Efter drygt tre månader har denna nedgång inte kommit ännu. MSCI världsindex omräknat i kronor har pendlat inom ett smalt band och som mest avvikit 5 procent från nivån den 25 februari.
Världsindex i dollar nådde årets högsta notering den 17 februari och har därefter backat tvär
t ett par gånger, med årets lägsta notering i mitten på maj. USA-dollarn återhämtade sig dock samtidigt mot de flesta andra valutor, särskilt mot japanska yen. Även kronan har försvagats mot dollarn, vilket betyder att utländska aktier har stigit i värde räknat i kronor. Därmed har världsindex räknat i kronor faktiskt stigit ett par procent sedan min senaste uppdatering av PPM-portföljerna.
Vårens börsfall små
Att många läsare under maj ändå har tyckt att det borde vara ett bra köptillfälle nu beror nog på ett brant ras från mitten på april till mitten på maj på ”emerging markets” (börserna i Asien, Latinamerika och Östeuropa). Som mest föll MSCI Emerging Markets Index med 16 procent, från 25 februari till 17 maj. Och även Stockholmsbörsen har svängt kraftigare än världsindex.
Men i ett längre perspektiv är vårens börsfall små. Jämfört med den kraftiga uppgången under år 2003 är aktiebörsernas nedgångar under våren 2004 bara små hack nära toppen. Det gäller särskilt ur dollarperspektiv, som är den bästa valutan om man vill förstå aktiemarknadernas svängningar (se ”Obalanser kvar i USA”, länk till höger). Den snabba återhämtningen under slutet av maj visar också, tycker jag, att den starka optimismen om framtiden till stor del finns kvar. Stockholmsbörsens uppgång jämfört med för ett år sedan är fortfarande mycket stor och Affärsvärldens generalindex är i dag bara en procent lägre än 25 februari.
Samtidigt blir det allt mer tydligt att den branta uppgången från mars 2003 till februari 2004 har övergått i korta svängningar kring en platt trend. Detta kan förstås tolkas på olika sätt, men här är min sammanfattning av aktiemarknaden idag:
1. Aktiekurserna ligger kvar på en hög nivå, vilket visar att optimismen finns kvar. En bred majoritet fortsätter att tro att en långvarig global högkonjunktur har börjat och kommer att ge kraftigt ökade företagsvinster.
2. De tvära kortsiktiga svängningarna visar att många aktieförvaltare är nervösa. Mitt intryck är att ett tillfälligt överskott säljare, utan nyheter av betydelse, räcker för en brant svacka. Men dessa ryck blir inte långvarig, så länge majoriteten är optimister stoppas svackan snart av fyndköpare.
3. Rekylen under andra halvan av maj visar att dollarkursens återhämtning är tillfällig. Det rekordstora underskottet i USA:s bytesbalans finns kvar och kommer att ta lång tid att åtgärda (se ”Obalanser kvar i USA”). Och eftersom hälften av det globala börsvärdet finns på börserna i New York kommer en fortsatt dollarnedgång att dra med sig de flesta aktiefonder nedåt.
För två år sedan skrev jag krönikan ”Aktiemarknaden saknar tålamod” (länk ovan till höger) där jag dels spådde att börsnedgången 2002 skulle fortsätta, dels påpekade att de allra flesta fondsparare har betydligt större tålamod än aktieproffsen. Denna text känns åter mycket aktuell. Tålamod ger flera fördelar, långsiktiga aktiesparande får lägre kostnader och minskad risk att köpa för dyrt (se ”Sju problem med momentum”). Dessutom innebär de stora svängningarna på aktiemarknaderna att det nästan varje år kommer ett riktigt bra köptillfälle för dem som har tålamod.
Tredje kvartalet
Jag gissar att det bästa köptillfället 2004 kommer under tredje kvartalet, för då kommer ett antal prövningar för aktiemarknaden. Den första prövningen är börsföretagens rapporter för andra kvartalet som offentliggörs i juli och som bör innehålla tydliga vinstökningar för att förväntningarna på helåret 2004 ska kunna infrias. Sedan kommer den amerikanska centralbanken Feds möte den 10 augusti, då årets andra höjning av styrräntan kan komma (en första höjning den 30 juni verkar ofrånkomlig). Därefter drar valkampanjen i USA igång på allvar, med risk för både politiska hot mot frihandeln och terrorattentat.
Fast helt säker är jag förstås inte, vore jag det skulle jag rekommendera 100 procent korta räntefonder. Men redan med mellan 40 och 60 procent ”kontanter” i de aktiva PPM-portföljerna är utrymmet stort att passa på efter nästa börsras. De aktiefonder som ingår har jag valt för att få en bra kombination av riskspridning och bra motståndskraft mot börsras (som tidigare i första hand har drabbat ”emerging markets” och IT-aktier).
Den här veckan har jag granskat det fonder jag valde 25 februari och letat bättre alternativ bland de 670 fonder som i dag finns att välja på hos PPM. Innan jag började trodde jag att jag utan problem skulle hitta några nykomlingar med imponerande resultat. Men efter att ha letat förgäves väljer jag att behålla alla sex PPM-portföljer oförändrade.