Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Värdefull historisk kunskap

Visst kan vi kan lära oss mycket från historiska händelser. Inte bara när det gäller stora världshändelser, utan även när vi som privatpersoner ska välja fonder. Det gäller inte minst höstens fondval till Premiepensionen.

Niklas Tell 2000-07-10 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Historisk avkastning på fonder är något som debatterats både mycket och länge bland akademiker och praktiker. Debatten har framförallt gällt om historisk avkastning säger något om framtiden.

I England förbereder FSA (den engelska motsvarigheten till den svenska Finansinspektionen) en tjänst som syftar till att underlätta för privatpersoner som ska välja olika finansiella produkter. FSA kommer inte att inkludera historisk avkastning som en del av den tjänsten. Det är deras val. Personligen anser jag att historisk avkastning kan ha sin plats när man ska välja fonder.

Nivån varierar mer än den relativa placeringen

En sak är helt säker. Nivån på avkastningen kommer att variera när man jämför historisk avkastning med framtida avkastning. Att en typ av fond givit en avkastning på 200 procent under ett år är ingen garanti för att avkastningen blir lika bra nästa år. Historisk avkastning kan däremot säga något om hur olika fonder avkastar relativt varandra.

Säg att du följer vindsurfingtävlingar. Självklart kommer sluttiden mellan de olika surfarna att skilja sig åt mellan olika tävlingar. Om samma surfare med samma utrustning tävlar tillräckligt många gånger kommer dock placeringen de tävlande emellan att vara relativt stabil. Placeringen beror bland annat på utrustningen (surfbrädornas och seglens design) och på surfarens egen skicklighet. Sluttiden kommer däremot att bero på de förhållanden i vilka tävlingen genomförs. Är vinden perfekt kommer vinnaren att få en rekordtid. Detsamma gäller inom fondförvaltning. Är det perfekta förhållanden kommer den bästa fonden att uppvisa underbara siffror (vilken vissa fonder gjort de senaste åren då börsen haft siktet inställt på månen). Det som är intressant är hur olika fonder placerat sig sinsemellan.

Aktiefonder bättre på lång sikt

Det är svårt att säga att en läkemedelsfond kommer att vara bättre än en annan läkemedelsfond ett enskilt år. Det är däremot ganska enkelt att säga att aktiefonder kommer att vara bättre än obligationsfonder över tiden, vilka i sin tur kommer att ge en bättre avkastning än penningsmarknadsfonder över tiden. Det är här historisk avkastning kommer till sin rätt. Långsiktigt kommer vissa tillgångsklasser att vara bättre än andra. Det är något vi lärt oss av historien. På samma sätt vet vi att aktiefonder är mer riskfyllda än obligationsfonder och penningmarknadsfonder på kort sikt. Det är också något vi lärt oss av historien.

Genom att utnyttja den historiska kunskapen rätt kan man komma relativt långt när det är dags att välja fonder. Inte minst när det är dags att välja fonder till Premiepensionen. För den som är ung idag handlar det om en mycket långsiktig placering. Den bästa placeringen i det fallet, baserat på historien, är aktiefonder.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Niklas Tell

Niklas Tell  - Chefredaktör för svenska sajten 1999-2000 och därefter Editor-in-Chief för Morningstar i Europa. Driver numera den egna firman Tell Media Group.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar