Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Funderingar kring tid, pengar och lycka

Jag tror att Juliet Schor har rätt. Att få mer egen tid och göra det som verkligen gör dig lycklig är viktigare än att tjänar mer pengar och konsumera mer.

Jonas Lindmark 2007-04-27 | 10:44
Facebook Twitter LinkedIn

I förrgår blev jag intervjuad som en del av 5-poängskursen ”Att leva inför andras lidande” vid Uppsala Universitet. Läraren heter Brian Palmer och har tidigare hållit en liknande kurs på Harvard i USA.

Det var en märklig upplevelse på flera sätt. Studenterna ställde en typ av frågor jag aldrig fått tidigare, om hur vi kan förbättra världen. Jag kunde sällan ge konkreta råd, men förhoppningsvis ett positivt budskap att den globala ekonomin har en grundläggande stabil och positiv trend (något jag diskuterat i till exempel ”2003 bra år för aktiefonder” och ”Aktiekurserna är långt över bastrenden”).

Det som gjort störst intryck på mig är kursboken ”Global Values 101” som innehåller 16 intervjuer från kursen på Harvard. Bland de 16 finns globala kändisar som Noam Chomsky, Naomi Klein och Peter Singer.

Juliet Schor

Men den intervju som har tydligast privatekonomisk koppling är med Juliet Schor, en amerikansk ekonom som länge var lärare vid Harvard och numera är professor i sociologi vid Boston College. Hon har bland andra skrivit böckerna ”The Overworked American”, ”The Overspent American” och ”Born to Buy”.

Bakgrunden till hennes kritik är att USA införde 40-timmarsvecka och lediga lördagar före Europa. Men de senaste 25 åren har trenden vänt, amerikanerna har först passerat européerna och nyligen även japanerna i antalet arbetstimmar per person. En amerikan arbetar numera i snitt nio veckor per år mer än genomsnittet för Tyskland, Frankrike, Holland och de nordiska länderna.

Men samtidigt som inkomster och konsumtion ökat snabbare i USA, så har Europa enligt Juliet Schor nått en högre livskvalitet. Hon hänvisar till forskning som bland annat visar följande:

– Vänskap, stark sammanhållning inom familjen, god hälsa och en känsla att livet är meningsfullt är avgörande för att må bra. Däremot, ju mer materialist du är, ju mer du bryr dig om att äga mer, att tjäna mer pengar, ju mer du prioriterar dina ägodelar och finansiell framgång – desto mer riskerar du att bli deprimerad, orolig, du får lägre självrespekt och risken ökat att få magont, huvudvärk och psykosomatiska sjukdomar.

– En av de bästa genvägarna till att må bra är att inte bry sig så mycket om ifall du har mindre än andra. Ju mer fokus du har på att jämföra dig själv med andra, ju sämre mår du.

– De fritidsaktiviteter som ger människor mest tillfredsställelse är de som kräver ökad skicklighet och lång tid vid varje tillfälle. Till exempel att delta i en teaterpjäs, att spela i ett band, eller måla tavlor. Människor som byter till att arbeta 4 dagar per vecka vill därför aldrig återvända till 5-dagarsveckan, eftersom de har kunnat ändra hur de lever sina liv.

Fri egen tid är mer värd

Jag tror att Juliet Schor har rätt. De forskningsresultat hon berättar om stämmer med min erfarenhet. Mer fri egen tid är viktigare än mer pengar. Alla som har möjlighet till det borde därför förhandla om minskad arbetstid istället för högre lön.

Visst finns det fattiga i Sverige, människor som inte har råd med det nödvändiga i livet och skulle behöva mer pengar. Självklart vill vi alla ha en bra levnadsstandard med pengar som räcker till bostad, mat, kläder, semester, med mera. Men över en normal levnadsstandard i dagens Sverige, så tvivlar jag på att människor blir lyckligare av om hög fondavkastning eller högre lön skulle ge oss ännu mer att konsumera.

Fonder och fondsparande har fortfarande en viktig roll, nämligen att hjälpa människor att fördela sin konsumtion rätt över livet. Pensionssparande påstås ofta vara viktigast, men jag har flera gånger argumenterat för att var och en själv ska tänka efter vilket sparmål som ska ligga först (till exempel i ”Mina 10 första fondtips” och ”Gör som min pappa, välj själv”, länkar ovan till höger).

6 timmars arbetsdag

Mitt intryck är att majoriteten svenskar har råd med en hel del ”onödig lyx”. Den senaste tidens debatt om global uppvärmning (ökad konsumtion ger mer växthusgaser) och onödig konsumtion (extremt dyra handväskor) ger ytterligare argument. Fast jag tror att fler kan påverkas av det egoistiska argumentet att mer fritid är viktigare för din lycka än ökad konsumtion.

För två år sedan minskade jag min arbetstid från 100 till 75 procent. Sedan dess har jag nästan varje vardag hämtat på dagis och lagat middag åt mina tre barn. 6 timmars arbetsdag har helt klart gjort mig till en lyckligare människa.
Xböcker Xpersonligt Xlycka

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar