Om du är tveksam, sälj hälften

För de flesta spelar känslor större roll när det är dags att sälja, än när investeringen gjordes. Veckans krönika tar upp fyra exempel och ger fyra säljråd.

Jonas Lindmark 2005-09-14 | 10:42
Facebook Twitter LinkedIn
En av alla paradoxer när det gäller aktier och fondsparande är att det för de flesta är lättare att köpa än att sälja. Rent logiskt borde det vara tvärt om, för när du investerar så finns tusentals alternativ och du måste välja ett eller ett fåtal av dem. Men när du funderar på att sälja så finns i grunden bara två alternativ, ja och nej.

Fast sedan kommer känslorna med, de som förklarar paradoxen. När investeringen görs går det ofta snabbt, kanske efter ett tips från en bekant, eller ett ”OK då” till en duktig säljare på banken. Men sparandet pågår normalt under lång tid och då finns en tendens att ”gifta sig” med placeringen. Vissa vill inte släppa en vinnare, andra vill inte sälja med förlust. Dessutom är det många frestelser som lockar i reklam och media, så sparandet har ceme

nterats av en lång rad beslut att fortsätta spara. Därför är det svårt att sälja, även när det en dag finns bra skäl.

De senaste veckorna har jag fått många frågor om det är dags att passa på och sälja aktiefonder, så jag ägnar veckans krönika åt att försöka ge beslutsstöd. Ur brevskörden har jag valt fyra exempel:

(1) Jag har de senaste åren hoppat fram och tillbaka mellan olika högriskfonder hos PPM. Nu är kanske den här börstoppen passerad, borde jag sänka risken?

En gång för länge sedan, för snart 20 år sedan, då jag pluggade på Handels hade jag en flickvän vars pappa satt i ledningsgruppen för ett börsföretag. Han hade gått den långa vägen via Electrolux och hade många surt förvärvade levnadsregler. En gång bjöds vi alla på flott middag för att fira en aktieförsäljning han gjort och jag skojade att aktierna inte blev mer värda för att de var sålda. Pappan sa allvarligt: ”Kom ihåg, du har inte tjänat någonting alls förrän aktierna är sålda och du har pengarna i handen.”

Tänkvärt, tycker jag fortfarande. Särskilt för alla aktiva PPM-sparare som är jättenöjda med en stor värdeuppgång de senaste två åren. Det är långt kvar till pension för de flesta och ännu längre innan de har pengarna i handen.

(2) Jag tycker att aktiebörserna har stigit väldigt kraftigt de senaste två åren och vill inte vara med om ett börsras som 2001 och 2002. Fast det kan ju fortsätta upp?

En liknande beslutsvånda skrev jag om i mars 2002 i ”Medicin mot tröga säljbeslut” (länk ovan till höger). Då gav jag bland annat rådet att ha en bestämd beslutsregel för när det är dags att sälja, till exempel när värdet har fördubblats. Med facit i hand är det uppenbart att när jag skrev krönikan var det en bra tidpunkt att sälja, fast det bevisar inget i dag. Om du är tveksam så är mitt råd enkelt men kärnfullt: Sälj hälften. Särskilt om du sparar i fonder är det ingen direkt nackdel med att sälja hälften, för det kostar inget extra att sälja två gånger.

Fördelen med att sälja hälften är att du blir vinnare oavsett hur det går, bara du har en positiv grundinställning. Skulle fonden fortsätta upp så kan du tänka: ”Bra att jag har hälften kvar.” Skulle aktiemarknaden rasa så kan du tänka: ”Skönt att jag sålde häften.”

(3) Jag behöver pengar inom några veckor, ska jag sälja fondandelar eller låna pengar?

Jag har skrivit det många gånger och jag gör det igen: Det är fel att spekulera i aktier med lånade pengar. Belåning ökar dramatiskt risken i en familjs ekonomi, men problemen syns förs om det blir en allvarlig allmän kris, i Sverige eller globalt. Och de flesta skulle inte ta ett nytt lån enbart för att investera i aktiefonder. Därmed är det normalt ett lika onödigt risktagande att inte sälja aktiefonder och istället låna. Jag skrev mer detaljerat om detta för ett år sedan i ”Aktiefonder är fortfarande dyra”.

(4) Vi har bestämt oss för att köpa en villa inom ett par år. Ska jag fortsätta spara i aktiefonder eller byta till räntefonder?

Ofta säger placeringsrådgivare att spartiden bör vara minst 5 år för att placera i aktiefonder. Här finns dock en paradox, för om det från början är sex år kvar, så är det efter bara ett par år endast fyra år kvar, men de första två åren kan ju utvecklingen ha varit dålig. Jag har tidigare argumenterat för att spartiden bör vara minst 20 år för att placera allt i aktier (se ”Välj rätt andel aktiefonder”).

Men när det är mindre än två år kvar, då är det verkligen hög tid att minska risken och förhoppningsvis ta hem vinster. Ändå är det i praktiken få som säljer aktier och aktiefonder i god tid. En hjälp att fatta beslut kan vara att svara på frågan Om du hade pengarna i handen i dag, vilken fond skulle du välja då?

I de flesta av exemplen ovan finns det även andra individuella faktorer som spelar roll, till exempel hur din ekonomi ser ut i övrigt och eventuella skattekonsekvenser. Reavinstskatten är värd en egen diskussion, eftersom många använder den som argument för att inte sälja.

Om den obeskattade reavinsten är stor så kan det förstås vara extra frestande att vänta med att sälja. Fast sparandet behöver troligen fortsätta många år till för att avkastningen på ”skatteskulden” ska hinna bli stor, eller också behövs en skattesänkning. Själv har jag länge hoppats på att den svenska kapitalbeskattningen ska sänkas från 30 procent ned till genomsnittet inom EU och kanske kan den sänkningen komma efter riksdagsvalet nästa år. Men som jag berättade för fyra veckor sedan i krönikan ”Spara inte bara, konsumera rätt också” så har vi i min familj bestämt oss för att det är rätt tid för oss att konsumera. I slutet av den krönikan tipsar jag om att det även går att se skatteinbetalningen som ett positivt bidrag till samhället.

Även reaförluster är tänkvärda. Många vägrar som sagt att sälja med förlust, för så länge de inte säljer behöver de inte erkänna att investeringen var ett misstag, det kan ju komma en brant uppgång. Fast satte du in pengar i en högriskfond nära toppen år 2000 kan det vara väldigt långt kvar upp och då kan det vara bättre att dra lite nytta av reaförlusten. Mest lönsamt är det om du även kan realisera en vinst av ungefär samma storlek att kvitta mot. Fast om du tror att det kommer en skattesänkning framöver, så lönar det sig även att utnyttja 70 procent av reaförlusten och få 21 procent tillbaka från skattemyndigheten.
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar