Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Viktigt granska fondernas omsättning

Fonderna med högst omsättningshastighet har förvaltare som gör 20-30 gånger mer affärer än fonderna med lägst omsättning. Det är avgörande för både kostnader och resultat.

Jonas Lindmark 2003-07-03 | 15:06
Facebook Twitter LinkedIn
Det viktigaste måttet på hur aktiv en fondförvaltare är heter "omsättningshastighet" (det minsta av summa köp och summa försäljningar, i procent av snittförmögenheten). Detta nyckeltal ensamt säger ofta minst lika mycket om vilket resultat man kan vänta sig av en aktiefond som en hel tabell med fondens samtliga aktieinnehav.

Det finns flera orsaker till att omsättningen är så viktig. En är att om förvaltaren gör mycket affärer (vilket ger hög omsättningshastighet), så är tabellen med innehav bara en ögonblicksbild av fondens innehåll som till stor del är inaktuell redan när innehaven offentliggörs. En annan är att omsättningen är det klart bästa måttet på hur höga kostnader som tillkommer i en fond utöver förvaltningsavgiften (se "Använd TKA plus omsättning", länk till höger). En

tredje är att förvaltning med hög omsättning ställer helt andra krav på förvaltaren än förvaltning som är aktiv genom att innehaven avviker kraftigt från index.

Fondbolagen döljer

Men fondbolagen gör sitt bästa för att tona ned betydelsen av fondernas omsättningshastighet. De rapporterar sällan omsättningen annat än när de måste (i halv- och helårsrapporter). I årsrapporterna döljer de nästan alltid omsättningen genom att den står med liten still mitt i någon stor tabell, och ofta finns enbart omsättningen det senaste året fastän andra nyckeltal har flera års historik. Och den nämns nästan aldrig i förvaltarens beskrivning av vad som hänt i fonden under året. Dessutom väljer de flesta fondbolag att skriva till exempel 0,8 istället för 80%, antagligen för att de vill att omsättningen ska verka låg.

Men jag har gjort mitt bästa för att lyfta fram betydelsen av fondernas omsättningshastighet. Först tjatade jag om nyckeltalet i mitten på 1990-talet och övertalade Fondbolagens Förening att ge en rekommendation så att alla fondbolag räknar lika. Därefter har jag varje år skrivit om och jämfört omsättningshastigheten hos de svenska fondbolagens fonder.

Även i år har jag samlat in de svenska fondbolagens årsrapporter och letat igenom dem för att hitta omsättningshastigheten för så många fonder som möjligt. Totalt har jag i år hittat 368 aktiefonder och blandfonder som har funnits under hela 2002 och som rapporterar sin omsättning. Några topplistor med de fonder som har högst och lägst omsättning, samt de som har ökat och minskat omsättningen mest finns i "Tabeller omsättningshastighet 2002" (länk ovan till höger).

20-30 gånger mer

Det jag själv tycker är mest intressant är att det finns så tydliga skillnader mellan olika fondförvaltare, både inom och mellan fondbolag. De förvaltare som gör mest affärer omsätter 20-30 gånger mer i sin fond än de som omsätter minst. Och de grupper som avviker är ganska stora.

Under år 2002 är det en fjärdedel av fonderna som har en omsättning på 100 procent eller mer, vilket förenklat betyder att de i snitt behåller sina aktier mindre än ett år. Övriga tre fjärdedelar omsatte i snitt 60 procent av fondens innehav under år 2002. Men 15 procent av fondförvaltarna har en omsättningshastighet som 30 procent eller lägre, vilket förenklat betyder att de i snitt behåller sina aktier mer än tre år.

Trenden har tidigare varit uppåtriktad. Under år 1996 var det bara 18 procent av fonderna som hade en omsättning på 100 procent eller mer, men sedan ökade andelen gradvis och var år 2001 uppe i 31 procent. Men förra året minskade antalet fonder som gjorde mycket affärer ganska kraftigt till 25 procent. Vilka orsakerna är vet nog ingen. Men kanske berodde minskningen på att fallande aktiekurser gjorde att nervösa fondchefer stramade åt förvaltarnas placeringsregler, eller på att förvaltarna själva deppade och därmed blev sämre på att försöka hitta bra affärer.

Låg omsättning fördel

Samtidigt finns det inget självklart samband att de förvaltare som gör mycket affärer lyckas bättre. Tvärtom har fonder med låg omsättning en uppenbar fördel eftersom deras (synliga och dolda) kostnader för att göra affärer blir lägre. Dock finns det forskning som visar ett statistiskt samband mellan hög omsättning och hög avkastning jämfört med konkurrenterna, men jag är övertygad om att orsaken är att duktiga förvaltare tenderar att göra mer affärer, snarare än att många affärer i sig är en fördel.

Det finns också många exempel på att fonder som har lyckats bra minskar sin omsättning i takt med att de växer sig större. Ett är Didner & Gerge, som hade en omsättning på 199 procent under sitt första helår 1995, men som därefter gradvis har minskat omsättningen och de senaste fem åren legat mellan 70 och 100 procent.

Avgörande fråga

Den avgörande frågan för hur du som fondsparare bör se på omsättningshastigheten är "Varför sparar jag i fonden?" Om det är för att billigt och enkelt få en långsiktig investering på en viss marknad, så ska omsättningen vara låg. Om det är för att du tror att en viss förvaltare är ovanligt skicklig, då kan omsättningen gott vara hög.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar