USA och Enter Trend i PPM-portföljerna

Nu är det dags att ta hem vinster från de senaste tre årens börsuppgång. Nyheter i årets första uppdatering av Morningstars PPM-portföljer är ökad andel USA-fonder och en satsning på Enters ränteprognoser.

Jonas Lindmark 2006-03-01 | 14:00
Facebook Twitter LinkedIn
Låga räntor och ökad konsumtion i USA har varit världsekonomins motor i flera år. Börserna i New York styr dessutom riktningen hos den globala aktiemarknaden och globalfonderna har i snitt 41 procent amerikanska aktier.

Positiva nyheter tillfälliga

Därför är det naturligt att investerare världen över fokuserar på nyheter från USA. Under februari har det kommit mycket positiv statistik och de som förmedlar nyheter, både i media och hos börsmäklare, sprider denna information vidare (till exempel lägre arbetslöshet, ökad detaljhandelsförsäljning, fler påbörjade husbyggen).

Tyvärr är dock flödet av nyheter ofta sm

å snuttar, utan sammanhang och överblick. Och om man enbart adderar de enskilda nyheterna är det lätt att dra en positiv slutsats: ”Skönt, försvagningen under fjärde kvartalet var bara tillfällig, nu är tillväxten åter hög i USA och därmed är det rimligt att aktiekurserna kommer att fortsätta att stiga.”

Men är ökningen i den ekonomiska aktiviteten tillfällig eller uthållig? Det beror vilken typ av orsak som främst orsakat förändringen, om den är permanent eller tillfällig. Exempel på mer permanenta orsaker är ökad export och tekniska framsteg. Exempel på tillfälliga orsaker är skattesänkningar och litet antal helgdagar (julafton på en lördag).

Värmerekord under januari

Vad är då den bakomliggande orsaken till den ökade ekonomiska aktiviteten under januari? Jag tror mycket på en analys av Stephen Roach, chefekonom hos den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley. Han skriver att vädret var rekordvarmt i USA under januari, jetströmmar som flyttat sig längre norrut än normal gjorde att januari i snitt var 3 grader Celsius varmare än i december och i snitt 5 grader varmare än det historiska genomsnittet för månaden de senaste hundratio åren. Varmt vinterväder betyder bland annat att fler människor får arbete, människor shoppar mer och fler husbyggen påbörjas. Men det är en tillfällig uppgång av den ekonomiska aktiviteten, som följs av motsvarande minskning.

Februari är nu passerat och vädret i USA har varit betydligt kallare. Även svenska media rapporterade snöstormen 11-13 februari, som gav 70 centimeter snö i Central Park i New York. Hur detta påverkar statistiken kommer att visa sig de kommande veckorna.

Dessutom har det redan kommit annan statistik som inte är lika positiv. Inflationen i USA har ökat till 4 procent, vilket talar för att den amerikanska centralbanken Fed kommer att fortsätta höja sin styrränta längre än tidigare väntat. Oljepriserna ligger kvar kring 60 dollar. Och USA:s bytesbalans växer till ett allt större problem – under december var importen (summa 177 miljarder dollar) hela 59 procent större än exporten (111 miljarder dollar).

Mardrömmen är att oljepriserna fortsätter upp, dollarkursen faller kraftigt mot euron, inflationen stiger ännu mer, Fed fortsätter höja korträntan och även obligationsräntorna stiger kraftigt. Då kommer troligen de senaste månadernas inbromsning av villapriserna i USA att övergå i nedgång, privatkonsumtionen krymper och USA hamnar i en långvarig recession. Börsföretagens vinster på hemmamarknaden faller förstås och sätter tryck nedåt på aktiekurserna.

Fyra argument för USA

Du som orkat följa mitt resonemang så här långt, tycker kanske att slutsatsen är att undvika amerikanska aktier i PPM-portföljerna. Men tvärtom ger det fyra argument för att öka andelen amerikanska storbolag:

(1) Sämre tider i USA och fallande dollar betyder minskad import dit, vilket främst slår mot exportländer i Europa och Asien. Vinsterna här har de senaste åren stigit betydligt kraftigare än i USA, men är även känsligare för sämre tider.

(2) Fallande dollarkurs skulle bli ett problem för många börsföretag i Europa, men ur amerikansk perspektiv är effekten den omvända: amerikanska företags vinster utomlands blir mer värda, tillgångar i Europa blir mer värda och det blir lättare att exportera från USA.

(3) De amerikanska storföretagen är ofta världsledande och i sämre tider är det många placerare som väljer att satsa på ”säkra kort”. Historiskt är det ofta de största företagen som klarar sig bäst under dåliga tider,

(4) Problemen i USA är troligen till stor del redan ”diskonterade”, alltså inräknade i aktiekurserna. Fyra år i rad, 2002 till 2005, har USA-index för storbolag utvecklats sämre än både världsindex och småbolagsindex. Effekten är att aktier i amerikanska storbolag nu är billiga, historiskt sett.

Detta betyder inte att amerikanska storbolagsaktier kommer att stiga kraftigt i värde räknat i svenska kronor, utan är främst argument för bättre avkastning än världsindex. Samtidigt är argumenten för flera av mina köptips förra året fortfarande starka, tycker jag. Särskilt gäller det att den svenska kronan kommer att stärkas mot övriga valutor och att Japan kommer att överraska positivt (läs mer i krönikan om föregående uppdatering ”Dubbel andel Japan i PPM-portföljerna”).

Ta hem vinster, ökad andel räntefonder

Efter börsuppgången under februari tror jag att det köptryck som skapats av förra årets börsuppgång är över. Nu är det därmed dags att ta hem en del av vinsterna som skapats de senaste tre åren och utnyttja att det är ”rea” på svenska kronor. Genom att öka andelen räntefonder finns mer ”köpkraft” redo nästa gång ett börsras ger ett bra köptillfälle.

Det lilla svenska fondbolaget Enter utvecklade för några år sedan en egen modell för att spå utvecklingen på den svenska räntemarknaden. Tidigare har modellen enbart används vid förvaltningen av enskilda kunder, men i höstas bytte Enter Obligationsfond namn till Enter Trend Räntefond och förvaltas nu baserat på trendmodellens prognoser. Som jag skrev för två veckor sedan tror jag att detta är ett bra alternativ till en vanlig räntefond (se ”Tre alternativ till vanlig räntefond”).

Bland aktiefonder ökar jag andelen för en gammal trotjänare i PPM-portföljerna, SPP Aktieindexfond USA. Som jag påpekat tidigare passar indexfonder bäst just för investeringar i amerikanska storbolag (se ”Välj indexfond på rätt marknad”). En majoritet bland världens aktieförvaltare har länge spått att storbolagens aktier kommer att ta revansch och jag tror att det kommer att ske 2006.

Även IT-fonder och läkemedelsfonder är till stor del en satsning på börserna i New York, eftersom dessa två branscher domineras av USA-företag. I PPM-portföljerna ingår redan tidigare Carnegie Medical vars förvaltare lyckades mycket bra förra året och får förnyat förtroende.

En konsekvens av resonemanget ovan är jag plockar bort fonder inriktade på Europa och Sverige ur de tre aktiva portföljerna. Här finns många duktiga förvaltare, men de senaste tre årens uppgång har varit brant. Gissar jag rätt kommer ett köptillfälle senare under 2006, då dessa fonder har betydligt lägre andelskurser än idag.

Bara fem PPM-fonder

Som vanligt är ett dilemma i PPM-valet att man bara får välja fem fonder. Även om det finns fler duktiga förvaltare och fler fondkategorier som jag tror har god chans att överträffa världsindex, så måste jag göra ett begränsat urval.

Du som även har annat långsiktigt sparande, antingen direkt eller via din tjänstepension, kan kompensera genom att se till att ditt långsiktiga sparande totalt sett har bättre balans (se förra veckans krönika ”Köptips som ger balans under 2006”). Försök i så fall att utnyttja fördelarna hos PPM: gratis byten, inga köpavgifter och stor rabatt på årsavgifter i de populäraste fonderna. Gör byten i första hand hos PPM och lägg ditt PPM-sparande i de fonder där kostnadsfördelarna via PPM är störst.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar