Mina bästa PFA 98-tips

De 800.000 kommunanställda, och även alla andra som ska välja pensionsförsäkring, får fem tips i veckans krönika.

Jonas Lindmark 2000-12-07 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Jag minns en artikel i Svenska Dagbladet i början av augusti.” Glöm inte det bortglömda pensionsvalet” var rubriken och jag tänkte ”Oj, det måste jag lära mig om och skriva om jag med”. Men snart fick jag reda på att sista valdag är 31 december. Så det var inte så bråttom.

Fast nu är det inte fem månader kvar längre, utan bara tre veckor. Nu har jag läst på och tänker ägna denna krönika åt mina fem bästa tips till de 800.000 svenska kommun- och landstingsanställda som just nu håller på att välja tjänstepensionen PFA 98 för första gången. PFA betyder ”Pensions- och försäkringsavtal” och detta avtal mellan fack och arbetsgivare skrevs

under år 1998.

Inlåsta pengar

Den avgörande skillnaden jämfört med fondvalet för den statliga premiepensionen hos PPM är att de pengar som sätts in via PFA 98 och andra pensionsförsäkringar är inlåsta. Hos PPM kan man när som helst flytta alla sina pengar till ett nytt fondbolag (eller mer exakt: alla svenska löntagare är tvungna att ha en statlig fondförsäkring hos PPM, men PPM erbjuder 456 fonder från 53 fondföretag).

En vanlig pensionsförsäkring är annorlunda. De pengar som man ett år har placerat hos ett visst försäkringsbolag kan man inte flytta till ett annat bolag, man kan bara göra ett nytt val för de nya pengar som sätts in kommande år och om man har valt en viss fondförsäkring kan man byta fonder inom denna fondförsäkring (i PFA 98 efter den 1 april 2001).

Fem grundläggande tips

Att pengarna är inlåsta ända tills du är pensionär gör att det är betydligt viktigare att välja rätt, än inom PPM. Samtidigt gör det att PFA 98-valet är mycket svårare, för det är omöjligt att göra några säkra prognoser 10 år eller mer framåt i tiden.

Och därför är det också svårare för mig att ge råd. Att peka ut vissa fonder som jag tycker har duktiga förvaltare just nu blir oviktigt, för jag vet inte vilka människor som kommer att sköta dessa fonder om 10 eller 20 år.

Det jag istället tänker göra är att ge fem grundläggande tips, som även gäller pensionsförsäkringar i allmänhet, både privat och tjänstepension.

1. Traditionell försäkring är ett bra alternativ. Den första steget när man ska välja pensionsförsäkring är lämpligen valet mellan traditionell försäkring och fondförsäkring. Fördelar med ”traditionell” är främst bekvämlighet och låga kostnader. Fördelar med ”fond” är främst valfrihet och chans till högre avkastning (men därmed också större risk att förlora en del av sina pensionspengar).

Jag har själv valt en traditionell försäkring för min tjänstepension. Det är bekvämt, för då slipper jag ägna min fritid åt att välja fonder, istället är det professionella förvaltare som sköta pengarna. Och eftersom traditionella försäkringar är tvungna att ge en garanterad ränta placeras ungefär hälften av pengarna i räntebärande värdepapper, vilket ger ett lågt risktagande. Så jag har två bra skäl att sova gott om nätterna.

För att det ska löna sig att betala extra för en fondförsäkring, där du själv väljer fonder, måste du lyckas bättre än genomsnittet när det gäller att välja fonder, vilket kräver både tid och kunskap. Jag är småbarnsförälder och vill inte ägna min fritid åt fonder.

2. Välj ett stor livbolag. Om du väljer traditionell försäkring så tycker jag att du ska välja ett av de tre största livbolagen: Skandia, AMF eller LF Wasa Liv. Själv har jag valt ”gamla Trygg Liv”, som är lika stort men numera stängt för nya kunder. Mitt argument är att de största livbolagen har råd med större resurser och kan sprida sina kostnader på fler kunder, så du får både bättre kvalitet på förvaltningen och lägre kostnader räknat i procent.

Vilket du väljer av de tre är en smaksak. Det går (som sagt) inte att förutsäga vilket bolag som kommer att ha duktigast förvaltare om 10 eller 20 år.

Om du som ingår i PFA 98 inte väljer så hamnar dina pengar hos KPA, som ägs till 60 procent av Folksam Liv. Det är ett livbolag mitt emellan de största och de minsta. Folksam har tillräckliga resurser för att ha råd med en bra förvaltning, men inte riktigt samma stordriftsfördelar som de allra största. Så att strunta i att välja är inte dåligt, men knappast det allra bästa.

3. Fondförsäkring är bättre ju yngre du är. Argumentet för fondförsäkring är främst att du kan placera alla pengar i aktier, vilket (som sagt) ger både större chans och större risk. Och att placera alla pengar i aktier är mindre riskabelt ju längre spartiden är. Så fondförsäkring är framförallt bra om du är ung och har 30 år eller mer kvar till din pension. Vid en spartid på över 30 år bedömer jag att det är stor sannolikhet att aktier ger högre avkastning än obligationer (men läs gärna min krönika "Tro inte som Pia Nilsson", länk ovan till höger).

4. Är du passiv bör du välja en billig fondförsäkring. Vilken fondförsäkring som är bäst för dig beror på hur ofta du kommer att byta fonder och hur detaljerat du vill välja fondtyp. Om du främst väljer en fondförsäkring för att kunna få 100 procent aktier nu, för att sedan vikta om till en mindre andel aktier när du närmar dig pensionen (eller en generationsfond som automatiskt gör detta åt dig), då tjänar du på att välja en fondförsäkring med så låga avgifter som möjligt.

Det är ganska många fondförsäkringar som konkurrerar om att vara billigast och skillnaderna mellan dessa är små, se länken ”PFA 98 Avgifter” uppe till höger. Vilken du väljer av de billigaste är därför en smaksak, ingen kan (som sagt) förutsäga vilka som kommer att ha duktigast förvaltare om 10 eller 20 år.

5. Är du aktiv är det bättre att prioritera valfrihet. Om du vill kunna omplacera ofta, då kommer du troligen att värdesätta att kunna välja mellan många fonder som sköts av flera olika fondföretag. Den fondförsäkring som ger störst valfrihet är Skandia Link.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar