Fler aktiva fondförvaltare

Andelen svenska fonder som behåller sina aktier kortare tid än ett år har ökat från 17 till 25 procent. Kanske för att bra avkastning under 2003 och 2004 har ökat fondförvaltarnas självförtroende.

Jonas Lindmark 2005-06-23 | 11:36
Facebook Twitter LinkedIn
En av de mest avgörande skillnaderna mellan olika fonder är om förvaltaren gör mycket affärer eller inte. De mest aktiva gör över hundra gånger mer affärer än de minst aktiva.

Mycket affärer är dock bara bra om förvaltaren är skicklig och lyckas välja rätt aktier, annars ger extra affärer enbart extra kostnader. Fast det finns forskning som visar att fonder under ett år normalt tjänar mer på innehav som är nytillkomna än på de innehav som fanns med vid året början, vilket är rimligt eftersom det psykologisk krävs starkare argument för att köpa än för att behålla.

Kostnaderna kan förstås bli stora om en fond gör riktigt mycket aff

ärer, men det gäller främst om fonden investerar på små aktiemarknader (särskilt i Asien och Östeuropa) eller är inriktad på småbolag. För investerare som främst vill få exponering mot ett visst land eller en enskild bransch, så är det vettigt att välja en fond med passiv förvaltning. Indexfonder bör ge lägst omsättning eftersom de enbart gör affärer om index ändrar sammansättning eller om fonden har in- och utflöden.

Ett enda nyckeltal

Tyvärr är fondbolagen dåliga på att informera om hur aktiv förvaltningen är i deras olika fonder. Den information som ges om fondens största affärer under året ställs sällan i relation till fondens totala storlek och därmed är det enda som fondspararen kan gå på att leta i det finstilta efter fondens omsättningshastighet. Detta är ett nyckeltal som svenska fondbolag måste redovisa (enligt branschens egna rekommendationer) och beräknas som det minsta av summa köp och summa försäljningar under ett år, i procent av snittförmögenheten.

Över 100 procent omsättningshastighet betyder, förenklat, att förvaltaren i snitt behåller fondens innehav mindre än ett år. Tyvärr skriver dock de flesta fondbolag inte ut ett tydligt värde, till exempel 73 procent – istället skriver de 0,7. Kanske är det för att omsättningen ska verka mindre. Men i övrigt är fondrapporterna fulla av %-tecken, så det vore rimligt att göra som på aktiemarknaden även när omsättningshastigheten redovisas.

Nåja, för tionde året i rad har jag samlat in och gått igenom de svenska fondföretagens årsrapporter och letat omsättningshastigheter. I år blev resultatet en jämförelse av 383 aktie- och blandfonder (”Tabeller omsättningshastighet 2004”, länk ovan till höger). Bland de fonder som har lägst omsättning dominerar som sagt indexfonderna. Högst ligger hedgefonder, vilket också är naturligt med tanke på att de säljs som extra aktivt förvaltade fonder.

Fler aktiva förvaltare

Intressant under 2004 är att trenden verkar ha vänt när det gäller fondförvaltarnas aktivitet. Under ett par år har andelen riktigt aktiva fondförvaltare minskat, år 2001 var det 28 procent som hade en omsättningshastighet över 100 procent. Men år 2003 hade den andelen minskat till 17 procent. Förra året skedde dock en brant återhämtning. Antalet fonder med omsättning över 100 procent tog ett skutt uppåt och andelen ökade till 25 procent.

I genomsnitt var fondernas omsättningshastighet förra året 96 procent. År 2003 var genomsnittet 86 procent. Orsaken till att snittet hamnar så nära 100 procent är att ungefär hälften av fonderna har en omsättningshastighet mellan 50 och 100 procent, medan ett fåtal har väldigt hög omsättning vilket drar upp ett aritmetiskt medelvärde. Medianen (den mittersta fonden) har dock utvecklats på samma sätt, men bara rört sig från 60 till 62 procent omsättning. Den stora förändringen är alltså att ganska många fonder som tidigare hade strax under 100 procent i omsättning under år 2004 gjorde mer affärer och därmed fick en omsättning över 100 procent.

En tänkbar förklaring är att fondernas avkastning allmänt sett var hög under år 2003 och 2004, vilket gradvis gav stigande självförtroende och fler affärer. Det motsvaras av att omsättningshastigheten sjönk under 2002 och 2003, när förvaltarna upplevde ett långt börsras.

Även fler riktigt passiva

Tänkvärt är att spridningen samtidigt ökade även åt andra hållet, för under år 2004 var det även fler riktigt passiva förvaltare. Andelen fonder med en omsättningshastighet under 25 procent (vilket betyder att förvaltaren i snitt behåller fondens innehav mer än fyra år) har ökat och nådde nytt rekord förra året, 12 procent. Tre år tidigare var denna andel bara 5 procent.

Fler fonder med både riktigt hög och riktigt låg omsättning, det gör att risken ökat att dina pengar finns i någon av de extrema fonderna. Slutsatsen för dig som fondsparare är att det har blivit viktigare att fundera på vilken typ av fond du vill ha, samt att kolla att du hamnat rätt.

Argument för hög omsättningshastighet är främst att om förvaltaren är duktig så bör det ge bättre avkastning. Men å andra sidan ger fler affärer högre transaktionskostnader, vilket på lång sikt ger en stor belastning. Om du i första hand vill ha exponering mot aktiemarknaden i allmänhet, eller ett visst land eller en viss bransch, så är det rimligen bättre att välja en fond med låg omsättning.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar