Välj fonder smart, köp efter ras

Det kan verka galet att förslå köp av SEB Internetfond, som just nu bara har 1 stjärna i Morningstar Rating. Men lägsta fondbetyg kan vara en köpsignal, om det är en udda fond och du tror på en vändning uppåt för fondens aktier.

Jonas Lindmark 2008-08-21 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn
Förra v
eckan gjorde jag en uppdatering av förslagen på portföljer i Morningstars PPM-test (se ”Mer skeptiska PPM-portföljer”). De flesta av de 12 fonder som ingår är tydliga vinnare, åtminstone jämfört med andra fonder av samma typ.

Men några läsarbrev innehåller frågor om SEB Internetfond:

Varför ta med en fond som årets första sju månader har backat 29 procent? Och som dessutom förlorat pengar både sedan starten 1999 och de senaste 5 åren?

Först vill jag påpeka att jag inte tog med SEB Internet förrän vid uppdateringen 12 mars, då andelskursen redan hade backat 26 procent sedan årsskiftet. Se

dan minskade jag andelen vid uppdateringen 7 maj, då fonden återhämtat sig 8 procent. Och vid uppdateringen förra veckan lämnade jag andelen oförändrad.

Värdeminskningen fram till den 12 mars gjorde att det plötsligt var ”rea” på denna typ av aktier och för investerare som har mod att gå mot strömmen är fyndköp efter nedgångar ofta lönsamma på längre sikt. Det tycker jag verkar särskilt troligt för en fond som SEB Internet som har minskat i värde med 5 procent de senaste fem åren, trots att genomsnittet för svenskregistrerade aktiefonder sedan augusti 2003 är en uppgång på 61 procent.

Lågt värderade aktier

Men det räcker förstås inte med ett ras för att en fond ska vara köpvärd. Till exempel har både Kinafonder och Rysslandsfonder rasat de senaste månaderna, men jämfört med tidigare uppgångar är nedgången ännu liten, plus att det bara är ett par år sedan deras andelskurser stod betydligt lägre än i dag.

Jämför med rea på kläder. När det är 30 procent rea på dyra märkeskläder är priserna fortfarande höga jämfört med vanliga märken. Billigt blir det kanske först när butiken går ned till ”Halva Reapriset” eller liknande. Och när SEB Internet startade för snart tio år sedan var andelskursen 10 kronor, sedan steg den på mindre än ett år till 46 kronor (se ”Lär dig av mitt misstag”, länk ovan till höger) och just nu ligger den kring 4 kronor. Justerat för utdelningar är nedgången sedan start något mindre, men uppenbart är ändå att aktier i internetbolag som Google, Amazon och Ebay – de tre största innehaven per 30 juni i SEB Internetfond – historiskt sett är lågt värderade. Och ett klassiskt sätt att öka avkastningen på aktiesparande är just att leta lågt värderade aktier.

En annan fråga skjuter in sig på SEB Internets låga fondbetyg:

Det är med en viss förvåning jag noterar att SEB Internet ingår i PPM portföljerna eftersom den av Morningstar ges rating 1 stjärna. Hur har du resonerat angående detta val? Det finns ju andra fonder att välja i samma kategori. Är det den relativt stora exponeringen mot USA som du föredrar? Den grundläggande frågan är dock varför du bortser från den låga Ratingen. Jag kan inte se det annat än att du underkänner Morningstars egen analys!?

Förklaringen är att denna fond är udda, den passar inte riktigt in i sin kategori. Tidigare fanns några svenska konkurrenter som också enbart investerade i internetbolag, men den dramatiska nedgången efter att IT-bubblan sprack har gjort att de andra lagts ned eller ändrat inriktning.

Morningstar Rating är en rent matematisk beräkning, inte någon analys. Den baseras på jämförelser inom en kategori – så vissa fonder som inte riktigt passar in i kategorin får bara en jämförelse med snittet i kategorin, inte en utvärdering av förvaltarens skicklighet. En allmän diskussion av detta problem finns i "Fondbetyg måste vara kompromiss".

Flertalet IT-fonder innehåller främst stora amerikanska mjukvaru och hårdvarutillverkare som Microsoft och Intel – medan SEB Internet enbart investerar i börsbolag med tydlig koppling till internet. Detta är alltså en mycket smalare fond än t ex SEB Teknologi och får därmed en annan utveckling. Historiskt har denna fond fallit mer under ras, till exempel det senaste året, men även stigit mer under uppgångar (vilket syns på nyckeltalet "% Ranking i kategori" under fliken Historik). Även i övrigt är det mycket stor skillnad i innehav mellan olika IT-fonder. Vissa investerar nästan bara i USA, andra nästan bara i Sverige – vissa nästan enbart stora bolag, andra nästan enbart små börsbolag. Detta brukar jag ofta påpeka, till exempel i våras i "Varierande styrka hos IT-fonderna".

Gammal favorit

Slutligen är SEB Internetfond en gammal favorit, först en period hösten 2001 och sedan 2003 är det en av de fonder som stigit allra brantast i PPM-portfölj 6. Morningstar är till stor del ett internetbolag och jag ser dagligen fördelarna med en verksamhet som baseras på Internets möjligheter. Dessutom tycker jag att det verkar rimligt att USA-aktier framöver kommer att få revansch efter sex år med lägre avkastning än världsindex. Nästa gång optimismen ökar på den globala aktiemarknaden så tror jag att SEB Internet kommer att finnas bland vinnarna, precis som hösten 2001 och sommaren 2003.

Av delvis liknande skäl tog jag vid uppdateringen i maj med Axa Rosenberg Japan Small Cap Alpha i två av de aktiva PPM-portföljerna, samt ökade andelen förra veckan. Aktiekurserna för japanska småbolag nådde en topp i slutet av 2005 och har sedan dess i snitt halverats. Pessimismen kring Japan verkar just nu massiv, men just därför är utrymmet för uppvärdering stort nästa gång optimismen ökar.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar