Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Mer läkemedel och Europa i PPM-portföljerna

Efter uppgången hittills i mars passar jag på att minska risktagandet. Asien och Latinamerika ersätts med läkemedel och Europa i de tre aktiva PPM-portföljerna.

Jonas Lindmark 2002-03-14 | 15:33
Facebook Twitter LinkedIn
Ända sedan i januari har minst en läsare i veckan hört av sig och frågat ”När kommer nästa uppdatering av PPM-portföljerna?”. Till en början svarade jag att jag var nöjd med de fonder jag hade valt i slutet på oktober, men den senaste tiden har jag lovat ”Så fort vi har bytt till vår nya hemsida”.

Så nu är det dags, snart fem månader sedan förra gången. Jag har den här veckan tittat igenom hela PPM:s sortiment på 610 fonder och letat efter fonder som jag hellre vill spara i än de jag valde i oktober. Men mina favoritförvaltare har fortsatt att prestera bra, så jag har den här gången enbart ändrat portföljerna därför att framtidsutsikterna för olika länder och branscher har ändrats.

Hänt mycket senaste månaden

Särskilt den senaste månaden har det nämligen hänt mycket på den globala aktiemarknaden, både stora kursrörelser i absoluta tal och ändrade relativvärderingar. Mest anmärkningsvärd är kanske uppvärderingen av japanska aktier, som jag tror (som vanligt) orsakas av att makteliten vill snygga till bankernas balansräkningar inför det japanska nyåret den 31 mars. Men även uppgången på ”emerging markets” (Asien, Latinamerika och Östeuropa) samt för vissa delar av Nasdaq är anmärkningsvärd.

Förklaringen är främst positiva nyheter från USA, både statistik och prognoser, som antyder att den ekonomiska tillväxten har vänt uppåt på allvar i början av det här året. Optimisternas förhoppningar vilar dock på en bräcklig grund tycker jag. Troligen räcker det med en ny svacka i USA-konjunkturen, en militär attack på Saddam Hussein eller besvikelser när företagen offentliggör kvartalsresultat i april och juli, för att världsindex ska falla tillbaka (särskilt räknat i kronor, eftersom kronan troligen återhämtar sig).

I förra veckans krönika konstaterade jag att det har blivit ”Viktigare att välja rätt” mellan aktiefonder och räntefonder. En kort sammanfattning av det resonemanget är att övergången till en enda global aktiemarknad tillsammans med att aktier har blivit dyrare, har ökat risken att förlora pengar på aktiefonder. De senaste månadernas oro – orsakad av bland annat Enron, amerikanska hot mot Irak och sänkta prognoser för IT-företagen – tycker jag är berättigad och stärker argumenten för att vänta på ett bättre köptillfälle.

Ytterligare ett argument att vara skeptisk är att om inte Stockholmsbörsen har lyckats klättra högre än så här (minus 2 procent hittills i år), trots all oväntat positiv USA-statistik och alla positiva prognoser, vad händer då när stämningen åter blir mer pessimistisk? Jag tror att när negativa nyheter – som obönhörligt dyker upp med jämna mellanrum – dominerar nästa gång, så kommer världsindex att återvända nedåt nivån i september förra året.

Tagit bort Asien och Latinamerika

De fondtyper jag har trott mest på ända sedan PPM startade – Asien, Latinamerika och småbolag – har det senaste 18 månaderna stigit kraftigt relativt världsindex. Det finns tecken på ett ökat flöde av pengar från USA till ”emerging markets”, främst att aktiekurserna där har stigit kraftigt jämfört med världsindex både förra året och hittills i år. Men om optimisterna har fel om världskonjunkturen så är det normala mönstret att dessa fondkategorier faller mer än världsindex. Därför har jag tagit bort Carlson Asian Small Cap och Fleming Latin America ur PPM-portföljerna, samt minskat andelen i Lannebo Småbolag.

Ökat läkemedel och Europa

Istället har jag ökat andelarna för Carnegie Medical och Nordea Selekta Europa. Aktier i bioteknikbolag har backat kraftigt i början av året, främst beroende på oron efter Enron och bakslag i verksamheten. Men dessutom verkar många placerare ha flyttat pengar från den stabila läkemedelsbranschen till aktier i mer konjunkturkänsliga branscher som IT, råvaror och verkstadsindustri. Jag tror att om den globala lågkonjunkturen (tvärt emot majoritetens förhoppningar) fortsätter hela år 2002, så kommer läkemedelsfonder att överträffa världsindex. Dessutom har förvaltaren Henrik Rhenman lyckats bra jämfört med konkurrenterna både tidigare (hos SEB) och de senaste tre åren hos Carnegie.

Peter van Berlekom, som förvaltar Nordea Selekta Europa, är en annan duktig förvaltare, som även han har uppmärksammats som ”Årets stjärnförvaltare”. Europeiska aktier har åter halkat efter världsindex, troligen därför att majoriteten placerare tror att USA kommer att ta sig upp ur lågkonjunkturen snabbare. Jag väljer att lyssna mer på de argument som talar för Europa, främst lägre värderade aktier och större potential att öka tillväxten med avregleringar och ökad konkurrens.

Behåller hög andel räntefonder

Den höga andelen räntefonder i de tre aktiva PPM-portföljerna behåller jag oförändrad. Jag står fast vid min prognos i början av januari att det kommer ett bättre tillfälle att köpa aktiefonder senare i år (se ”Välj räntefond och vänta på köpläge”). Men jag är förstås inte helt säker, plus att jag tror att de aktiefonder jag valt ut har god chans att öka i värde, både tack vare de typer av aktier de köper och tack vare duktiga förvaltare. Andelen i Folksam Obligationsfond beror på vilken risknivå som är lämplig baserat på svaren på de fem frågorna i PPM-testet.

Slutligen vill jag nämna att de tre passiva portföljerna (som är tänkta för PPM-sparare som troligen kommer att behålla samma fonder i flera år) är helt oförändrade. Jag har kontrollerat utvecklingen för de fonder som ingår och inte hittat tillräckliga skäl att byta ut någon av dem.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar