Förra veckans krönika utvärderade jag portföljförslagen i Morningstars PPM-test, med resultatet att de lyckats betydligt bättre än både de populäraste PPM-fonderna och världsindex (se ”Minus 19% första PPM-året”). Som avslutning utlovade jag en uppdatering den här veckan.
Jag har nu granskat de fonder som jag har haft med sedan i juni (se ”Fyra nya fonder i PPM-portföljerna”, länk till höger) och jämfört dem med alternativen hos PPM, samt läst på vad olika experter tror om framtiden för olika delar världen och deras aktiemarknader. Resultatet är främst att jag ökat andelen aktiefonder kraftigt i de mest aktiva portföljerna, från 40 till 75 procent. Av totalt 30 fondinnehav har jag behållit 23 och bytt ut 7 (mer om ändringarna nedan).
Aktier mer rimligt värderade
Avgörande för mina förändringar av portföljerna är att världsindex sedan i mitten på juni har rasat nästan 20 procent, och även om jag då trodde på en nedgång är jag förvånad att den kom så snabbt. Jag trodde inte raset skulle komma förrän senare i höst.
Det positiva med raset är att aktier nu är betydligt mer rimligt värderade i förhållande till årets och nästa års förväntade företagsvinster. Det har därför blivit mer sannolikt att aktiefonder de närmaste 20 åren kommer att ge en högre avkastning än räntefonder. Därför har jag sänkt normalandelen räntebärande i de två lågriskportföljerna från 50 till 30 procent.
Samtidigt beror raset förstås delvis på att det tillkommit negativa nyheter, främst mörkare framtidstro hos USA-konsumenterna och följderna av terrorattacken mot World Trade Center i New York. Den allmänna uppfattningen bland experter är nu att en global recession (ett år med BNP-tillväxt i världen under 2,5 procent) har börjat.
Jag tror ändå att världsindex, räknat i dollar, kommer att hålla sig ungefär oförändrat det närmaste året. Därmed är chansen god att hitta aktiefonder som stiger i värde, tack vare duktiga förvaltare och inriktning på aktier med bättre förutsättningar än snittet. Jag fortsätter att tro på småbolag, Europa, Asien och Latinamerika. Och jag fortsätter tro att amerikanska storbolagsaktier kommer att utvecklas sämre än världsindex.
Svenska kronan rekordsvag
Tyvärr finns det en stor hake, nämligen att den svenska kronan just nu är rekordsvag och även om det är kroniskt svårt att spå valutakurser så har jag aldrig tidigare varit med om att så mycket talar för en fallande dollarkurs. Och eftersom amerikanska investerare dominerar på de flesta av världens aktiemarknader är det ofrånkomligt att en lägre dollarkurs drar med sig världsindex räknat i kronor nedåt. Jag minskar därför bara från 60 till 25 procent räntefonder i de aktiva portföljerna 5 och 6, trots att dessa långsiktigt är tänkta att innehålla 100 procent aktiefonder.
Samtidigt som jag minskar andelen räntefonder har jag i de tre aktiva portföljerna bytt tillbaka från Skandia Realräntefond till Folksams Obligationsfond. Den globala recessionen gör nog att inflationen minskar och eftersom jag gissar att recessionen fortsätter även nästa år, så bör både de korta och medellånga räntorna sänkas ytterligare. Och då kommer vanliga obligationer att stiga mer i värde än realobligationer.
Internetaktier har störst chans
Den viktigaste nykomlingen bland aktiefonderna är SEB Premiefond Internet, som jag plockat in som ”wild card” i portfölj 6 (aktiv, hög risk). Sedan toppen för 18 månader sedan har tvillingfonden SEB Internet rasat hela 90 procent och nu är internetaktier äntligen rimligt värderade. Jag anser att detta är den typ av IT-aktier som har störst chans till en återhämtning det närmaste halvåret, plus att jag är övertygad om internets möjligheter på sikt. Även Carnegie och Länsförsäkringar har internetfonder hos PPM, men SEB har den mest renodlade.
Jag har åter tagit med Carnegie Medical i portfölj 5. I januari strök jag denna fond, eftersom jag fruktade att läkemedelsaktier blivit övervärderade efter förra årets kraftiga uppgång. Nu är andelskursen 8 procent lägre och min oron för ökad politisk reglering av läkemedelspriserna har minskat.
Dessutom har jag bytt ut ING Latin America i portfölj 6 mot Fleming Latin America, främst därför att jag har ledsnat på att ING bara rapporterar andelskurser en gång per månad. De två fonderna har lyckats ungefär lika bra de senaste fem åren, Fleming har fler bra kvartal medan ING har lyckats bäst när börserna stigit kraftigt.
Önskar välja tio fonder
I övrigt har jag gjort en del justeringar bland de fonder som finns med i flera portföljer, så att vissa nu finns med i fler portföljer och andra i färre. I de flesta fall beror ändringarna på att jag velat behålla en bra riskspridning i kombination med PPM:s begränsning att man bara får välja fem fonder. Jag önskar verkligen att få välja åtminstone tio fonder, då skulle det gå mycket lättare att skapa välbalanserade fondportföljer.
Notera slutligen att kraftiga svängningar på marknaderna det senaste året ofta gjort att placeringstips snabbt blir föråldrade. Därför vill jag påpeka att när detta skrivs på tisdag kväll är MSCI:s världsindex 899, Nasdaq Composite är 1502, Affärsvärldens Generalindex är 188 och dollarkursen är 10,73 kronor. Ovan nämnda förslag till PPM-portföljer gäller bara så länge inget av dessa fyra nyckeltal ändrar sig mer än 10 procent.
Xköptillfälle Xköptips Xppm Xppmportföljerna Xvaluta