En av de mest intressanta fondkategorierna tycker jag är svenska småbolagsfonder. Här finns nämligen de största möjligheterna för duktiga svenska förvaltare att göra nytta, av två skäl:
(1) Utländska förvaltare bryr sig väldigt sällan om att köpa aktier i små svenska börsbolag, eftersom de antingen har tillräckligt med småbolag att välja mellan på hemmaplan, eller också är deras förvaltning så stor att börsbolag med litet börsvärde ändå inte skulle påverka deras avkastning märkbart.
(2) Mäklarfirmorna bryr sig sällan om att analysera småbolag och de få analyser som görs är sällan gjorda av de mest erfarna analytikerna. Därmed finns större utrymme för en duktig förvaltare att hitta småbolag som är för lågt värderade. Stor erfarenhet och skicklighet krävs förstås, men flera småbolagsfonder har ovanligt erfarna förvaltare.
Starka argument just nu
Just nu tycker jag dessutom att det finns ovanligt starka argument för att placera på Stockholmsbörsen. Dels har svenska kronan försvagats kraftigt det senaste halvåret och nådde ett nytt bottenrekord (svagare än hösten 2001) häromveckan. Om man tror, vilket jag gör, att försvagningen är tillfällig så betyder det att tillgångar i Sverige framöver kommer att få revansch.
Ett annat argument är att Stockholmsbörsen brukar vara bland vinnarna under början av globala konjunkturuppgångar, vilket är rimligt eftersom vi har en öppen ekonomi med en stor andel exportföretag.
Under de första fem åren av 2000-talet hade småbolagsaktier i snitt en mycket bättre värdeutveckling, så i slutet av 2005 skrev jag ”Se upp med småbolagsfonder” och varnade för att många förvaltare ansåg att de var för högt värderade (länk ovan till höger). Men nu har aktier i små svenska börsbolag ett par dåliga år bakom sig, värdeminskningen har varit större än snittet bland vanliga Sverigefonder två år i rad. Sammanlagt har andelskurserna mer än halverats sedan toppen sommaren 2007, vilket rimligen ger ett bra köptillfälle – småbolagens aktier säljs för halva priset, trots att svensk ekonomi långsiktigt sett till största delen är lika stark som tidigare.
Som jag tidigare har påpekat har Stockholmsbörsen de senaste 70 åren alltid återhämtat sig efter halveringar, åtminstone i ett lite längre perspektiv: de följande 5 åren har Affärsvärldens generalindex alltid stigit (se ”Fortsatt stora svängningar”).
Lannebo störst
För tre år sedan blev jag som sagt allt mer skeptisk till småbolagsfonder, eftersom de stigit så extremt mycket under de första sex åren på 2000-talet. För ett år sedan var jag fortfarande skeptisk (se "Småbolag fortfarande dyra"). Men i december 2008 tog jag åter med Lannebo Småbolag i mina förslag på aktiva PPM-portföljer.
Lannebo Småbolag är störst bland de småbolagsfonder som placerar på Stockholmsbörsen (3,5 miljarder kronor vid årsskiftet), och har även den bästa historiken de senaste 5 åren. Även de tre storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank har stora småbolagsfonder och Handelsbankens är den mest valda inom PPM, strax före Lannebo.
Fast ingen av småbolagsfonderna är särskilt populära inom PPM. Handelsbanken kommer på plats 66 och Lannebo på plats 77 av totalt 780 alternativ (31 december). De har båda fått drygt en halv miljard kronor från PPM-spararna, medan de två populäraste vanliga Sverigefonderna innehåller sju respektive fyra miljarder av premiepensionen (AMF på plats 2 och Didner & Gerge på plats 5).
Men vilken småbolagsfond?
Men är den allra största småbolagsfonden rätt val? Är denna bjässe verkligen rätt val bland 15 alternativ?
Det finns flera argument för att småbolagsfonder med liten fondförmögenhet kan leverera högre avkastning: De behöver inte köpa så många aktier och kan därför hitta fynd även bland de allra minsta börsbolagen, de är mer lättrörliga i lite större bolag och när de lyckas göra en bra affär så har detta större effekt procentuellt sett eftersom startkapitalet är mindre.
Två nya alternativ startade vid årsskiftet. Didner & Gerge startade sin första fond redan 1994 och blev tack vare bäst resultat de första sex åren den näst mest valda Sverigefonden inom PPM, efter AMF. I hela 15 år har de två förvaltarna skött en enda fond, men nu vid årsskiftet startade fondbolagen fond nummer två. Småbolagsfonden förvaltas av Gustaf Setterblad som har varit anställd sedan sommaren 2004 och Adam Nyström som fram till årsskiftet var analytiker hos Carnegie, men det är rimligt att även Henrik Didner och Adam Gerge bidrar till förvaltningen.
Davegårdh & Kjäll startade sin första Sverigefond för ett år sedan. De är välkända journalister från tidningen Börsveckan och Björn Davegårdh har blivit utsedd till den mest pricksäkra börsjournalisten i boken ”Lönsamma aktietips?” som kom för två år sedan. (mer om detta i min krönika ”Fler råd i media, men lika dåliga köptips”, länk ovan till höger). Nu har även de startat en småbolagsfond, som är bland de bästa i kategorin hittills i år.
De två nykomlingarna har per sista februari fått in 49 respektive 20 miljoner kronor. I snitt har de alltså bara en 100-del av bjässen Lannebo Småbolags fondförmögenhet. Snabbrörliga nykomlingar står mot beprövade bjässar. Jag tycker att det är svårt att välja – men valet spelar inte så stor roll eftersom jag tror att hela kategorin svenska småbolagsfonder hamnar bland vinnarna de närmaste fem åren.
Xköptillfälle Xköptips Xsmåbolag