Mer skeptiska PPM-portföljer

Efter börsnedgången under juni är det dags att öka andelen aktiefonder. Men tillväxten i Europa har gjort en tvärnit, vilket ökar risken för dåliga nyheter framöver. I snitt 32 procent stannar därför i räntefonder.

Jonas Lindmark 2008-08-13 | 11:24
Facebook Twitter LinkedIn
Börsnedgången under juni var brant, men dollarns återhämtning de senaste två veckorna gör att många aktiefonder är tillbaka på ungefär samma nivå som i mitten på mars. Dessa två motstridiga rörelser gör det svårare att uppdatera de sex portföljerna i Morningstars PPM-test.

Bakgrunden är att de senaste fem månaderna har det kommit en hel dos dåliga nyheter, främst att konjunkturen i Europa har vänt tvärt nedåt (se ”Besviken tvärnit”, länk till höger). Skillnaden mot i mars är därmed att det nu är ännu säkrare att börsföretagens vinster framöver kommer att minska.

Avgörande är också att börsnedgången det senaste året fortfarande är

liten i ett längre perspektiv, särskilt räknad i dollar. Och börsföretagens vinster har knappt börjat minska ännu, så baserat på historiskt erfarenhet kommer vinstnedgången att pågå ytterligare minst ett år (se ”Billigare olja, dyrare dollar”).

Mer skeptisk

Därmed tycker jag att den mest rimliga börsutvecklingen framöver är en förnyad nedgång under hösten, när det blir uppenbart att år 2008 är inledningen på en global lågkonjunktur. Jag har blivit mer skeptisk till att den börsnedgång vi sett hittills kommer att räcka för att stå emot alla de dåliga nyheter som med stor sannolikhet kommer det närmaste året, när fallande bostadspriser och höga råvarupriser slår igenom i resten av världsekonomin.

Å andra sidan står aktiefonderna i de flesta fall en bit lägre än när jag gjorde den förra uppdateringen av PPM-portföljerna den 7 maj. Och de tvära svängningarna i börsutvecklingen lär fortsätta så länge osäkerheten om framtiden är stor, till exempel är det fullt möjligt att dollarn tillfälligt fortsätter uppåt ytterligare en bit vilket skulle ge värdestegring för de flesta fonder räknat i svenska kronor. Därför ökar jag åter andelen aktiefonder i de tre aktiva portföljerna, men till en lite lägre andel än vid uppdateringen 12 mars.

Andelen räntefonder i de sex PPM-portföljerna var högst mellan april och december 2007, i snitt hela 48 procent. Därefter sänkte jag den i två steg till 30 procent, men höjde nu i maj till 36 procent. Dagens justering ned till 32 procent räntefonder i genomsnitt är alltså den minsta ändringen på länge. Hela ändringen sker som så ofta i de tre aktiva portföljerna, där andelen räntefonder fram till december förra året i snitt var 70 procent, men nu sänks från 55 till 47 procent i genomsnitt. Andelen räntefonder i de passiva portföljerna ligger samtidigt kvar på i snitt 17 procent. Skillnaden speglar hur skeptisk jag är till dagens aktievärdering (mer om detta i dagens krönika "Mer skeptiska PPM-portföljer", länk ovan till höger).

Skagen Global och japanska småbolag

Den största förändringen i dag är att jag flyttar mer pengar till Skagen Global, en fond som fortsätter att prestera lysande jämfört med andra globalfonder. Dessutom ökar jag andelen i Axa Rosenberg Japan Small Cap Alpha, eftersom det finns tydliga tecken på att japanska småbolag håller på att omvärderas. Mer om de sex portföljerna och de enskilda valen av fonder i ”PPM-portföljer 13/8” (länk ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar