Riksskatteverket är på krigsstigen. Redan förra året fick åtskilliga deklaranter betala extra i efterskott för att de glömt, medvetet eller omedvetet, att ta upp att de sålt andelar i Luxemburgfonderna. Omedvetet, ja. Till och med skattegranskarna medger att de flesta helt enkelt handlar i god tro. Det är inte alldeles lätt att hålla reda på var dina fonder hör hemma- och någon hjälp av banken får du inte.
Lista på alla fonder som berörs
Vanliga svenskregistrerade fonder är det inget krångel med. Banken och skattemyndigheten har full koll på dina affärer. Allt finns registrerat på deklarationsblanketten. Det enda du behöver göra, om du har en förenklad deklaration, är att sätta ett kryss på rätt ställe. Men har du fonder med tilläggsnamn som Lux eller Sicav bör du se upp. Sedan spelar det ingen roll om du sparar i svenska eller utländska aktier i din fond. Den finns registrerad i Luxemburg och berörs alltså inte på samma sätt av svensk skattelagstiftning.
Vill du veta vilka fonder som berörs kan du gå in på riksskatteverkets hemsida, www.rsv.se. Här finns en lång lista på alla fonder som berörs. Här har banken ingen skyldighet att rapportera till skattemydigheten om vara sig innehav eller försäljning. Därför kommer de här fonderna inte med på din deklarationsblankett.
Riksskatteverket specialgranskar Luxemburgfonderna
Tidigare år har du kunnat sälja fondandelar i de här fonderna utan att skattemyndigheten haft en aning om saken, om du inte talat om det för dem. Nu har dock riksskatteverket tröttnat. Luxemburgfonderna specialgranskades förra året och ska göras så i år igen. För dig som sparare kan det bli kännbart om du inte redovisar ditt innehav. Skattetillägget är 40 procent. Och då blir ju Luxemburgsfonderna inte någon bra affär.
Hur gör man då? Gå till banken eller posten och hämta en K4-blankett. Där skriver du in de fondandelar du sålt. Sparar du i aktiefonder är det frågan om det är värt besväret att ha dina fonder i Luxemburg. Banken får vissa skattelättnader, men utsmetat på alla sparare ger det inte många kronors förtjänst för dig. Luxemburgfonderna är sällan lågprisfonder, så du får betala igen den lilla förtjänsten i höga avgifter.
Sparar du i räntefonder kan det däremot löna sig att lägga pengarna i Luxemburg. Fonderna fungerar ungefär som nollkupongare. Du betalar skatt på räntan först när du tar ut pengarna. Å andra sidan brukar det sällan löna sig att spara i räntefonder för länge.