IT-fonderna fortsätter upp

Starka argument finns för att IT-fonderna fortsätter upp det närmaste halvåret. Dessutom är de långsiktiga argumenten starkare än på mycket länge.

Jonas Lindmark 2003-06-12 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn
Svenska folkets mest diskuterade aktie, Ericsson, har blivit "het" igen. Efter att ha legat kring 6 kronor i några månader började ett rally i slutet på april och när detta skrivs är kursen drygt 9 kronor.

Dessutom är det just nu tre månader sedan aktiebörserna bottnade och därför är Erik Penser Indexfond Ericsson just nu bäst av alla fonder de senaste tre månaderna, plus 102 procent fram till igår kväll. Även min egen favorit, SEB Internetfond, har stigit imponerande mycket, plus 42 procent.

Åter dags att kliva av?

De senaste tre åren har det gång på gång varit lönsamt att sälja efter så stora uppgångar, för a

ktiekurserna har snart fallit tillbaka igen. Är det åter dags att kliva av?

Nej, jag tror att den senaste uppgången är annorlunda, jag tror att den här gången är det inte falska förhoppningar som lockat fram en uppgång, utan att det faktiskt kommer en uppgång i den globala tillväxten framöver (se "Bättre tider i USA", länk till höger). Nästa fråga är om IT-fonder kommer fortsätta att vara vinnare även resten av året, eller om de åter är högt värderade. Jag ägnar veckans krönika åt att diskutera detta.

Starka argument

Argumenten är ovanligt starka, tycker jag, för att uppgången kommer att fortsätta en bra bit till. Ännu så länge är det bara förhoppningar om en konjunkturuppgång som har givit ett "rally" på USA-börserna. Om det kommer tydliga tecken under sommaren att en högkonjunktur är på väg att börja, så borde det ge ytterligare värdestegring.

Utvecklingen de senaste åren har visat att stora delar av IT-branschen är mycket konjunkturkänslig och det talar för att IT-fonder blir vinnare när nästa globala högkonjunktur börjar. Har jag rätt om konjunkturen i USA, så kommer därför uppgången att fortsätta åtminstone ett halvår till.

Dessutom var börsraset förra året ovanligt stort för IT-aktier. Trots att Nasdaq har stigit nästan 50 procent, både sedan botten den 9 oktober förra året och sedan botten den 12 mars i år, så är uppgången jämfört med för ett år sedan bara 6 procent, räknat i dollar. Notera också att dollarraset gör att utvecklingen är mycket sämre räknat i kronor (se "Nasdaq räknas i dollar"). Lägg till detta att aktiekurserna för många av de största IT-bolagen, till exempel Microsoft och IBM, fortfarande är lägre idag än för ett år sedan, även räknat i dollar.

Erfarenhet de senaste åren är att svängningarna i börsutvecklingen varje år ger stora avvikelser från den långsiktiga trenden, både uppåt och nedåt. Efter ett par kraftiga avvikelser nedåt (tredje kvartalet förra året och februari/mars i år) verkar det inte orimligt att nästa överdrift blir uppåt. Och i så fall skulle Nasdaq åtminstone kunna nå lika högt som förra gången förhoppningarna drog iväg, hösten 2001. Det skulle innebära en uppgång på ytterligare 25 procent från dagens nivå.

Contura nära botten

Allt detta kan uttryckas mer konkret om man tittar på Sveriges populäraste IT-fond, Robur Contura. Som lägst var andelskursen nere i 65 kronor i höstas och nu har den stigit till 77 kronor. Det är visserligen en uppgång på 18 procent, men fortfarande nästan ofattbart långt under nivån för två år sedan.

När jag skrev "Varning för Contura" hösten 2000 kostade en andel 268 kronor och när jag skrev "Varning för IT-fonder" i december 2001 var Conturas andelskurs 153 kronor (länkar ovan till höger). För att återvända till nivån i december 2001 måste kursen alltså fördubblas från dagens nivå (skillnaden mot Nasdaq beror som sagt främst på dollarraset).

Ny teknik mycket bättre

Utöver det kortsiktiga perspektivet det närmaste året, så tycker jag att även de långsiktiga argumenten är betydligt starkare nu än de varit på mycket länge. De senaste tre årens svacka är IT-branschens första "recession", så när den tar slut blir troligen reaktionen stark. Kanske är mina åsikter färgade av min senaste tvekamp med datortekniken.

Hittills har jag haft internet hemma med 1980-talstekniken ISDN, men för drygt två veckor sedan slog blixten ned i närheten och både modemet och ett nätverkskort dog. Jag bestämde mig då för att byta till ADSL. Dessutom hade jag nyligen läst en artikel i Svenska Dagbladet om fördelarna med ett trådlöst nätverk och valde att byta allt på en gång. Det tog förstås några kvällar med irriterat letande i manualer, klickande i Windows menyer och några dussin omstarter – men nu fungerar allt det nya, och det är bara att erkänna: Ny teknik är mycket bättre. Fyra gånger snabbare internet plus att kunna sitta var som helst och "surfa" – varför har jag inte skaffat detta långt tidigare?

Uppdämt behov

Denna upplevelse tror jag går att generalisera. Många företag och privatpersoner investerade stora belopp i hårdvara och mjukvara under 1999 och 2000, men lågkonjunkturen därefter har gjort att många väntat med att ersätta äldre utrustning och struntat i att dra nytta av den produktutveckling som skett de senaste tre åren. Nu finns ett stort uppdämt behov av IT-investeringar och så fort tydliga tecken på en konjunkturuppgång syns så kommer efterfrågan att ta fart.

Därmed tror jag att det är god chans att IT-branschen snart är tillbaka i den "normala" tillväxt som skedde under 1990-talet, innan den hysteriska bubblan år 1999 och 2000. Och även med en årlig tillväxt på 10-15 procent är det många IT-aktier som borde kosta betydligt mer än de gör idag.

Framöver finns förstås en risk att förväntningarna åter blir för höga och att det kommer nya besvikelser. Men jag tror att det är en bra bit kvar dit (och jag tror att tillräckligt många har lärt sig tillräckligt mycket av IT-bubblan år 2000 för att vi ska slippa de värsta överdrifterna). En uppgång på ytterligare 25 procent det närmaste året är fullt rimlig, fast om den kommer snabbt kan det vara smart att sänka risktagandet och vänta på nästa köpläge.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar