Så här års brukar halvårsbeskeden från fondbolagen dimpa ner i brevlådan. Utnyttja den informationen för att se hur fördelningen av dina fonder ser ut. Fortfarande är det så att de flesta av oss har en stor del av vårt sparande i Sverigefonder. Onödigt mycket med tanke på riskspridningen.
Ännu så länge har det förstås gått rätt bra för Sverigespararna. Stockholmsbörsen tillhör de börser som gått bäst i år, trots raset sedan mars. Många svenska fonder ligger på plus jämfört med årsskiftet. Det är mer än man kan säga om utlandsfonderna. Flertalet har minustecken efter sig i kanten.
Varför annat än Sverigefonder?
Visst. Det finns fortfarande mycket som talar för svenska fonder även i fortsättningen. Tillväxten är god, räntan låg och framtiden ljus. Men samtidigt visar studier att volatiliteten, dvs svängningarna i börskurserna, stigit allt mer. Det har helt enkelt blivit betydligt mer riskfyllt att satsa på den lilla marknad, två procent av världens totala aktiemarknad, som finns här.
I och med att de svenska fonderna klarat sig bra betyder det också att den svenska delen av ditt fondsparande ökat mer än annat, förutsett att du sparar lika mycket i varje fond. Har du otur har dina svenska fonder hamnat i en rejäl svacka lagom till dess du behöver pengarna.
Enligt skolboken finns det ett ganska enkelt sätt att minska risken utan att för den skull missa godbitarna. Tänk dig att du har en enda svensk aktie. Då är risken ett. Men så fort du skaffar dig en aktiefond, med 20-30 svenska aktier i portföljen så minskas risken med 60 procent, till 0.4. Chansen till god avkastning bedöms ändå vara lika hög.
Lägg sedan till en utlandsfond och du minskar risken till 0,2. En internationell räntefond kan minska risken ytterligare. De internationella räntefonderna fungerar som utjämnare och brukar stiga när aktiemarknaderna darrar.
Utvidga ditt sparande med flera fonder
Enklast är alltså att lägga till en globalfond för att få ner risknivån på ditt sparande. Men om du använder ditt fondsparande som en sparkälla där du hämtar pengar regelbundet när du behöver dem så är det klokare att välja några olika fonder. På det sättet kan du ta ut pengar i den världsdel som gått bäst.
Det är även viktigt att se över nysparandet så att du bibehåller balansen i din portfölj. Annars riskerar du att plötsligt stå där med en Japanfond som blivit allt mindre värd medan de svenska fonderna bara fortsatt att stiga. Och då är du nästan tillbaka där du började, med alldeles för mycket Sverige i din portfölj.