2004 bra år för hedgefonder

Efter årets kraftiga börsuppgångar runt om i världen har hedgefonderna betydligt bättre förutsättningar att göra nytta. Helios är fortfarande det bästa alternativet.

Jonas Lindmark 2003-12-11 | 12:20
Facebook Twitter LinkedIn
Den här veckan är det dags att bestämma sig om man vill passa på att sätta in pengar i hedgefonder vid årsskiftet (många av dem är bara öppna för handel fyra gånger per år). Till exempel är sista dag att göra teckningsanmälan hos några av Brummer & Partners fonder idag och imorgon.

Senast jag skrev en krönika om hedgefonder var "För sent vinna med hedgefonder" i oktober 2002. Sällan har jag lyckats spå så bra. Dagen efter att Stockholmsbörsen nådde 2000-talets lägsta nivå (hittills och förhoppningsvis för all framtid) påstod jag att vanliga aktiefonder skulle ge högre avkastning än hedgefonder framöver.

Sedan den 10 oktober förra

året fram till igår kväll har Affärsvärldens generalindex stigit 46 procent. Världsindex i svenska kronor har "bara" stigit 8 procent (på grund av att dollarkursen samtidigt backat 21 procent). Men även det är troligen bättre än genomsnittet bland hedgefonderna (en exakt jämförelse går inte att göra, eftersom många hedgefonder bara offentliggör sin avkastning per månad).

Nästa år tror jag dock kommer att bli ett bra år för hedgefonderna. Idag är förutsättningarna betydligt bättre för deras förvaltare att framöver överträffa snittet bland aktiefonder. Förklaringen är att aktiekurserna åter är högt uppdrivna av optimisternas förväntningar på konjunkturuppgång och stigande vinster. Det räcker med ett eller ett par allvarliga bakslag, så att optimisterna byter till realism och tar mer hänsyn till alla problem som finns i de stora ekonomier i världen, för att ge en rejäl svacka i börsutvecklingen nästa år.

Aktier stiger 2004

Visst finns argument för att aktier i snitt stiger i värde under helåret 2004, särskilt räknat i svenska kronor. Den grundläggande riktningen hos aktiemarknaderna är trots allt uppåt. Och även om högkonjunkturen inte blir så stark som optimisterna hoppas, så borde den ändå i snitt ge börsföretagen ökade vinster.

Lägg därtill att dollarkursen nu är nere kring 7,30 kronor, vilket ger ökad chans till återhämtning när den ekonomiska situationen i USA förbättras. Visst är det troligt att det kommer bakslag i den amerikanska ekonomin under 2004, eftersom den senaste tidens tillväxtökning till stor del är skapad av skattesänkningar med syfte att ordna återval åt de sittande politikerna nästa höst. Men i slutet av nästa år kommer fokus att ha flyttats till år 2005 och det är tillräckligt långt fram att det är rimligt att förväntningarna då kommer vara att dagens obalanser (underskott i statsbudget, bytesbalans och privat sparande) börjar minska. Min gissning är därför att dollarkursen slutar nästa år högre än idag, vilket är positivt för världsindex räknat i kronor.

Fast det finns ett starkt argument till för hedgefonder, nämligen att de kraftiga svängningarna på världens aktiemarknader troligen kommer att fortsätta. Det finns tre orsaker till detta: Den första är globaliseringen, som är på väg att skapa en enda aktiemarknad, vilket ger ökad risk att lokala chocker fortplantar sig världen runt. Den andra orsaken är den ökade andel spekulanter bland småsparare, som följer flocken (säljer när nedgångar har pågått ett tag och köper när uppåttrenden är tydlig) och därmed förstärker svängningarna. Den tredje är större resurser hos de mellanhänder som tjänar på svängningarna (både mäklarnas egen handel, derivatspecialister hos de stora investmentbankerna och ett ökat antal hedgefonder). Jag har skrivit mer om detta i ”Viktigare att välja rätt” (länk ovan till höger).

Jag påstår inte alls att 2004 blir lika dåligt för aktiefonder som 2002, men kombinationen av stora svängningar på aktiemarknaderna och överdriven optimism idag gör att det verkar mycket troligt att det kommer svackor i börsutvecklingen nästa år som ger bra tillfällen för hedgefonderna att tjäna pengar, medan vanliga aktiefonder åker med i berg-och-dalbanan.

Helios bästa alternativet

För snart två år sedan skrev jag "Köp Helios" och det har hittills varit ett bra tips. Helios är en fondandelsfond som investerar i sex hedgefonder, samtliga inom Brummer & Partner-gruppen. Jämfört med andra sätt att placera i hedgefonder har Helios en unik kombination fördelar: lagom riskspridning, bra urval hedgefonder, ingen extra avgift, samt minsta belopp ”bara” 100.000 kronor.

Jag har tidigare påpekat att man inte bör placera mer än 20 procent av sitt långsiktiga sparande i hedgefonder (på grund höga avgifter och svårhanterade risker), men för alla som har ett finansiellt sparande på mer en halv miljon är Helios fortfarande det bästa alternativet.

För den (mycket) begränsade grupp som investerar mångmiljonbelopp i hedgefonder finns förstås möjligheten att sprida riskerna bland flera hedgefonder trots minsta insättningar på 500.000 kronor eller mer. Eftersom det finns ett fåtal läsare med mycket mer pengar att placera, ska jag helt kort nämna mina favoriter bland enskilda hedgefonder.

Favoriter

Trots låg avkastning i år (5 procent hittills) tycker jag Nektar är den mest imponerande hedgefonden, tack vare extremt hög riskjusterad avkastning sedan starten. Nu i december är Nektar öppen för nyteckning igen. En stigande trend hos avkastningen (31 procent i år) och ett historisk risktagande som är klart lägre än Stockholmsbörsen gör Lynx till ett frestande alternativ. Jag har stort förtroende för Lynx VD Svante Bergström. Pecunia har ännu inte så lång historik men är en av vinnarna i år (35 procent). Jag har i många år varit imponerad av Pecunias förvaltare Peter Edwall och jag slutade att tro på Odin när han slutade där år 2000. Slutligen är den långsiktiga historiken hos Sverige största hedgefond Zenit mycket imponerande, även om årets resultat är dålligt (minus 4 procent). Förklaringen till att tre av dessa och många andra svenska hedgefonder inte finns med hos Morningstar är att de valt att inte rapportera till oss.

Många läsare är intresserade av årets vinnare Kullberg & Spiik (42 procent), men innehaven i denna hedgefond (främst optioner) tycker jag visar på så högt risktagande att ytterligare ett par års historik behövs innan en seriös utvärdering är möjlig. Notera slutligen att tre av ovan nämnda fem fonder (Nektar, Lynx och Zenit) ingår i Helios.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar