Patrik Wetterqvist hade gjort om innehållet till ”De tio viktigaste PSF-råden”, där PSF står för ”pensionsspara fysiskt”. Begreppet ”fonder” kan även användas för att beskriva kroppens fysiska resurser – från styrka och kondition till smidighet, balans och koordination. Jag tycker att detta var både roligt och tänkvärt, så jag vill dela med mi
g av dessa 10 fysiska pensionstips till alla Morningstars läsare:
Är du aktiv eller passiv? Detta är en samvetsfråga och en stor del av svenska folket svarar ”passiv” enligt forskarna på Statens Folkhälsoinstitut. Men för att vara fysiskt aktiv räcker det enligt forskarna med att röra sig minst 30 minuter per dag så att man blir varm – till exempel promenader i rask takt, trädgårdsarbete, eller tyngre hushållsarbete som att dammsuga och hänga tvätt.
2. Chans och risk hör alltid ihop.
För en lång och glad ålderdom behöver vi en kropp som orkar med, vilket i sin tur kräver att vi investerar i vår fysik. Det säkraste sättet att nå ett bra resultat är genom fysisk aktivitet varje dag. Att länge vara passiv och sedan försöka återhämta tidigare förmåga är svårare och mer riskabelt.
Att ligga på en hög belastning fysiskt ger högre avkastning, men är också mer riskfylld. Att försöka förbättra sin kondition snabbt genom hård träning ger större risk för skador. Välj själv vilken aktivitetsnivå som passar dig bäst.
3. Gör ditt val i rätt ordning.
Det första steget i aktivitetsvalet bör vara att välja den eller de aktiviteter som passar din risknivå och som du tror har chans till bra avkastning i framtiden. Promenader ger lägre risk för skador, medan löpning ger högre avkastning i form av kondition och styrka. Och innebandy är kanske roligare, men ger ännu större risk. Det är förstås även viktigt att tänka på vad du äter och att våga ta pauser med träningen ibland.
4. Ta hänsyn till hur ditt övriga sparande är fördelat.
Den som har möjlighet att röra sig fysiskt på jobbet kan enkelt bli en aktiv PSF-sparare. Men du som har ett helt stillasittande jobb har större behov av att PSF-spara på fritiden.
5. Välj inte en generationsfond.
Det är helt enkelt inte sant att alla som är lika gamla ska ha samma aktivitet. Gör istället ett PSF-val som passar just dig. Viktigt för att nå bra resultat är att hitta glädjen i att motionera.
6. Köp breda fonder.
Att aktivera sig på olika områden ger jämnast sparande och minst skaderisk. Förutom att röra sig så pass att man blir varm minst 30 minuter per dag så är det viktigt att hålla kroppens svaga punkter i trim: 20 knäböjningar om dagen, att sträcka ut kroppen framåt, bakåt och åt sidorna varje dag, att balansera på ett ben minst 2 minuter dagligen.
7. Glöm inte att PSF är en stor del av pensionen.
Pengar är bara ett medel för att uppnå annat. Och en förutsättning är att kroppen orkar med det man vill, vare sig det är utlandsresor eller släktkalas.
8. Ändra PSF.
Förändring kan ge nytändning och ökad motivation. Du kan ändra ditt PSF helt utan skattekonsekvenser.
9. Välj fem olika fonder.
Det är inte bara styrka och kondition du behöver träna. Även smidighet, balans och koordination behöver regelbunden träning för att du ska ha ett rejält fysisk sparkapital som pensionär.
10. Håll dig uppdaterad via Metropolisgym!