Mer tillväxt i PPM-portföljerna

Världens aktiemarknader verkar ha hittat en ny jämviktsnivå efter höstens ”kapitulation”. Inför 2009 är det dags att öka andelen fonder i Morningstars PPM-test som kan bli vinnare nästa gång framtidsoptimismen återvänder.

Jonas Lindmark 2008-12-03 | 13:49
Facebook Twitter LinkedIn
December är redan här. Det känns som att hösten har gått fortare än vanligt, tycker jag, kanske för att börsnedgången har varit så brant?

Nästa vecka sätter PPM in nya pengar på PPM-kontot baserat på inkomsterna under år 2007. Då är dessutom kontot stängt för byten, i morgon torsdag 4 december är sista dagens att ändra PPM-valet om man vill att de nya pengarna ska direkt placeras enligt det nya valet. Dessutom brukar aktiemarknaderna ofta byta riktning vid årsskiften, så därför passar jag på att uppdatera Morningstars PPM-test i dag.

Svag krona

Aktiefonderna är i snitt kvar på ungefär samma nivå som 8 oktober då

jag gjorde den förra uppdateringen av Morningstars PPM-test. Men det är räknat i svenska kronor. Svenska kronan har fortsatt att försvagat under november och i går nådde riksbankens TCW-index 141,7 vilket är den lägsta noteringen sedan hösten 2001. Sedan i somras har kronan försvagats med 14 procent och sedan den förra uppdateringen 8 oktober är försvagningen 9 procent.

Problemet med ovanligt svag krona är att utländska aktier faller i värde när återhämtningen kommer. Och det finns starka argument för att kronan stärks på sikt tycker jag, något jag skrev om i se ”När kronan återhämtar sig kommer nästa smäll” (länk till höger). Därför behåller jag en ovanligt hög andel svenska aktier och utomlands är den stora förändringen att jag ökar andelen som är placerad på tillväxtmarknader.

Tillväxt och småbolag

Eftersom man bara får ha med 5 fonder hos PPM byter jag ut Carnegie Medical i de två aktiva portföljerna med 100 procent aktiefonder, trots att förvaltaren har lyckats mycket bra i år. Men merparten av flykten till säkerhet som har gynnat läkemedelsfonder gissar jag redan är passerad, samtidigt som valet i USA i början av november gjort att den demokratiska dominansen ökat, vilket ökar sannolikheten för omfattande reformer av det amerikanska sjukvårdssystemet, vilket troligen skulle slå mot läkemedelsbolagens lönsamhet. Istället tar jag med en annan gammal favorit – First State Emerging Markets – som har lyckats stå emot årets nedgång mycket bra.

Bland de många Sverigefonder som finns med hos PPM byter jag från en av Roburs många alternativ till den småbolagsfond jag ända sedan PPM startade hösten 2000 har trott mest på: Lannebo Småbolag. Det är fem år sedan jag plockade bort Lannebo Småbolag från PPM-portföljerna, men nu gissar jag att den får hänga med ett bra tag igen. Under den långa börsuppgången 2004-2007 var jag skeptisk till småbolagsaktier, för värderingen var ofta högre än av aktier i de globala branschbjässarna. Men efter årets börsras är det rimligt att framtidsförväntningarna dragits ned minst lika mycket på småbolag och här finns dessutom fördelen att duktiga förvaltare kan bidra mer eftersom små börsbolag är sämre analyserade av mäklarfirmorna.

Ny svensk hemsida

Några läsare kanske undrar varför jag har skrivit så få artiklar de senaste två månaderna. Förklaringen är att Morningstar håller på att ta fram en ny svensk hemsida, vilket är ett tidskrävande projekt. Snart kommer vi att låta våra medlemmar testa en Beta-version – förhoppningsvis innan jul.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar