Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Se pensionen som en dörr till nya möjligheter

Svenska 65-åriga män kan bara räkna med att leva 5 år längre i dag än för hundra år sedan. Men möjligheterna är så fantastiskt många fler. Det är värt att tänka på även för yngre pensionssparare.

Jonas Lindmark 2010-01-07 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Den senaste veckan har jag sett många rubriker om ändringar i de statliga pensionerna. Den nya statliga organisationen Pensionsmyndigheten har tagit över från PPM och försäkringskassan. Och fallande prisindex plus "bromsen" har gjort att många får en liten sänkning av sin statliga pension, åtminstone före skatt.


Fantastiskt, inte problem


När jag funderar kring detta känner jag starkt att det är trist att så stor del av reklam och tidningsartiklar ägnas åt att beskriva olika problem som drabbar pensionärer. Om vi förflyttades hundra år tillbaka till januari 1910, så skulle det nog vara omöjligt att få den tidens 6

5-åringar att förstå varför vi bryr oss om de tråkiga detaljerna, när helheten är så fantastisk.


Folkpension infördes i Sverige tre år senare, 1913, men beloppet var så litet att det var svårt att leva på. Enligt statistiken från SCB var den förväntade återstående medellivslängden för hundra år sedan ungefär 13 år hos 65-åringar, både för män och för kvinnor. Enligt de senaste beräkningarna har den återstående livslängden i dag i snitt ökat till 18 år för män och 21 år för kvinnor. Alltså fem år längre liv för män och åtta år längre liv för kvinnor.


Bara 5 år längre liv för män som fyllt 65? Många tror nog att antalet år som pensionär har ökat mycket mer på hundra år. Fast det beror kanske på att så mycket annat har förändrats mycket mer – sjukvård, levnadsstandard och många andra områden har förbättrats enormt. Plus att det för hundra år sedan var mycket större risk att avlida långt innan 65-årsdagen.


Större möjligheter i dag


Jag tycker dock att den största skillnaden är de enormt mycket större möjligheter till fortsatt utveckling och ett intressant liv som normalt finns i dag för en 65-åring. Särskilt gäller det alla som äger sin bostad i någon av våra storstadsregioner och därmed tack vare rekordlåga räntor fått en chans att flytta någonstans där det är billigare att bo och samtidigt få loss ett rejält startkapital till ett annat liv.


Dessutom belastas en 65-åring i dag inte alls av samma förväntningar från omgivningen att ta ansvar i släkt och samhälle. Många flyttar utomlands, helt eller delvis, till exempel till Spanien eller Thailand. Andra satsar helhjärtat på någon hobby. Till skillnad från för hundra år sedan, så förväntar vi oss numera att övriga skattebetalare via den offentliga sektorn ska ta hand om de problem i omgivningen som människor för hundra år sedan ofta tvingades försöka lösa själva.


Den största gåvan med att kunna gå i pension är förstås att ha 52 veckors semester per år. Ofta långt över 2000 timmar arbetstid och arbetsresor per år, som nu är fria att användas till annat. Fast de flesta människor är vanedjur och vi väljer att hålla fast vid bekväma vanor och välkända mönster. Inget fel med det, så länge det är ett medvetet val. Men jag gissar att många i efterhand nog skulle tacka för en ”spark i baken” som tvingade till nytänkande.


Yngre borde se fram mot pensionen


Ett annat perspektiv på rubrikerna om pensionen finns hos alla miljoner svenskar som är långt yngre än 65. Vi kommer för varje år närmare pensionen – som reklamen utmålar som ett stort problem, för då kommer inkomsten att minska, (typ ”Hur ska du klara dig på halva lönen?”). Men egentligen är det dagens kostnader och dagens inkomster som borde jämföras med situationen som pensionär, inte den lön man råkar ha sista månaden innan pension.


Varje gång jag får frågor om pensionssparande från journalister så brukar jag passa på att påpeka att det snarare är de svenska barnfamiljerna som har ont om pengar. Senare i livet har inkomsterna ofta hunnit stiga, samtidigt som det i första hand är barnfamiljer som behöver stor bostad, stor bil och mängder av nya kläder eller prylar. Därför är det i första hand efter 50 som det finns stort utrymme att pensionsspara.


Bästa sättet att få en bra pension är förstås att göra karriär och nå en hög lön medan man arbetar. Ju högre upp i samhället du når, desto bättre villkor efter pensionsdagen. Men dessutom har tjänstesamhället och flexibel pensionsålder gjort det lättare för allt fler att fortsätta tjäna pengar efter 65. Att trappa ned och jobba deltid under några år i slutet av arbetslivet ger nog ofta bättre livskvalitet än att sluta tvärt på 65-årsdagen. Och möjligheten att skapa värden via gör-det-själv och försäljning av begagnade saker har ökat drastiskt tack vare internet.


Därför önskar jag att fler yngre skulle se igenom de hot som reklamen från banker och försäkringsbolag ofta skräms med och istället se fram med glädje mot pensionen. Får vi bara gåvan att vara friska som pensionärer (mer om det i "Pensionsspara fysiskt", länk ovan till höger), så kommer vi troligen att ha fler möjligheter än någonsin tidigare att leva ett lyckligt liv.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar