Resultatet är att Handelsbanken Hedge har fått in mest pengar, hela 3,1 miljarder kronor under årets första nio månader. Fem andra välkända namn delar på resten av nettoflödet (Nektar, Eikos, Futuris, Tanglin och SEB Fixed). Den minsta nykomlingen Edge har samtidigt bara fått 4 miljoner kronor.
Motsatsen är den största fonden, Zenit, som haft ett utflöde på 540
miljoner kronor. Mer om detta finns i artikel ”7 miljarder till hedgefonderna” (se länk till höger). Men den riktigt intressanta frågan är förstås om det just nu är bra att investera i hedgefonder.
Farligt enbart titta bakåt
Tittar man på resultaten hittills i år (se ”Tabell hedgefonder 9 månader 2002”) är det lätt att dra slutsatsen att hedgefonder är bäst. De sex största hedgefonderna har alla givit en positiv avkastning, ofta med en ganska stabil utveckling, medan aktiebörserna har rasat. Men det är farligt att enbart titta bakåt när man investerar.
Jag är inte ensam om att tro att efter ett så kraftigt börsras som vi upplevt de senaste sex månaderna, så kommer snart en brant återhämtning. Exakt när är förstås omöjligt att säga. Men när återhämtningen väl sker, så kommer de flesta hedgefonder inte att hänga med de bästa aktiefonderna. Samma försiktighet som har gjort att de har klarat sig mycket bättre under nedgången, gör att hedgefonderna knappast kommer att ha full exponering mot aktiemarknaden den dag aktiekurserna tar ett glädjeskutt på grund av någon glad nyhet.
Tittar man framåt så finns det alltså gott hopp om en revansch för aktiefonder, vilket talar för att det är en dålig affär att just nu flytta pengar från aktiefonder till hedgefonder. Dessutom är det illavarslande att det i år har startat så många nya hedgefonder. Jag har med fem nykomlingar i min tabell och har hört talas om ytterligare fyra som är i på gång (Prior & Nilsson, Sven Nyman, Fondifond och DnB Primus). Historiskt så har det största antalet ny fonder kommit nära toppen för en fondkategori – Asien 1993 och IT 2000 är två trista exempel.
Bra argument
Men visst finns det fortfarande bra argument för hedgefonder, främst riskspridning. I februari skrev jag ”Köp Helios” (se länk). Jag tycker fortfarande att Helios är ett svåröverträffat alternativ för vanliga fondsparare, men jag är inte alls lika säker på att Helios kommer att överträffa världsindex den närmaste tiden. Som sagt ovan, när det väl kommer tydliga positiva nyheter, så kommer rimligen en period när vanliga aktiefonder i snitt att ge högre avkastning än hedgefonder.
Även hedgefondernas egna resultat talar för att det är rimligt att vänta sig en återhämtning av börskurserna. Flera av hedgefonderna har nämligen lyckats betydligt sämre än tidigare under september (främst Pecunia och Eikos), vilket visar att förvaltarna räknar med en uppgång.
Långsiktigt finns förstås argumenten kvar att placera en del av sparandet i hedgefonder. Men jag håller fast vid att 20 procent är en rimlig andel, tillräckligt mycket för att minska risken i det totala sparandet, men tillräckligt lite för att hindra att hedgefondernas höga avgifter äter upp en för stor del av bruttoavkastningen.
Robur avstod
Som jag tidigare påpekat är det mycket viktigt att hedgefonder har verkligt duktiga förvaltare (se ”Välj hedgefond med riskkontroll”). Och det är inte lätt att hitta förvaltare som klarar den extremt stora frihet som en hedgefond ger. Robur undersökte i början på året olika möjligheter att kunna erbjuda sina kunder en hedgefond, men avstod. Enligt Robur berodde det även på problem att hitta en bra administrativ lösning, med tanke på att kunderna förväntar sig daglig handel.
Men att Sveriges största fondbolag väljer att (ensam av de fyra storbankerna) inte ha en hedgefond visar nog framför allt att det inte är lätt att hitta tillräckligt duktiga förvaltare. Och det är det inte för vanliga fondsparare heller. För den som har minst en halv miljon i totalt sparande tycker jag fortfarande att 100.000 kronor i Helios är den bästa lösningen.