Vi undersöker för närvarande intermittenta problem som påverkar åtkomsten till vissa artiklar och sidor på vår webbplats. Vi ber om ursäkt för eventuella olägenheter och arbetar för att lösa detta så snabbt som möjligt.

Här är fonderna du ska göra dig av med

Finansmannen och valutaspekulanten George Soros har ett bra råd som gäller även för svenska småsparare. Erkänn dina misstag och sälj ut i tid. Annars riskerar du att göra en ännu sämre affär. Trots det otroliga börsår som varit, när nästa alla fonder har stigit i värde, så finns det förlorarfonder som känns rätt hopplösa även i fortsättningen.

Kristina Kamp 2000-02-28 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn



Fastighetsfonder tror inte ens fondbolagen på. Handelsbanken lade ner sin förra året. Länsförsäkringar är på väg att lägga in sin i Småbolagsfonden. Roburs fond, Realinvest, har stigit sex procent i värde på tre år! SEB:s fastighetsfond med mer global profil har gått lika dåligt den. Fastighetsbranschen känns inte särskilt spännande. Dessutom är den väl liten för att samla bolag i en fond. Tror du av någon anledning på fastigheter så är det bättre att köpa aktierna direkt.

Cykliska fonder ingenting för passiva sparare

Riktigt cykliska fonder, som till exempel råvarufonder, ska du också fundera på om du verkligen är rätt person att ha. Fördelen med fonderna är att de stiger kraftigt ibland, men förr eller senare brukar de backa nästan lika mycket. Är du en ganska passiv placerare riskerar du att missa att uppgången bytts till nedgång.

En del fonder har fått konkurrens av billiga produkter på senare tid. Svenskförvaltade Japanfonder är med några få undantag inte speciellt välskötta, men kostar i hög förvaltningsavgift. Förra året kom flera billiga Japanindexfonder. Sparar du på lång sikt visar statistik att det är svårt för aktiva förvaltare att slå ett genomsnittligt börsindex. Det finns även indexfonder för USA och Europa. Ännu fler liknande billiga fonder för utländska marknader är på gång.

Var försiktig med räntefonderna

Har du mycket pengar i en fond, 250 000 kronor och mer, så finns det hos många förvaltare stordriftsrabatter. Alltså kan det vara dumt att spara mycket pengar i en fond med hög förvaltningsavgift. Sparar du i fondförsäkring bör du vara extra försiktig med räntefonderna. Där riskerar hela värdeökningen att ätas upp av de höga avgifterna som fondförsäkringarna har. Bara om du tror att en börskrasch är på väg eller om det bara återstår en kort tills försäkringen faller ut kan det vara motiverat att lägga pengarna i räntepapper.

Fonder som tappat i värde och som känns hopplöst trista kan det också vara dags att rensa ur portföljen. Passa på om du ändå tänker sälja av andra trista fonder som trots allt gått med vinst. För visst kan det bli reavinstskatt på fondandelar som du säljer. Men ibland kan det vara värt att bita i det sura äpplet och placera om pengarna, även om det kostar en smula i skatt. På något års sikt lär det ändå bli en bra affär att du rensat ut dina dåliga innehav.

Ett sätt att slippa skatteproblemet är förstås att sluta nyspara i fonder som inte passar dig. När det är dags att konsumera är det de från de dåliga fonderna du först plockar ut dina pengar.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Kristina Kamp

Kristina Kamp  - Pensionsekonom på Minpension.se, som är en oberoende tjänst för att hjälp svenska folket få överblick över sitt pensionssparande.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar