Den här veckan har många journalister ringt mig och i går valde jag att sitta hemma med avstängd mobiltelefon, för att hinna med det jobb jag redan lovat utföra. Även under ”börsraset” i januari var det många journalister som ringde, men så här mycket frågor från media har jag nog inte fått sedan maj 2006 (se ”Att svara eller inte svara media”).
Tänkvärt är att det inte alls blir någon dramatik under perioder när aktiemarknaderna går upp lika mycket på kort tid. Branta uppgångar på börsen verkar ses som enbart naturliga och bra, de behöver inte granskas eller förklaras. Men motsatsen, en lika stor nedgång, kräver detaljerade förklaringar och svarta rubriker.
3 eller 5 år
Jag önskar att fler tittade på utvecklingen i ett längre perspektiv, gärna 3 eller 5 år som är de två perioder som Morningstar i första hand använder för jämförelser av fonder. Då blir det uppenbart att många av de aktiefonder som rasat mest under 2008 ändå fortfarande befinner sig på rejält plus i ett längre perspektiv.
Ta det dramatiska raset för Rysslandsfonderna de senaste tre månaderna. Fram till i går har PPM-fonderna i kategorin ändå i snitt stigit med 10 procent de senaste 3 åren och med 90 procent de senaste 5 åren. Nästan dubbla pengarna på fem år – det är bra avkastning och visar att ryska aktier fortfarande är ganska högt värderade.
Jämför med gruppen läkemedelsfonder, som de senaste tre månaderna gått mot strömmen och stigit 11 procent. Men genomsnittet för PPM-fonder i kategorin är trots sommarens återhämtning en värdeminskning på 9 procent de senaste tre åren och en uppgång på i snitt futtiga 6 procent de senaste fem åren. Samma sak med andra grupper fonder som klarat sig bra den senaste tiden, de har i många fall en svag utveckling i ett längre perspektiv – medan förra årets vinnare som Kinafonder och Latinamerikafonder fortfarande står rejält på plus sett över de senaste tre åren.
Alla köpare vinnare
En självklarhet som tål att upprepas är att alla som sparar långsiktigt i aktiefonder och sätter in nya pengar regelbundet (från månadssparare till tjänstepension och PPM) tjänar på årets börsnedgång. Vi som sätter in nya pengar får fler aktier för våra pengar, medan värdet långt in i framtiden inte påverkas av svängningarna just i år (mer om det i ”Börsraset bra, för köparna”).
Alla köpare på aktiemarknaden tjänar på lägre kurser – och i varje affär finns alltid en köpare och en säljare. Den grupp som i första hand förlorar är de som just nu i höst måste sälja aktier för att köpa något annat, samt pensionärer som lever på sitt aktiesparande.
Men alla vi andra som inte säljer har varken blivit rikare eller fattigare av börsraset. Någon verklig vinst eller förlust gör man inte förrän aktierna faktiskt säljs (mer om detta i ”Om du är tveksam, sälj hälften”, länk ovan till höger).
Inte köpläge ännu
Ett längre perspektiv är också viktigt för att bedöma om det är köpläge ännu, till exempel om det nu är ett bra tillfälle för aktiva placerare som det senaste året har flyttat pengar från aktiefonder till räntefonder att nu gå tillbaka in med pengarna på aktiemarknaden igen.
Att jämföra med för tre år sedan är en bra tumregel, tycker jag. Det gäller särskilt nu eftersom 2005 var ett år mitt under den globala högkonjunkturen, då mängden orosmoln var betydligt färre än i år. De flesta högriskfonder som var vinnare under perioden 2005-2007 står ändå fortfarande högre än för tre år sedan, vilket jag tycker visar att det ännu inte är ett bra köptillfälle att gå in i dessa fonder.
Andra kategorier fonder står nu lägre än för tre år sedan och har knappt stigit alls sett över de senaste fem åren, trots högkonjunkturen 2003-2007. Här tycker jag att det är betydligt mer rimligt att hoppas på en bra avkastning under den kommande 5-årsperioden, när nästa högkonjunktur åter lyfter vinster och aktiekurser. Exempel på fondkategorier med svag utveckling de senaste tre åren är Japan, USA och IT.
Sverigefonder ligger mitt emellan. Nedgången det senaste året har varit stor, men i snitt är andelskurserna på samma nivå som för tre år sedan. Fast bortsett från bankerna så har börsföretagens vinster knappt börjat backa ännu samtidigt som den globala långkonjunkturen rimligen fortsätter under 2009, vilket talar för att de svenska aktiekurserna kommer att få rejäl motvind ytterligare en tid.
Håll huvudet kallt
Ytterligare ett skäl att hålla huvudet kallt är slutligen att aktiemarknaden brukar reagera överdrivet starkt även nedåt, vilket med facit i hand skedde till exempel år 2002. En granskning av värdeutvecklingen sett över de senaste tio åren visar att årets nedvärdering ännu inte alls är lika dramatisk som 2002. Därför tycker jag det är rimligt att behålla en del av sparandet i räntefonder ytterligare några månader, med förhoppning att då få ett riktigt bra köptillfälle.
Xköptillfälle Xmedia
SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk
För att läsa denna artikel krävs medlemskap
Bli medlem gratis