Gör individuellt PPM-val

Om några veckor investerar PPM nya pengar. Passa på och titta igenom alla årsbesked, så att du kan göra ett individuellt val som kompletterar resten av ditt sparande.

Jonas Lindmark 2002-01-17 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


I början på februari räknar premiepensionsmyndigheten (PPM) med att investera nya pengar, 2,5 procent av din lön under år 2000 (max 7.540 kronor inklusive ränta). Totalt är det 20 miljarder kronor, eller i snitt 4.000 kronor per person.

Om du inte gör något så kommer de nya pengarna att investeras i samma fonder som du tidigare valt. Och gör du ett nytt val så gäller det både ditt gamla sparande och de nya pengarna (vilket beror på att PPM vill förenkla för spararna).

Förra veckan var jag med i Plus Ekonomi i TV1, för att ge råd om PPM-valet. Under ett par minuter svarade jag på fyra-fem frågor. Jag hoppas förstås att tittar

na fick lite hjälp av detta, men det känns frustrerande att vilja berätta så mycket, men få så lite tid. Det är så mycket mer jag skulle ha velat hinna berätta och förklara. Därför tänker jag ägna veckans krönika åt mer detaljerade PPM-råd.


En liten del


Fast det är varken de nya pengarna eller resultatet sedan PPM invigdes för drygt ett år sedan som är orsaken till att det nu är ett bra tillfälle att göra ett nytt val. Nej, januari är en bra månad att se över både PPM-sparandet och övrigt sparande därför att det är nu som alla banker och försäkringsbolag skickar ut årsbesked.

Tyvärr kommer dock riksförsäkringsverket och PPM själva inte att skicka ut sina årsbesked – de "oranga kuverten" – förrän mellan 15 februari och 31 mars. Men eftersom ett fondval hos PPM alltid gäller hela sparandet där, så spelar det faktiskt ingen roll hur det gått historiskt, det gäller att blicka framåt och välja de fonder som du i dag tycker passar bäst. Och vill du veta hur mycket ditt PPM-sparande är värt just nu så finns informationen på www.ppm.nu eller 020-776 776, om du har din personliga kod.

Fast för att få en bra fördelning totalt sett gäller det ändå att se PPM som bara en liten del av det individuella sparandet (de flesta som har tjänstepension eller äger sin egen bostad har ett mycket större kapital investerad där), men en viktigt del eftersom det hos PPM går att byta fonder helt utan skatt eller avgifter. Och vilka fonder som kompletterar resten av ditt sparande är helt individuellt:


Exempel


Ett exempel är att de som har stora bostadslån ska försöka kompensera det med lägre risktagande hos PPM och i annat sparande (för om det blir en längre period med ekonomiska problem så kommer både villor, bostadsrätter och aktier att falla i värde). Det bästa sätt för låntagare att sänka sin risk tycker jag är att spara genom att amortera (avkastningen är den ränta man slipper betala). Hos PPM är pengarna inlåsta, men räntefonder med låga avgifter ger (tack vare att avkastningen är skattefri inom premiepensionen) en avkastning som motsvarar låneräntan.

Ett annat exempel är att höginkomsttagare med tjänstepension kan ta större risker inom PPM, eftersom premiepensionen kommer att stå för en mindre del av den framtida pensionen. Min egen arbetsgivare betalar in åtta gånger mer till min tjänstepension än till PPM.

Andra exempel är att de som i sitt privata sparande främst har valt högriskfonder kan kompensera det med att välja lågriskfonder hos PPM. Och de som främst har sparat privat genom att köpa aktier på Stockholmsbörsen, kan delvis kompensera det genom att bara välja utlandsfonder hos PPM. Däremot tycker jag personligen inte att ålder är så viktigt, ”generationsfonder” är mest ett sätt att drastiskt förenkla rådgivningen.


Steg 1: rätt kategori


Mer allmänt är det viktigt att välja fonder i rätt ordning. Steg 1 bör alltid vara att hitta rätt kategori (typ av fond). Vilken det är beror dels på vad som objektivt sett är lagom risknivå, baserat på inkomst och på hur övrigt sparande ser ut (se exemplen ovan), dels på din attityd till risk. Det gäller att ”sova gott på nätterna”. Banker och försäkringsbolag kan ofta ge god hjälp med Steg 1, däremot är de knappast objektiva när det gäller nästa steg.


Steg 2: aktiv eller passiv


När du vet vilken eller vilka fondkategorier som passar dig så är det dags att granska dig själv och försöka avgöra vilken typ av fondsparare du är. Har du redan fondsparande så vet du om du brukar låta pengar stå kvar i de fonder du satte in dem i, eller om du brukar vara aktiv och bevaka vad som händer med marknader och förvaltare och byta fonder regelbundet.

Statistiken visar att de flesta människor är passiva och då är mitt råd att i varje fondkategori välja ut den fond som har lägst avgifter. Jag tror nämligen att det är omöjligt att spå flera år framåt i tiden vilka fonder som kommer att ge högst avkastning. Tillhör du det fåtal som är aktiva så tror jag att det lönar sig att leta duktiga förvaltare, till exempel genom att följa de råd som jag ger här på Morningstar (till exempel i veckans utnämning av ”Årets stjärnförvaltare”). När man letar duktiga förvaltare är det viktigt att studera långa tidsperioder, för under enstaka år kan framgången enbart bero på tur.

En genväg för dig som tycker ovanstående verkar krångligt är Morningstars PPM-test, genom att svara på fem frågor så får du direkt ett förslag på en fondportfölj som jag tror kommer att ge bra avkastning med lagom risk (se länken ”PPM-testet”, ovan till höger).


Väntar på bättre köptillfälle


Det är några läsare som har hört av sig och undrat om jag inte snart kommer att ändra portföljerna i PPM-testet, det har ju snart gått tre månader sedan den senaste ändringen (se ”Stormvarning i PPM-portföljerna”).

Men det har faktiskt inte hänt särskilt mycket sedan dess. Världsindex för aktier omräknat i svenska kronor var då 967 gånger 10,66 lika med 10.308 och i går kväll var det 977 gånger 10,47 lika med 10.229. Japanska aktier har fallit kraftigt, men jag tror inte botten är nådd ännu. Asien, Latinamerika och Östeuropa har stigit kraftigt, men där är portföljerna redan överviktade och jag tror att den uppgången kommer att fortsätta ett tag till.

Men viktigast av allt, risken att nya besvikelser gör att världsindex faller tillbaka och/eller att svenska kronan stärks ytterligare tycker jag fortsätter att vara oförändrat stor. Så jag står fast vid min strategi med en hög andel räntefonder, och väntar på ett bättre köptillfälle senare under år 2002.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar