Förr i världen tvistade filosoferna om vad som skiljer människan från djuren. En del sa att det är förmågan att skratta. Andra att tro på gud. Men även våra tekniska framsteg, vår förmåga att skapa verktyg för att åstadkomma det som vi inte klarar med våra händer eller tänder, har påpekats.
Verktygslåda
Nu till veckans ämne, nämligen att vi på Morningstar ”internt” ofta diskuterar och beskriver vår hemsida som en verktygslåda för fo
ndspararna, som vi allt eftersom fyller med allt fler och bättre verktyg. Ett är våra fyra möjligheter till ”Sök fond” (den fjärde finns i delen ”PPM”). Ett annat verktyg är ”Kalkyl” som ger möjlighet att testa hur sparandet kommer att utvecklas med olika antaganden om avkastning och avgifter. ”Marknader” ger extra information om tio populära fondtyper. Och så vidare.
Populärast bland verktyget på Morningstars hemsida är utan tvekan vår portföljhanterare, som finns under ”Min portfölj” uppe till vänster. Över 1.000 användare loggar in varje dag för att se hur deras sparkapital utvecklas, göra ändringar i sina portföljer, eller bara leta mer information om de fonder de är mest intresserade av.
Portföljhanteringen har funnits ända sedan Morningstar startade våren 1999 och i dag har vi över 109.000 medlemmar med 176.000 portföljer. Med hjälp av en portfölj hos oss är det bland annat möjligt att (A) kontrollera hur värdet på ditt fondsparande utvecklas, dag för dag (B) få e-post med information om de fonder du är mest intresserad av (C) skapa flera olika portföljer, till exempel med fonder i en viss kategori som man vill jämföra med en fond man själv sparar i (D) gå vidare med länkar till vår mycket detaljerade ”Quicktake” om varje fond (E) utvärdera om de tips man får är bra eller dåliga, genom att skapa en portfölj som utvärderar tipsen (flera läsare har hört av sig och berättat att de gör så med tips som jag ger).
Fem nya funktioner
Efter vårt byte till nya hemsida den 1 mars har vi haft en del problem att få alla nya funktioner att fungera och samtidigt behålla alla gamla. ”Månadssparande” slutade till exempel att uppdateras, men fungerar nu igen. Många användare har saknat beräkningen ”avkastning 1 dag, %” för hela portföljen, som nu är tillbaka, tillsammans med flera nya beräkningar av snittavkastning.
Men samtidigt har vi alltså lagt till många nya funktioner i ”Min portfölj. Bland dem vill jag framhålla fem:
(1) Fliken ”Personlig” som ger möjligheten att via knappen ”Ändra personlig” välja bland 26 olika fält och skapa en egen tabell (här finns fältet ”Antal andelar” som många har saknat under fliken ”Översikt”). Dessutom kan man välja olika ”Personlig” för olika portföljer.
(2) Den nya fliken X-ray berättade jag om redan den 1 mars, prova den och direkt visas hur det totala fondsparandet som är inlagt i portföljen är fördelat på tillgångar, länder, branscher, stil, enskilda aktier och till och med deras nyckeltal (till exempel p/e-tal och börsvärde).
(3) Betydligt större frihet finns nu att skräddarsy sin E-postbevakning – kan nu ha flera olika e-brev, med olika fonder i, kanske till olika e-postadresser, något med enbart favoritfonder varje dag, ett par andra med grupper av fonder som man vill hålla koll på, som man kanske tycker räcker att de skickas en gång per vecka. Dessutom kan man själv sätta namn på dessa bevakningar.
(4) Många användare har tidigare klagat på att det är onödigt krångligt att lägga in fonder om man bara vill följa utvecklingen i procent. Nu finns funktionen ”Enkel portfölj” när man under ”Ändra portfölj” klickar på ”Ny portfölj. ”Enkel” innebär att man enbart anger fördelningen av fonderna i procent, vilket till exempel är praktiskt för att följa sparande hos PPM eller i fondförsäkringar (där fonder väljs i procent av hela sparandet). Även tillräckligt när man vill bevaka en viss grupp fonder som man inte sparar i.
(5) Lösenord räcker nu i 24 timmar (istället för 10 minuter). Vi tror att de flesta användare upplever detta som en förbättring, för det innebär att man kan återvända till sin portfölj senare samma dag utan att behöva logga in igen. Dock bör du som använder en dator som även är tillgänglig för andra människor fundera på att på att logga ut ur portföljhanteraren innan du lämnar datorn, annars finns en (liten) risk att andra får information om ditt fondsparande.
Helt gratis
Notera att det fortfarande är helt gratis att skapa och ändra portföljer, precis som resten av verktygen på vår hemsida. Anledningen till att vi bjuder vår verktygslåda är att vi vill att så många människor som möjligt ska lära sig att Morningstar är en oberoende och pålitlig källa till information om fonder. För ju fler som litar på oss, desto mer är våra tjänster värda för de företag som betalar oss för att använda de specialverktyg vi har utvecklar för dem, eller för att hämta fondinformation ur våra databaser.