Mer småbolag i PPM-portföljerna

Nu blir förslagen i Morningstars PPM-test ytterligare ett snäpp offensiva, med ökad andel i småbolag och på Stockholmsbörsen.

Jonas Lindmark 2009-03-25 | 11:10
Facebook Twitter LinkedIn
De tvära svängningarna på marknaderna för aktier och andra tillgångar fortsätter. Som jag påpekade redan i september 2007 är det inte rimligt att tro att vanliga fondsparare ska lyckas pricka rätt när aktiekurserna svänger med korta slag runt en platt trend (se ”Dags att lämna momentum”). Detta gäller särskilt inom PPM, där reglerna gör att handeln är fördröjd med minst två dagar.

Därför är fokus när jag tar fram förslagen till PPM-portföljer i Morningstars PPM-test på att försöka peka ut duktiga förvaltare, fonder med låga avgifter, riskspridning och på att försöka förutse utveckling 6-12 månader framåt. Genom att uppdatera ungefär fyra gånger per år undviker jag frestelsen att försöka spå utvecklingen enskilda veckor, då slumpartade nyheter och känslor ofta överskuggar de underl

iggande trenderna.

Istället försöker jag med de aktiva portföljerna att hålla fast vid grundläggande sunt förnuft, som säger att det på lång sikt lönar sig att köpa billigt och sälja dyrt. Därför ökade jag andelen räntefonder under börsuppgången 2005-2007 och under det stora börsraset förra året ökade jag andelen aktiefonder. Och därför valde jag bort Sverigefonder i portföljerna 5 och 6 från mars 2006 och två år framåt – men i oktober 2008 ökade jag andelen kraftigt och nu satsar jag ännu mer på Stockholmsbörsen.

Konsekvenser av köptips

Ändringarna i årets första uppdatering är helt enkelt konsekvenser av de artiklar med köptips som jag har skrivit den senaste månaden. Här är de tydligaste:

”Mörkast timmen innan gryningen, igen” förra veckan upprepar min tro att vi nu är mitt i en period när aktiekurserna är ovanligt låga som började i oktober 2008. Nu kan långsiktiga sparare, vilket särskilt gäller de flesta inom PPM, tjäna på att öka andelen aktiefonder och byta till aktiefonder som baserat på historiska mönster troligen blir vinnare under nästa uppgång.

”Ta chansen med småbolagsfonder” för tre veckor sedan argumenterar för att den svaga kronan gör det extra intressant att flytta pengar till aktier i svenska småbolag. Nu byter jag därför till Lannebo Småbolag även i de passiva portföljerna och för att inte behöva lägga fler ägg i samma korg kommer ytterligare en Sverigefond med i portföljerna 5 och 6, förra årets nykomling Davegårdh & Kjäll Sverige som blev valbar inom PPM 4 mars.

”Dags byta bort vanliga räntefonder” för fyra veckor sedan påpekar att de rekordlåga räntorna gör att det är omöjligt att få en rimligt avkastning från vanliga räntefonder. Fondsparare ska inte tro på de historiska resultaten, för avkastningen blir mycket lägre i framtiden och andra alternativ borde locka mycket mer. Andelen räntefonder i de sex PPM-portföljerna är redan mycket låg, den stora sänkningen gjorde jag i oktober, men nu byter jag till Öhman Företagsobligation i portfölj 4.

Övriga ändringar finns beskrivna i dagens artikel ”PPM-portföljer 25/3” och där finns även en tabell med den exakta fördelningen i de sex portföljerna efter dagens uppdatering (länk ovan till höger).
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar