Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Mer än halvvägs till botten

Kan du byta fonder utan beskattning, så är det inte för sent att byta från aktiefonder till räntefonder. Men undvik reavinster.

Jonas Lindmark 2001-03-02 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Allt fler läsare hör av sig och undrar om jag tycker att de ska byta från aktiefonder till räntefonder. Därför ägnar jag veckans krönika åt att svara på denna fråga.

Först vill jag påpeka att jag inte har någon perfekt spåkula (se ”Svårt att vara spågubbe”, länk här till höger). Dessutom är jag inte själv expert på den ekonomiska situationen i olika delar av världen, hur börserna värderas och trender när det gäller andra ekonomiska variabler som oljepriser och investerarnas förväntningar. Nej, jag måste i min tur lita på andra.

Pessimisternas bild bekräftas

Men genom åren har jag lärt

mig en del om vilka ekonomiska experter som är värda att lita på. Och mina favoriter har de senaste månaderna, nästan utan undantag, varit klart mer pessimistiska än genomsnittet. Till exempel tror de på en längre lågkonjunktur i USA, inte en snabb återhämtning redan nu till hösten. Och de anser att IT-aktierna ännu inte har fallit tillräckligt.

Länge vågade jag inte fullt ut lita på att mina favoriter hade rätt, eftersom pessimisterna har varit i minoritet, och det är ofta mer majoritetens känslor än ekonomisk logik som styr de finansiella marknaderna. Men nu bekräftas pessimisternas bild av både företagsrapporter och ekonomisk statistik.

Så nu känner jag mig ganska säker på att lågkonjunkturen i USA blir betydligt längre än optimisterna tror, vilket betyder att vändningen uppåt inte kommer förrän tidigast under år 2002. Därmed kommer rimligen ytterligare börsnedgångar senare i år.

Inte botten ännu

Om jag nu ska komma till saken, och säga vad jag i dag tror om framtiden för aktiefonder, så vill jag börja med världsindex räknat i dollar. Orsaken är att det är de amerikanska placerarna som i första hand bestämmer aktiekurserna runt om i världen.

Jag tror (1) att världsindex räknat i dollar någon gång det närmaste året kommer att stå minst 5 procent lägre än idag (MSCI World 1137). Eller med andra ord: Vi har inte nått botten ännu.

(2) att världsindex nedgång på 22 procent från toppen för ett år sedan (svenska kronan föll till en början mer än världsindex, så räknat i kronor nådde världsindex toppen först 7 september och nedgången i kronor är "bara" 15 procent), är mer än halvvägs till den framtida lägstanivån. Eller med andra ord: har du varit med sedan toppen så har mer än halva förlusten redan inträffat, räknat i dollar.

(3) Om US-dollarn försvagas mot kronan (som de flesta experter tror) så kommer nedgången räknat i kronor att bli större. Eller med andra ord: Förra året steg dollarn och amerikanska placerare upplevde en större nedgång i världsindex än vi, men nu blir det troligen tvärt om.

(4) Bland de aktier som har stigit mest de senaste fem åren (alltså i första hand IT-aktier, men även andra aktier i tillväxtbolag) så finns det många som kommer att fortsätta falla mer än världsindex. För trots att de ofta har halverats det senaste året så är värderingen fortfarande hög historiskt sett (de var så extremt högt värderade innan IT-bubblan sprack). Eller med andra ord: Aktier i tillväxtbolag kommer att fortsätta falla mer under nedgången, precis som de steg mer på vägen upp.

Det beror på

Slutsatsen av detta för dig som funderar på vilka fonder du ska köpa i dag har jag tidigare i veckan dragit i artikeln ”Fegisfonder för börsfall” (se länk).

Men det fondsparande du redan har då? Om du håller med mig och de andra pessimisterna, betyder det att du borde byta dina aktiefonder till räntefonder? Som vanligt är mitt svar ”Det beror på”.

(A) Det beror på hur pessimistisk du själv är. Själv har jag svängt gradvis, när jag skrev ”Läget är dystert, men sälj inte” (se länk ovan till höger) i oktober så såg jag nedgången som i första hand psykologisk. När jag veckan efter skrev ”Varning för Contura” (se länk) så trodde jag att den fortsatta nedgången främst skulle gälla aktier inom IT och andra tillväxtbranscher.

Men när jag skrev ”Nu har jag gjort om PPM-portföljerna” i januari så hade under ett par veckor signalerna kommit allt tätare att det är en rejäl lågkonjunktur på gång i USA. Jag spådde då ytterligare ett svagt år för aktiefonder, men inte lika dåligt som år 2000. Nu tror jag, som sagt, att världsindex inte har nått botten ännu, men att nedgången är mer än halvvägs. Därmed är jag mer pessimistisk än ”marknaden”, men ingen domedagsprofet.

(B) Om du ska byta från aktie- till räntefonder beror också på hur långsiktigt beslutet är. Om du kommer att följa utvecklingen noga och byta tillbaka till aktiefonder senare i år, då är det mer troligt att en omfördelning lönar sig. Men om det är troligt att pengarna kommer att stå kvar många år i de fonder du väljer nu, då är det troligen bättre att stanna i aktiefonder.

Skatten avgörande

(C) Slutligen, och mest avgörande, beror svaret på din skattesituation. I en fondförsäkring eller hos PPM påverkas inte beskattningen av ett byte. Men när det gäller direktägt fondsparande, särskilt om det är länge sedan pengarna sattes in, så kan de obeskattade reavinsterna vara stora. Och, som jag påpekat många gånger tidigare, det är troligt att den svenska kapitalbeskattningen kommer att sänkas i framtiden.

Sammanfattningsvis så tycker jag att om du kan flytta en del av ditt sparande utan skattekonsekvenser och räknar med att ompröva valet igen senare i år, så gör det. Men om ett byte innebär att du måste lyfta fram stora reavinster till beskattning, så låt bli.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar