Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Bra kvartal för de största hedgefonderna

Fokus på de största ger bäst bild av det svenska sparandet i hedgefonder. De 12 mest populära steg i snitt 3,9 procent första kvartalet. Morningstar inför nu 17 kategorier för hedgefonder.

Jonas Lindmark 2008-04-04 | 12:18
Facebook Twitter LinkedIn
Den här veckan har jag fått många frågor om Superfund, som kommer från Österrike och har några vinnare det senaste kvartalet, men har lyckats dåligt sett över de senaste tre åren. En närmare titt visar hög risk jämfört med genomsnittet bland svenska hedgefonder, plus att avgifterna hos några av Superfunds sju fonder är extremt höga.

17 nya kategorier

Tyvärr blir ”hedgefond” lätt ett vilseledande begrepp, eftersom benämningen rymmer många olika strategier, vissa med högre risk än vanliga aktiefonder, andra med mycket låg risk. Gemensamt för hedgefonder är att förvaltarna har ovanligt stor frihet (vilket gör det ext

ra viktigt att försöka kontrollera deras erfarenhet och skicklighet), samt att förvaltningsavgifterna är höga (så bara de bästa är värda kostnaden).

Morningstar i Europa har den här veckan börjat använda de 17 kategorier för hedgefonder som tidigare enbart använts i USA (vara 10 rymmer fonder som säljs i Sverige, länkar till höger), plus att all information om hedgefonder numera lagras i en separat databas. En fördel är att även svenska hedgefonder snart kommer att få Morningstar Rating. Under de första dagarna har ändringarna dock orsakat en del problem och fel (när detta skrivs visas de engelska namnen på de 10 kategorierna och en del fakta om svenska hedgefonder saknas). Förlåt oss.

3,9% första kvartalet

Nu är en bra tidpunkt att börja visa mer information om hedgefonder, eftersom intresset bland fondspararna har ökat kraftigt det senaste halvåret. Bakgrunden är att de globala aktiemarknaderna har backat kraftigt det senaste halvåret, medan hedgefonderna i snitt har utvecklats bra.

Tabellen nedan visar utvecklingen under första kvartalet för de tolv mest populära svenska hedgefonderna. De största innehåller mer än hundra gånger mer pengar än de minsta, så för att få en bra bild av om svenska fondsparare tjänat på sitt sparande i hedgefonder är det bäst att fokusera enbart på de största. Avkastningen är som synes i snitt 3,9 procent under årets första tre månader, ett mycket bra resultat med tanke på att aktiemarknaderna samtidigt backat kraftigt.

Bra kvartal för svenska hedgefonder
Svenskregistrerade
hedgefonder,
12 största
Senast rapporterad
fondförmögenhet,
miljoner kr
Avkastning
3 mån 2008
%
Brummer & Partners Helios 9 273* 5,7
Brummer & Partners Zenit 9 176 0,0
Brummer & Partners Lynx 8 841** 14,3
Aktie-Ansvar Graal 7 565 1,5
Brummer & Partners Nektar 7 481 6,3
Catella Hedge 6 794 0,7
Brummer & Partners Futuris 3 229 11,7
Robur Access Hedge 3 166 -2,1***
Nordea European Equity Hedge 2 279 1,8
Brummer & Partners Manticore 1 827 2,1
Stella Nova 1 596 1,2
Tanglin 1 339 3,8
Summa/snitt 53 293 3,9
* investerar i övriga Brummer-fonder, ingår därför ej i summan.
** Totalt i strategin, inklusive fonden i Bermuda.
*** per 29 februari, Robur har inte rapporterat per 31/3 när detta skrivs.
[SEB Multihedge skulle ha varit med i denna tabell]

Intressant är att hedgefonder i USA under samma period i snitt har förlorat pengar. Preliminära visar ett index från Hedge Fund Research enligt Financial Times värdeminskning räknat i dollar under första kvartalet, enbart den kategori som kallas ”Macro” har stigit kraftigt. Dessutom har dollarn under första kvartalet backat från 6,41 till 5,95 kronor, en nedgång med 7 procent. Svenskar som investerat i amerikanska hedgefonder utan att eliminera valutarisken har alltså förlorat rejält.

En annan intressant aspekt av tabellen är att den visar Brummer-gruppens dominans, 6 av de 12 största svenska hedgefonderna ingår i deras ”stall”. Allra störst är Helios, som är en fondandelsfond som passivt fördelar pengarna mellan sex av de övriga fonderna inom Brummer-gruppen (vilket gör att Helios förmögenhet inte ingår i summan i tabellen).

Snittavkastningen för de tolv största svenska hedgefonderna dras upp rejält av två fonder, Lynx och Futuris. Att pricka vinnarna är inte lätt, vilket talar för att sprida pengarna på flera olika hedgefonder. Mitt tips är precis som tidigare i första hand Helios som ger fördelen att riskspridningen är helt gratis, avgifter finns enbart i de underliggande fonderna.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar