Köp de fonder som stiger mest” är en till synes enkel metod att tjäna pengar på fonder. Efter höstens kraftiga återhämtning för högriskfonder som placerar i Ryssland, internetbolag, Asien och Latinamerika är det många läsare som hört av sig och undrat om inte de också bör placera allt i en Rysslandsfond.
Idén är gammal. Du som har gott minne kommer kanske ihåg Skandia Links TV-reklam för 5-6 år sedan, med en gubbe som hoppar från kurva till kurva, hela tiden byter han till den fond som stiger mest. I USA kallas strategin för ”momentum” och där finns även särskilda fonder som enbart investerar i de aktier som stiger mest.
Pyramidspel
Paradoxen är att momentum fungerar bättre ju fler placerare som använder strategin. Och är det tillräckligt många som lockas att hänga med, så skapas en spekulationsbubbla. Personligen så tror jag att det inte bara var övertro på ”den nya ekonomin” som skapade Nasdaq-bubblan för två år sedan, utan minst lika mycket att den långa uppgången gjorde att allt fler placerare lockades att främst titta på momentum. När flockbeteendet visade sig lönsamt var det allt fler som struntade i varningsropen från ”fundamental analys” och följde med flocken.
Onekligen finns det en lockelse i att momentum är så enkelt, allt som krävs är en informationskälla som Morningstar, där man kan se vilka fonder som har gått bäst den senaste tiden. Och under vissa tidsperioder har strategin faktiskt varit mycket lönsam. Samtidigt är det förstås oroande att om alla använder momentum så får man ett slags pyramidspel där investerare säkerställer sin egen avkastning genom att locka in ännu fler människor efter sig. Och de som hoppar på sist blir sittande med ”Svarte Petter”.
Jag tänker därför ägna veckans krönika åt att diskutera för- och nackdelar med ”momentum”, samt att ge fem regler som den som använder momentum bör följa för att lyckas. Men först vill jag påpeka att alla professionella fondförvaltare jag diskuterat detta med tycker att det är vansinne att enbart följa momentum, av flera skäl: det innebär att man alltid köper när det redan har gått upp, omsättningshastigheten blir hög (vilket ger höga transaktionskostnader) och (kanske främst) det strider mot alla vanliga regler för aktieinvesteringar. Fondförvaltarna försöker ligga steget före momentum och köpa vinnarna redan innan de har börjat stiga.
Personligen tycker jag som fondförvaltarna. Varför placera pengar i fonder som redan har gått upp mycket? Risken är ju stor att du köper på en topp och sedan istället följer med nedåt.
Fem regler
Men vanliga fondsparare har normalt varken tid, kunskap eller tillgång till den information som behövs för att placera som en fondförvaltare gör. Och att följa momentum kan bevisligen fungera för vanliga fondsparare, särskilt när marknaderna rör sig kraftigt, när de är mer känslostyrda än normalt och trenderna håller i sig under långa tidsperioder (som de gjorde under slutet av 1990-talet).
Men det kräver disciplin för att lyckas, här är mitt förslag på fem regler för att ha chans att nå hög avkastning med momentum:
(1) Använd momentum enbart i sparformer där du kan byta snabbt mellan många fonder hur ofta som helst, helt utan skatt och avgifter. PPM är ett bra exempel, även om byten där tar ganska lång tid. Svenska fondförsäkringar är också ofta bra. Men se upp med de som bara tillåter ett visst antal byten per år, där du har ett litet antal fonder att välja på, där byten tar lång tid eller de som har höga avgifter för att byta.
(2) Bestäm vilka regler du investerar efter och följ reglerna, både i medgång och motgång. Framförallt gäller det att inte frestas stanna kvar i en fond som faller, du måste klara av att ta förluster direkt och hela tiden se framåt. Snabbhet är helt avgörande, många människor vill inte acceptera förluster, utan stannar kvar även när vinnarfonden har passerat toppen. Detta har varit tydligt i IT-fonderna, där många köpte ganska nära toppen, men sedan var det få som sålde under första biten nedåt, först när kurserna halverats ökade försäljningen av andelar kraftigt.
(3) Vilka fonder som har stigit mest beror på vilken tid bakåt du studerar. Välj en tidsperiod och håll fast vid den. Tittar du på en kort tidsperiod så kommer du att få fler ”falska klättrare”, tittar du på en längre tidsperiod så kommer du att hoppa på uppgångarna senare. I praktiken så är det förstås lättare att följa utvecklingen en tidsperiod som är lätt tillgänglig (här på Morningstar har vi till exempel en vecka, en månad och tre månader).
(4) Placera inte alla pengar i den fond som har gått allra bäst, eller i en enda fondkategori. Med tanke på den höga risken i de fonder som svänger kraftigast är det klokt att fördela pengarna mellan minst tre olika fonder, som alltid ska höra till olika fondkategorier.
(5) Kontrollera utvecklingen minst en gång per vecka. Troligen kommer dina pengar för det mesta att ligga i högriskfonder av olika slag, så du måste vara vaksam så att inte dina fonder hinner falla kraftigt innan du har lämnat dem för nästa grupp vinnare.
Samtidigt vill jag påpeka att det finns flera grundläggande problem med ”momentum”, särskilt när strategin används på fonder. Det först problemet är att fonder bara handlas en gång varje vardagkväll, vilket betyder att det är svårt att hinna reagera i tid när raset väl kommer. Hos PPM och fondförsäkringar tar bytet ofta minst ett dygn extra och hos handelsplatser på internet som Avanza, Etrade, Fondmarknaden och Teletrade tar byten ofta över en vecka.
Köpa dyrt
Det andra problemet har jag redan nämnt, att du alltid köpa när fonden redan har stigit, så du tenderar att köpa dyrt. Och samtidigt säljer du så fort någon annan fond har gått bättre, vilket betyder att du inte får välja en bra tidpunkt att sälja. Därmed kommer du ofta att tvingas sälja med förlust.
Det tredje problemet är att under nedåtperioder (som vi sett flera det senaste året) när nästan alla fonder faller, blir resultatet att du flyttar pengarna till räntefonder. Där har avkastningen historiskt sett varit lägre och risken är stor att du missar de snabba uppgångar som ofta kommer precis efter en vändning. Och när din köpregel (vinnaren efter en vecka, en månad, eller ett kvartal) träder in så har du kanske missat större delen av uppgången.
Momentum fungerar utan tvekan bäst när marknaderna rör sig stadigt i samma riktning under längre perioder, vilket skedde under andra halvan av 1990-talet. De senaste två åren har vi istället haft tvära kast, minst en gång i halvåret har börserna både stigit och fallit 15-30 procent. Under tidsperioder med så tvära kast är det svårt att hinna byta till vinnarfonderna i tid.
Tidskrävande och trist
Jag vill också påpeka att jag personligen tycker att mina regler ovan är alltför tidskrävande för att strategin ska vara värt besväret för vanliga småsparare (som nog normalt tycker att det finns roligare saker att göra på fritiden). En betydligt bekvämare metod har jag beskrivit i "Så hittar du rätt aktiefonder" (se länk ovan till höger). Dessutom tycker jag att strategin är trist eftersom den är rent mekanisk och bortser från alla nyheter, prognoser och aktiefakta. Slutligen gillar jag inte likheten med ett pyramidspel.
Xchecklistor Xköptips