag är en försiktig placerare som hellre missar sista delen av en uppgång än att riskera att vara fullt investerad när börsraset kommer. Två gånger tidigare har jag använt begreppet ”stormvarning” när jag uppdaterat Morningstars förslag på PPM-val – en gång hade jag rätt, den andra fel.


Den första skrev jag i slutet av oktober 2001 – då jag varnade för att den kraftiga återhämtningen på börserna efter terrorattackerna 11 september stämde dåligt med den djupa lågkonjunktur som nationalekonomerna spådde. Då gjorde jag rätt som litade på konjunkturprognoserna, även om det dröjde fem månader innan börsraset 2002 började.


Andra stormvarningen gav jag i slutet av februari 2004 (länk ovan till höger). Då jag valde att sänka risken för att inte göra samma misstag som år 2000. Det visade sig fel, även om det blev en svacka under våren och sommaren 2004, för den vart inte så djup som jag fruktat. Visst hade jag rätt i att till exempel Ericssons aktie var högt värderad redan i början på 2004, men det dröjde över tre år till innan det stora börsraset kom.


Högre räntor stramar åt


Nu har jag samma känsla igen när jag läser analyser och rapporter från nationalekonomer och börsexperter: Skillnaden är för stor mellan optimisternas prognoser och verkligheten i dag.


Den senaste veckan verkar oron ha ökat kraftigt. Politikerna i Kina har tydligt börjat strama åt utlåningen och tar tillbaka delar av den stimulans som gavs för att rädda ekonomin under finanskrisen. Och även regeringar och centralbanker i Europa och USA kommer att tvingas börja strama åt under år 2010. Börsen ligger före och redan under våren är det rimligt att effekterna av förväntat högre räntor och minskade statliga utgifter slår igenom på börskurserna, även om det dröjer innan de syns i form av lägre vinster hos börsföretagen.


Årets januarieffekt ser dessutom ut att bli ovanligt svag. Räknat i dollar har världsindex fallit sedan årsskiftet och efter förra veckans sättning på Stockholmsbörsen är det risk att även Sverigefonderna hamnar på minus, trots att svenska kronan samtidigt försvagats. Framtiden är som vanligt svår att spå, men mitt intryck är att risken för nedgång under 2010 är stor (se ”Svårt vägval under 2010”, länk ovan till höger).


Europa och kort räntefond


Den statliga myndighet som sköter premiepensionen har bytt namn från Premiepensionsmyndigheten (PPM) till Pensionsmyndigheten. Men det känns fel att kasta ett så väl inarbetat begrepp, så jag fortsätter att kalla mina förslag för ”PPM-portföljerna”.


Nytt i dagens uppdatering är främst att jag ökar andelen räntefond i de aktiva portföljerna. Dessutom byter jag från Öhmans Företagsobligationsfond till AMF Räntefond Kort. Uppvärderingen av obligationer med högre risk ser ut att till största delen vara över, samtidigt som risken för höjda långräntor ökat, så det är dags att prioritera kontanta medel som är tillgängliga utan förlust under nästa börssvacka.


Dessutom är det dags att ta hem vinsterna i SEB Internet och Lannebo Småbolag. Dessa ersätt av större riskspridning med hjälp av Nordea Selecta Europa. De exakta portföljerna finns i en separat artikel med rubriken ”PPM-portföljer 27/1” (länk ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar