Vi undersöker för närvarande intermittenta problem som påverkar åtkomsten till vissa artiklar och sidor på vår webbplats. Vi ber om ursäkt för eventuella olägenheter och arbetar för att lösa detta så snabbt som möjligt.

Fonder för valutaspekulanter

Internationella räntefonder glöms ofta bort av oss fondsparare. De buntas lätt ihop med annat räntesparande och känns rätt trist. Men längtar du efter att bli valutaspekulant – åtminstone i liten skala – kan räntefonder i dollar, euro och andra valutor vara riktigt kul.

Kristina Kamp 2000-06-05 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn



Den senaste månaden tillhör euroräntefonderna vinnarna. Värdeökningen är 3-4 procent. Men något dramatiskt räntefall – det som brukar gynna räntefonder – ligger inte bakom uppgången. Istället är det euron som plötsligt börjat röra sig uppåt igen. För svenska sparare som köpt billiga euro för dyra kronor har den placeringen blivit en fin valutaaffär.

Fast den som hoppats på euroräntefonderna tidigare har förstås fortfarande anledning att vara besviken. Den som satsade på euron för ett år sedan har gått back med 10-12 procent. Euroräntefonderna var förra årets stora förlorare. Det är istället låntagare som satsat på eurolån som tjänat mest på euron under den tidsperioden. Lånet har minskat i värde i samma takt som valutakurserna försämrats.

Inbyggd valutaeffekt ger spännande placeringar

Räntefonder med dollar som bas har varit en bättre affär för sparare det senaste året. Trots att de amerikanska räntorna har stigit kraftigt har dollaruppgången gjort att fonderna stigit i värde med mellan 4-10 procent.

Till skillnad från svenska räntefonder, som är rätt riskfria placeringar, så är alltså de internationella räntefonderna tack vare sin inbyggda valutaeffekt betydligt mer spännande placeringar. Risknivån är ungefär densamma som för en bred globalfond.

Den som vill ha ännu lite högre risk kan välja en internationell räntefond med inriktning på tillväxtmarknader. Här kan både valutor och räntor förändras kraftigt på kort tid.

Tveksam långsiktig investering

Långsiktigt är det mer tveksamt om den här fondtypen än något att satsa på. Möjligen kan det vara intressant att placera pengar i utländska räntefonder om du funderar på att flytta till något land där euron eller dollarn är en gångbar valuta. Då minimerar du istället valutarisken som du tar genom att ha kvar dina besparingar i svenska kronor. Vill det sig illa minskar ju de i värde och du får mindre pengar att röra dig med i ditt nya hemland.

Men som en alternativ placering när aktiefonder kan kännas lite väl skakigt är de internationella fonderna en intressant möjlighet.

Varning för räntehöjning

På hösten 1998 när börserna darrade efter Asienkriser och rysk rubelkris steg de internationella räntefonderna kraftigt. Men då var det verkligen räntorna som orsakade uppgången. Både i USA och Europa sänktes räntorna i rekordfart för att få fart på den vacklande världsekonomin. Och sjunkande räntor är alltid bra för den som sparar i en räntefond. Oavsett om den är svensk eller internationell.

Därför är väl en varning också på plats. Även om valutakurserna går åt rätt håll kan en räntehöjning komma som en kalldusch och sänka kursen på din räntefond. Och räntehöjningar pratas det mycket om – både på den här och på den andra sidan om Atlanten just nu.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Kristina Kamp

Kristina Kamp  - Pensionsekonom på Minpension.se, som är en oberoende tjänst för att hjälp svenska folket få överblick över sitt pensionssparande.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar