Så hittar du rätt aktiefonder

Att hitta bland alla aktiefonder är svårt. Veckans krönika innehåller ett ABC som hjälp dig att hitta rätt.

Jonas Lindmark 2001-11-29 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn



Varje vecka får vi på Morningstar över hundra brev med e-post. Den vanligaste frågan är utan tvekan olika varianter på ”Vilka aktiefonder ska jag köpa?” Även om det alltid är svårt att spå framtiden, så svarar vi på Morningstar så gott vi kan (se dock förra veckans krönika ”Jag är en skeptisk pessimist”, länk till höger).

Men att peka ut de framtida vinnarna bland aktiefonderna är svårare än att hitta rätt räntefond. Det beror på att det bara är fyra faktorer som styr vilken räntefond som är bäst (mer om det i ”Så köper du rätt räntefond”). Men eftersom aktiefonder investerar i företag, vars värde påverkas av allt mellan himmel och jord, finns det inte på samma sätt fasta punkter att hänga upp värderingen på. På kort sikt är det dessutom mer psykologi än hårda fakta som styr aktiekurserna.

PPM annorlunda

När det gäller PPM-fonder har jag skapat ett särskilt test, som beroende av svaret på fem frågor pekar ut en av sex fondportföljer (se länk). Ofta undrar läsare om vi rekommenderar dessa portföljer även för annat sparande. Svaret är ett bestämt ”Nej”.

För det första är det ännu så länge inte så mycket pengar insatt hos PPM och spartiden är mycket lång. Om beloppen är större och/eller spartiden kortare tycker jag att risktagandet bör vara lägre. För det andra får man bara välja fem fonder hos PPM, vilket hindrar placeringar av små andelar i mer extrema fonder. För det tredje är det många bra fonder som inte finns med hos PPM. Till exempel saknas världens största fondförvaltare, Fidelity. Däremot passar de fonder som ingår i PPM-portföljerna ofta bra även för annat sparande, men välj gärna mer än fem fonder för att få bättre riskspridning.

ABC

Här är ett ABC för övrigt sparande, som hjälp att hitta rätt bland alla aktiefonder. Steg (A) är att fundera kring vilken typ av sparare du är och när du behöver pengarna. Om spartiden är minst fem år så tror jag att det, efter det senaste årets börsnedgång, är god chans att aktiefonder kommer att ge högre avkastning än räntefonder. Dessutom spelar förstås din egen attityd till risk in – om du har sparat i aktiefonder de senaste åren så har du nog märkt hur illa du mår av plötsliga djupdykningar.

Viktigt är också hur aktivt du tror att du kommer att bevaka och byta. Om du troligen kommer att behåller samma fonder i många år, då rekommenderar jag i första hand breda aktiefonder, som Europafonder och globalfonder, gärna med låga avgifter. Indexfonder är då troligen en bra lösning, som kommer att ge bättre avkastning än snittet för övriga fonder (se krönikan ”Vissa indexfonder bättre än andra”, länk ovan till höger). Och du kan strunta i steg B och C.

Om du tror att du kommer att vara aktiv och byta fonder när det behövs, då finns god chans att överträffa indexfonder. Dels genom att leta upp riktigt duktiga fondförvaltare. Dels genom att våga gå mot strömmen och investera i det som just nu inte är så populärt, kanske därför att läget just nu inte är så ljust, men som har god chans att bli nästa ”fluga” bland fondsparare och andra investerare. Vill du följa mina köptips (se länk högst upp till höger), så måste du räkna med att behålla fonderna mindre än ett år, för jag tror inte att jag klarar att spå framtiden mer än högst ett år.

Förvaltare eller spådomar

Steg (B) är att bestämma dig för om du i första hand ska leta duktiga förvaltare eller om du orkar följa med så pass att du kan dra nytta av diverse spådomar om vilka regioner och branscher som framöver kommer att ge bäst avkastning. En bra variant, om du tror att du tål rejäla svängningar i utvecklingen, är att välja ut 3-5 fondförvaltare som har erkänt gott rykte, och stanna hos dem i både vått och torrt. Personligen tycker jag att Didner & Gerge, Peter Rönström hos Lannebo Fonder och Henrik Rhenman hos Carnegie Fonder är uppenbart smartare än snittet.

Om du själv vill jaga framtidens vinnare bland regioner och branscher så börja med att tänka efter om du är mer optimistisk eller mer pessimistisk om framtiden än snittplaceraren. Det grundläggande valet mellan aktiefonder och räntefonder, samt mellan pessimistiska aktiefonder (läkemedel, Europa) och optimistiska (IT, Ryssland) är normalt mer avgörande än allt annat. Men även om du tror starkt på en viss region eller en viss bransch så vill jag varmt rekommendera riskspridning. Genom att placera pengarna i aktiefonder med helt olika inriktning, får du en jämnare värdeutveckling, men ändå samma förväntade avkastning

Tålamod och otålighet

Slutligen kommer steg (C), att beväpna dig med en lagom blandning av tålamod och otålighet. Framöver behöver du dels ha tålamod, eftersom varken marknader eller förvaltare stadigt ger bra avkastning. Dels gäller det att vara tillräckligt otålig att hoppa av en fond, så snart ny information gör att de argument som gjorde att du valde fonden inte längre gäller.
Xchecklistor Xköptips Xppmportföljerna Xspartid

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar