Ta tips från globalfonderna

Är du aktiv i ditt fondsparande och vill ha tips om vilka branscher och marknader som just nu är förvaltarnas favoriter? Använd då globalfonder som en informationskälla snarare än som en investering.

Niklas Tell 2000-03-20 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn



Var ska pengarna placeras just nu? Är det för sent att satsa på Japan som gick så starkt förra året? Hur är det med USA? Kommer börsen i New York att krascha? Vilka branscher är heta just nu? Frågorna när det gäller var och hur pengar ska placeras är många. Ett sätt att ta reda på hur proffsen placerar är att studera breda globalfonder.

Det ska sägas att veckans krönika vänder sig främst till de som vill vara lite mer aktiva i sina fondinvesteringar. Jag har även utgått från att du redan gått igenom de inledande stegen i investeringsprocessen. Du har kommit fram till att du vill investera i aktiefonder (det vill säga en mer långsiktig investering) och du att vill vara relativt aktiv och själv välja i vilka länder och/eller branscher du vill investera.

Se hur fonden placerar jämfört med index

När du kommit så långt är det dags att välja bransch, marknad och till sist även den fondförvaltare som ska få förtroendet att ta hand om dina pengar. Det är här globalfonderna kommer in som informationskälla. De flesta globalfonder använder MSCI World (Morgan Stanley Capital International) som benchmark (jämförelse) för sina investeringar. Om man utgår från hur olika länder och branscher väger i MSCI World och jämför med hur olika globalfonder investerat kan man se vad proffsen tror på. Är fondens innehav i japanska aktier större än japans vikt i index kan man utgå från att de tror på den japanska börsen, och så vidare.

Det gäller att hänga med

Svårigheten när det gäller att använda globalfonder som informationskälla är att förutsättningarna snabbt kan ändras, och du lär inte vara den första som får veta fondbolagets ändrade marknadstro. Oftast är man som utomstående hänvisad till årsrapporter och halvårsrapporter. Det som gällde den 31 december behöver som bekant inte gälla i slutet av mars. Har man riktig tur kanske fondbolaget ger ut ett månadsbrev där de går igenom hur de ser på olika marknader och branscher.

En källa bland många

Det gäller därför att använda informationen med försiktighet och att använda sitt eget sunda förnuft. Se globalfonderna som en källa till information bland många när du ska sätta ihop din egen fondportfölj.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Niklas Tell

Niklas Tell  - Chefredaktör för svenska sajten 1999-2000 och därefter Editor-in-Chief för Morningstar i Europa. Driver numera den egna firman Tell Media Group.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar