De senaste sju veckorna har flertalet aktiefonder stigit 10 procent eller mer – ett helt års normal avkastning. Denna rekyl efter börsraset från oktober till mitten på mars ger nu ett bra tillfälle att säkra en bra årsvinst i delar av ett långsiktigt fondsparande.
Tänkvärt är också att rekylen har varit betydligt svagare än motsvarande återhämtningar historiskt, till exempel efter de upprepade börsrasen under perioden 2000-2003. Då steg aktiekurserna flera gånger mer än 20 procent efter motsvarande ras. Svagheten hos rekylen är för mig ett tydligt bevis på att majoriteten placerare är skeptiska till att botten för världsindex redan skulle vara passerad.
Dessutom kommer PPM på fredag 9 maj att stänga sitt handelssystem för fondbyten, för att genomföra den årliga fördelningen av rabatter och arvsvinster, plus att samtidigt ta ut myndighetens kostnader. Under tiden får andra fondbyten vänta, vilket är ett argument för att sänka risktagandet före stängningen.
Uppdatering nummer 26
Därför uppdaterar jag den här veckan de sex portföljförslagen i Morningstars PPM-test. Detta är uppdatering nummer 26 sedan starten i september 2000.
Avgörande för valet att nu sänka andelen aktiefonder är min åsikt att den branta uppvärderingen efter långkonjunkturen 2002 och invasionen i Irak är passerad och att börsutvecklingen nu är inne i en period med stora svängningar kring en platt trend. Vilken taktik som är mest lönsam för aktiva fondsparare beror på vilket mönster börsutveckling följer. Under en stigande trend med små svängningar är det lönsamt med ”momentum”, alltså att byta till de fonder som har stigit mest den senaste tiden.
Men under en period med stora svängningar kring en platt trend gäller motsatsen, att flytta pengar från det som har stigit mest till räntefonder, för att kunna passa på att köpa billigare efter nästa svängning nedåt. Och när osäkerheten om framtiden är ovanligt stor, som den är just nu, blir det mer troligt mer stora börssvängningar.
Obalanser och bokföringsfusk
De dåliga tiderna har ännu bara pågått mindre än ett år – det tar längre tid att återställa de obalanser som uppstått i den global ekonomin. Ett tydligt exempel är att oljepriserna har nått nya rekord denna veckan, över 120 dollar per fat. Lågkonjunkturen i USA håller på att smitta av sig på först Europa och sedan resten av världen, men det är fortfarande osäkert om avmattningen blir lika stor globalt som i USA.
Under tidigare börsnedgångar har bokföringsskandalerna dröjt, till exempel avslöjades Enron och Worldcom först under hösten 2001 och våren 2002. En rimlig förklaring är att frestelsen att fuska med bokföringen ökar när sämre tider gör det svårare att tjäna pengar på normalt sätt, särskilt som de IFRS-regler som infördes för några år sedan gör att vinsterna har blivit mer känsliga för ändrade marknadsvärden. Efter flera års dramatisk uppvärdering av tillväxtmarknader verkar det därför troligt att media under det närmaste två åren fylls av olika typer av olagligt uppblåsta vinster i både Asien, Latinamerika och Östeuropa. Därmed tycker jag att det verkar mycket osannolikt att världsindex passerade botten redan veckan innan påsk.
Dags för japanska småbolag
Dagens ändringar i de aktiva portföljerna i Morningstars PPM-test (4-6) bygger alltså på en tro att börsutvecklingen kommer att vara fortsatt orolig, med tvära svängningar kring en platt trend. Den strategiska ändringen vid den förra uppdateringen var att andelen räntefonder i genomsnitt i de tre aktiva portföljerna sänktes från 60 till 43 procent. Börsuppgången sedan dess gör att jag nu höjer snittet till 55 procent räntefonder.
Därutöver byter jag Sverigefonden mot en fond inriktad på japanska småbolag. Stockholmsbörsen tenderar att svänga mer än genomsnittet, så jag hoppas kunna passa på att gå in igen efter nästa nedgång. Japanska småbolag har fallit dramatiskt de senaste åren och är nu tillbaka på samma nivå som för fem år sedan räknat i kronor. Jag tycker att nedvärderingen verkar överdrivet stor, särskilt som den japanska yenen borde kunna ta ny fart uppåt senare i år, här är en fondtyp som borde kunna överraska positivt.
Slutligen behåller jag höga andelar läkemedelsfond. Under tidigare ras har det varit tydligt att läkemedelsaktier har klarat sig bättre, främst under inledningen av rasen. Mer om det exakta valet av fonder finns i ”PPM-portföljer 7/5” och direkt i PPM-testet (länkar ovan till höger).
SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk
För att läsa denna artikel krävs medlemskap
Bli medlem gratis