Oavsett vilket ämne man är intresserad av, konst, sport eller matlagning så finns det alltid personer som gjort något utöver det vanliga. Personer man gärna skulle vilja sitta ner och diskutera med. Få en känsla för hur de tänker och försöka förstå varför de blivit framgångsrika. Av flera anledningar är det oftast är det omöjligt. De har inte tid, de bor inte i Sverige eller de kanske inte längre finns med oss.
Läs boken istället
Ämnet fonder och investeringar är inget undantag. För de allra flesta är det en omöjlighet att få sitta ner och diskutera med duktiga investerare eller fondförvaltare för att få svar på varför de agerar som de gör. Ett sätt att komma runt problemet är att läsa de böcker de skrivit eller böcker som skrivits om dom.
En mycket bra bok om fondmarknaden och fondinvesteringar har skrivits av John C. Bogle. Han grundade det mycket framgångsrika amerikanska fondbolaget Vanguard och är en välkänd debattör i den amerikanska fondindustrin. I boken ”Bogle on Mutual Funds – New Perspectives for the Intelligent Investor” som kom ut 1994 ges läsaren en grundlig genomgång över vad man ska tänka på när man vill investera i fonder.
En annan mycket välkänd fondförvaltare är Peter Lynch, som under lång tid ansvarade för Fidelitys flaggskepp Magellanfonden. Hans mest kända bok är ”Beting the Street” som kom ut 1994.
Warren Buffet är en av de mest kända investerarna, och även en av de rikaste. Han är kompis med Microsofts grundare Bill Gates och har med företaget Berkshire Hathaway sin bas i Omaha, USA. I Roger Lowensteins bok ”Buffett – The Making of an American Capitalist”, tas läsaren med på en resa i Warren Buffetts värld. Från uppväxtåren till hans framgångsrika investeringar i företag som Gillette och Coca-Cola.
En annan kändis på den internationella fondmarknaden är Mark Mobius. Han har på grund av sin långa erfarenhet och en skicklig marknadsföring blivit något av en guru när det gäller investeringar i så kallade tillväxtmarknader. I boken ”Passport to Profits” tar Mobius med läsaren på resor till de mest exotiska platser och delger sina tankar på hur man kan tjäna pengar i dessa mindre utvecklade marknader.
Det finns även andra ämnen
Nu är det inte bara investeringar och fondförvaltare som erbjuder intressant och matnyttig läsning. För den som vill ha något matnyttigt i sin rätta bemärkelse finns det naturligtvis även böcker från restaurangernas värld. Ett exempel är en bok från Sveriges mest kända kallskänka, Karin Chädström, ”Kallskänkans Kokbok – Karin Chädströms samlade recept”.
Listan på böcker ovan är naturligtvis på intet sätt fullständig. Har du själv tips på bra böcker om investeringar och fonder? Skicka ett mail till redaktionen@fondstar.se så har jag också något att läsa i sommar!