Inom 5 år har vi fondanalys

I takt med att erfarenheten hos svenska fondsparare ökar, kommer även efterfrågan på fondanalys att öka. Jag ser fram emot när Morningstar kan ge bättre förklaringar och fler köptips.

Jonas Lindmark 2004-10-22 | 14:31
Facebook Twitter LinkedIn
Den här veckan har jag varit i London och träffat Morningstars andra fondanalytiker i Europa. På den här sidan Atlanten är vi bara ett dussin spridda på nio länder och produktionen av fondanalys är i sin linda.

På andra sidan Atlanten har Morningstar publicerat fondanalyser ända sedan starten 1984. Idag finns 25 personer som arbetar med att analysera de 2.000 största fonderna i USA. Fondanalyserna publiceras i flera olika produkter och för privatperson finns de (tillsammans med aktieanalyser och en lång rad andra verktyg) i ”Premium membership” som kostar 115 dollar per år.

Strid ström aktieanalys

För ett år sed

an skrev jag ett par krönikor om fondanalys (se ”Fondanalys bättre än fondbetyg” och ”Läsarna vill ha fondanalys”). Mina slutsatser då syns i rubrikerna. Men nu ett år senare finns fortfarande inte analyser av enskilda fonder riktade till vanliga fondsparare i Sverige, vare sig från Morningstar eller från någon annan.

Aktieanalys däremot finns det ett överväldigande utbud av. Både mäklarfirmor och affärspress publicerar en strid ström köptips. Huvudorsaken till att det finns mycket mer analys av aktier är nog att det finns en stor grupp professionella köpare, de som till vardags brukar kallas ”institutioner”. Dessutom har många privatpersoner aktieplaceringar som hobby.

Trögare fonder

Fonder är annorlunda. Dels är det en produkt som är konstruerad just för att spararen inte ska behöva bry sig så mycket, lagen kräver riskspridning och förvaltaren bevakar urvalet av placeringar. Dels är fonders utveckling normalt betydligt trögare än aktiekursernas utveckling, vilket gör att de inte är lika lockande för spelare och spekulanter.

Fast numera finns faktiskt även ganska många professionella köpare av fonder. Den senaste nya gruppen är de som förvaltar fondandelsfonder (som ofta kallas ”fond-i-fond”). Idag finns drygt 20 fondandelsfonder registrerade i Sverige och deras förvaltare kan man tycka borde vara lika intresserade av externa fondanalyser som aktiefondernas förvaltare är intresserade av externa aktieanalyser. Tyvärr är fondandelsfonderna till stor del bundna vid ett begränsat sortiment. Några investerar enbart i den egna koncernens fonder. Andra investerar enbart hos de fondbolag som de har träffat avtal med om rabatter på förvaltningsavgifterna.

Inom fem år

Efter att jag skrev om fondanalys förra hösten gjorde Morningstar en undersökning bland våra svenska medlemmar om intresset för fondanalys. Svaren visar att det finns ett intresse att betala för fondanalys, men intresset är troligen inte tillräckligt stort för att täcka kostnaderna, om det enbart skulle vara privatpersoner som betalar.

Därför dröjer det innan svenska fondsparare får samma hjälp som amerikanska fondsparare har haft ända sedan år 1984. Men jag gissar att Morningstar kommer att börja med fondanalys även i Sverige inom fem år. Det som saknas för att starta direkt är någon extern samarbetspartner som ser värdet för sina kunder och ger grundplåten till verksamheten. Alltså väntar vi på ett bredare intresse.

I takt med att kunskapen och erfarenheten hos svenska fondsparare ökar, så tror jag att värdet hos oberoende granskning av svenska fonder kommer att bli allt mer uppenbart. Fondanalys skulle göra nytta på flera sätt:

(1) Peka ut styrkor och svagheter hos de fonder du har idag. Många av de fonder som hittills har varit mest populära bland svenska fondsparare förtjänar att finnas kvar även i ett framtida sparande, men de behöver kompletteras med andra fonder. Jämfört med i USA har svenska fondsparare fördelat sitt sparande mellan för få fonder. Genom att komplettera med fler fonder kan man uppnå en bättre riskspridning, högre kvalitet på den aktiva förvaltningen och lägre kostnader totalt sett.

(2) Förklara varför en viss fond har utvecklats bra eller dåligt de senaste åren. I många fall är orsakerna tillfälliga, och då är de inte pålitliga argument för att köp eller sälja fonden. Under vissa tidsperioder utvecklas till exempel aktier i småbolag eller tillväxtbolag bättre, men dessa trender kan när som helst vända. I andra fall är orsakerna permanenta, till exempel låga avgifter eller duktiga förvaltare.

(3) Tipsa om fonder som troligen kommer att överträffa snittet i sin kategori i framtiden. Min erfarenhet är att det är betydligt lättare att peka ut duktiga fondförvaltare än det är att spå vilka aktiemarknader som kommer att utvecklas bäst, vilket jag har skrivit om i krönikan ”Rätt förvaltare lönar sig bäst” och ”Lita på dubbla vinnare” (länkar ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar