Ha två svenska fonder istället för en

H&M och de trendigaste teknikaktierna har varit den senaste tidens stora förlorare på Stockholmsbörsen. Både H&M och de nya teknologibolagen är väl representerade i svenska fondportföljer. Fast som tur är inte i samma fonder. Det svenska fondutbudet börjar mer och mer bli tudelat - precis som ekonomin. Därför kan det vara bra att ha två svenska fonder istället för en.

Kristina Kamp 2000-03-27 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn



H&M:s ras efter en halvdålig rapport och VD:n Fabian Månssons avgång, var det som hördes mest i mediabruset förra veckan. Aktien föll med mer än 30 procent på torsdagen. Svenska fondsparare har dock inte märkt särskilt mycket av det här. Rasen i bolagen har uppvägts av andra bolags fortsatta uppgång. Stor roll spelar giganterna Nokia och Ericsson som utgör basen i de flesta svenska fondportföljer.

H&M inte ensam om att backa

H&M väger inte särskilt tungt i fondförvaltarnas portföljer. De flesta fondförvaltare har omkring 5 procent H&M-aktier i portföljen. I OMX-index, där de 30 mest omsatta bolagen ingår står H&M för drygt 8 procent. Dagen efter raset hade de flesta fonder med H&M-innehav backat med drygt 2 procent.

Men även andra fonder, där H&M inte alls finns med bland de största innehaven, backade lika mycket eller rentav mer. Här är det helt andra kändisaktier som tagit stryk. Flera tidigare börsraketer, som Effnet och Information Highway har backat lika mycket som H&M, fast i något långsammare takt, de senaste veckorna.

Tudelat utbud av svenska fonder

Det kanske mest intressanta är att ingen fond tycks ha både gott om H&M-aktier och Effnet eller Information Highway i samma fondportfölj. Utbudet av svenska fonder håller nämligen på att bli nästan lika tudelat som Dow Jones och Nasdaqbörsens index. De två USA-börserna skiljer sig åt. Den ena har betydligt mer av traditionella företag, som livsmedel, medicin och tung industi. Nasdaqbörsen har istället en stor del teknologiföretag på sin lista. Den senaste tiden har mer eller mindre en maktkamp börjat mellan börserna. När man inte tror på den ena så byter man till den andra. När kursen går ner på Dow Jones stiger den på Nasdaq och tvärtom.

Det finns fortfarande en rad rätt breda svenska fonder men tonvikt på traditionella svenska storföretag, som Sandvik, Astra och H&M. Inslaget av teknologibolag är förhållandevis lågt, bland annat genom fondbestämmelserna som säger att Ericssonaktier, trots att bolaget nu står för närmare 40 procent av börsvärdet på Stockholms fondbörs, inte får uppgå till mer än 10 procent.

Nya oprövade kort i småbolagsfonder

En helt annan produkt får du om du väljer en svensk småbolagsfond eller någon annan fond med betoning på unga IT-nykomlingar. Dit hör till exempel Aragon +30 och Bancos Teknik- och Innovationsfond. Här hittar du inte trogna tungviktare som Sandvik eller H&M. Istället vimlar det av nya oprövade kort som kan bli vinnare i den nya ekonomin. Flera av den här typen av fonder är dessutom nationella, vilket gör att de inte behöver följa 10-procentsregeln. I flera av den här typen av fonder har ett bolag stått för mer än 20 procent av börsportföljen.

Vilken fondtyp är bäst, om du nu bestämt dig för att satsa svenskt? Svar: Ingen vet på förhand. Lika lite som vi vet om det är H&M:s eller Informations Highways kurser som har återhämtat sig bäst om ett halvår. Vill du ha bra bredd på ditt sparande så kan det vara idé att ha en fond i varje grupp.

OM lanserar ETFer

Massavhoppen från fondjätten Robur visar också att det finns en förvaltarrisk när du sparar i fonder. Det talar också för att satsa på två fonder, även om det handlar om fonder som delvis liknar varandra. En spännande nyhet presenterades också under förra veckan. OM Stockholmsbörsen kommer till sommaren att börja sälja börshandlade fonder (ETFer), dvs en OMX-fond som du köper och säljer till känd kurs och som du även kan handla med under dagen. Det öppnar nya möjligheter för fondspararna som hittills bara har kunnat titta på utan att kunna göra något en dag när ett bolag rasar på börsen. Även om de sålt sina fondandelar på morgonen, före eventuella ras, så sätts inte säljkursen förrän på kvällen samma dag.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Kristina Kamp

Kristina Kamp  - Pensionsekonom på Minpension.se, som är en oberoende tjänst för att hjälp svenska folket få överblick över sitt pensionssparande.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar